Η επίθεση στη Δανία – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η επίθεση στη Δανία

Δανία,-κορόνα

Εάν παρ’ ελπίδα βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ή/και χρεοκοπήσει, τότε οι πιέσεις των κερδοσκόπων στην κορώνα θα γίνουν κυριολεκτικά αφόρητες – γεγονός που τεκμηριώνει ξανά, πόσο μεγάλα είναι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας μας  

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Το νόμισμα της Δανίας είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, με μία διακύμανση της τάξης του +-2,25%, με στόχο την προστασία των εξαιρετικά δυναμικών εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Πρόκειται δηλαδή για κάτι αντίστοιχο με το ελβετικό φράγκο, η ισοτιμία του οποίου όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, λόγω του τεράστιου κόστους της – με αποτέλεσμα να «αποσυνδεθεί», ανατιμώμενο ραγδαία απέναντι τόσο στο ευρώ (+20%), όσο και σε πολλά άλλα νομίσματα.

Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα σε άλλες χώρες, λόγω της παροχής δανείων από τις τράπεζες τους σε συνάλλαγμα (άρθρο), προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ελβετικών επιχειρήσεων – επειδή τα προϊόντα τους έγιναν αυτόματα ακριβότερα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος τους, καθώς επίσης να πιεσθούν σημαντικά οι τιμές των μετοχών τους.

Επιθυμώντας τώρα η κυβέρνηση της Ελβετίας να τις διευκολύνει κάπως, ξεκίνησε ξανά να ενισχύει το νόμισμα, με στόχο να το σταθεροποιήσει σε μία ισοτιμία μεταξύ του 1,05 και 1,10 σε σχέση με το ευρώ – μία προσπάθεια που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας λοιπόν, ευρισκόμενη σε μία αντίστοιχη θέση, έχει θορυβηθεί. φοβούμενη πως, επειδή το νόμισμα της αποτελεί επίσης «λιμάνι προστασίας» για τους επενδυτές, έχει ήδη τοποθετηθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων – οι οποίοι προβλέπουν μία ανάλογη με το φράγκο ανατίμηση του, τοποθετούμενοι χρηματιστηριακά υπέρ της.

Πόσο μάλλον όταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Δανίας είναι σχεδόν εξίσου ισχυρό με αυτό της Ελβετίας (γράφημα), καθιστώντας την κορώνα και από τη συγκεκριμένη πλευρά ελκυστική, για την τοποθέτηση χρημάτων.

 .

Δανία, οικονομία – η εξέλιξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

 .

Στα πλαίσια αυτά, η κεντρική τράπεζα έχει υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, τα οποία αύξησε τρεις συνεχόμενες φορές, έτσι ώστε να απογοητεύσει όλους όσους θα επέλεγαν να καταθέσουν εκεί τα χρήματα τους. Εν τούτοις είναι αρκετοί αυτοί που την επιλέγουν ως «σίγουρο λιμάνι», ειδικά μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, καθώς επίσης μετά τη νέα ποσοτική χαλάρωση που αποφάσισε η ΕΚΤ – με κριτήριο την οποία μειώθηκε ακόμη περισσότερο η ισοτιμία του ευρώ (προβλέψεις για πληθωρισμό).

Πόσο μάλλον όταν η οικονομία της Δανίας είναι σε εξαιρετική κατάσταση (αν και υπάρχει μία αντίστοιχη με την Ελβετία φούσκα ακινήτων, καθώς επίσης μία κρίση τραπεζών), ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της είναι η κορυφαία: τριπλό Α.

Σε αντίθεση όμως με την Ελβετία, η κεντρική τράπεζα της Δανίας είναι συνηθισμένη να επεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιώντας το νόμισμα της – κυρίως επειδή η κορώνα είναι συνδεδεμένη με το ευρώ, ήδη από το 1999. Εάν λοιπόν αυξάνεται ισχυρά η ισοτιμία της κορώνας, η κεντρική τράπεζα αγοράζει ξένο συνάλλαγμα ενώ, όταν μειώνεται, το πουλάει – καταφέρνοντας έτσι να τη διατηρεί σταθερή.

.

Οι νέες προκλήσεις

Παρά το ότι για 15 σχεδόν χρόνια η Δανία δεν αντιμετώπισε προβλήματα, εφαρμόζοντας πιστά τη συγκεκριμένη νομισματική πολιτική, η κατάσταση άλλαξε ριζικά από τις αρχές του έτους – ως αποτέλεσμα αυτών που συνέβησαν στην Ελβετία. Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα έχει υποχρεωθεί να δαπανά πολύ περισσότερα χρήματα, για να διατηρεί την ισοτιμία της κορώνας σταθερή.

Ειδικότερα, ενώ από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Μάιου του 2014 οι Ελβετοί δαπάνησαν 30 δις φράγκα για τη σταθεροποίηση του νομίσματος τους, οι Δανοί διέθεσαν σχετικά ελάχιστα – περί τα 33 δις κορώνες, οι οποίες αντιστοιχούν σε μόλις 4,8 δις φράγκα (άρα πάνω από έξι φορές λιγότερα).

Τον τελευταίο μήνα όμως οι δαπάνες της κεντρικής τράπεζας της Δανίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, παρά το ότι εισήγαγε αρνητικά επιτόκια – φτάνοντας στα 16 δις κορώνες μέσα σε ένα μόλις μήνα (πηγή), όταν είχε δαπανήσει μόλις τα διπλά στους πρώτους πέντε μήνες του 2014.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading