Η επίθεση στη Δανία – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η επίθεση στη Δανία

Με δεδομένο δε το ότι, τα υπόλοιπα οικονομικά της στοιχεία καλυτερεύουν συνεχώς, ενώ το δημόσιο χρέος της είναι ελάχιστο (γράφημα), οι πιέσεις των κερδοσκόπων αναμένεται να ενταθούν πολύ περισσότερο.

 .

Δανία, οικονομία – η εξέλιξη στο χρέος της χώρας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

 .

Περαιτέρω, η κεντρική τράπεζα πούλησε κορώνες με πρωτοφανείς ρυθμούς από τις αρχές του 2015, αγοράζοντας ξένα νομίσματα – με αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά της αποθέματα να έχουν φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 654 δις κορώνες.

Όπως ανακοίνωσε βέβαια ο αρχηγός του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της χώρας, “Δεν πρέπει να επιτραπεί στους κερδοσκόπους η ανατροπή της πολιτικής της σταθερής ισοτιμίας της κορώνας“, ενώ θα υποστηρίξει την κεντρική τράπεζα σε όλες της τις προσπάθειες. Κάτι ανάλογο δήλωσε και ο υπουργός οικονομικών, αφού η κεντρική τράπεζα μπορεί θεωρητικά (όπως όμως και η Ελβετία), να τυπώσει απεριόριστες ποσότητες κορώνας, για να αγοράζει ξένο συνάλλαγμα.

Εν τούτοις όλοι γνωρίζουν πως όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις δημόσια, τότε η κατάσταση είναι επικίνδυνη για μία χώρα – ενώ η αύξηση της ποσότητας χρήματος οδηγεί σε φούσκες, προκαλεί πληθωρισμό κλπ., οπότε προφανώς δεν μπορεί να είναι απεριόριστη. Ως εκ τούτου, οι επίσημες δηλώσεις θα λειτουργήσουν μάλλον αρνητικά, προσελκύοντας πολύ περισσότερους κερδοσκόπους – οι οποίοι διακρίνουν την ευκαιρία να κερδίσουν 15-20% επί των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν, στοιχηματίζοντας εναντίον της κορώνας.

Εάν παρ’ ελπίδα δε βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ή/και χρεοκοπήσει, τότε οι πιέσεις στο νόμισμα της Δανίας θα γίνουν κυριολεκτικά αφόρητες – καθιστώντας την κεντρική τράπεζα ανίκανη να αντιδράσει. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει από μία επί πλέον οπτική γωνία πόσο μεγάλα και πολυποίκιλα είναι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας μας – τα οποία ελπίζουμε να μην «καούν» ξανά στο βωμό της ανικανότητας.

.

Τα περισσότερο υπερτιμημένα νομίσματα του πλανήτη 

Το παγκόσμιο συναλλαγματικό σύστημα του πλανήτη έχει κυριολεκτικά χάσει την ισορροπία του – αφού η εξτρεμιστικά επεκτατική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλες ανατιμήσεις και υποτιμήσεις μίας σειράς νομισμάτων. Σύμφωνα με μία μελέτη της Deutsche Bank, η οποία ερευνά τη σχέση διαφόρων νομισμάτων με το δολάριο, τα σκήπτρα της υπερτίμησης κατέχονται από το ελβετικό φράγκο (γράφημα, πηγή: F&W).

 .

Συνάλλαγμα – τα νομίσματα που είναι περισσότερο υπερτιμημένα σε σχέση με το αμερικάνικο δολάριο.

 .

Ειδικότερα, το παραπάνω γράφημα αναφέρεται στο επίπεδο της αξιολόγησης δέκα νομισμάτων, σε σχέση με το δολάριο. Η μελέτη χρησιμοποιεί τρεις μεθόδους αξιολόγησης – με τη βιολετί γραμμή να αφορά το μέσον όρο των τριών μεθόδων. Ο βαθμός της υπερτίμησης ακολουθεί τη φορά των δεικτών του ρολογιού, με αρχή το ελβετικό φράγκο.

Το αμερικανικό δολάριο έχει μία μέση αξία της τάξης του 5 – αφού συγκριτικά με τον εαυτό του δεν μπορεί να είναι ούτε υποτιμημένο, ούτε υπερτιμημένο. Το φράγκο παίρνει το βαθμό 10, οπότε είναι το πλέον υπερτιμημένο νόμισμα σε σχέση με το δολάριο.  Ακολουθείται από το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας, από το δολάριο της Αυστραλίας, καθώς επίσης από τη βρετανική στερλίνα.

Τα περισσότερο υποτιμημένα νομίσματα σε σχέση με το δολάριο (άρα αναμένεται να ανατιμηθούν), είναι το γεν, η σουηδική και η νορβηγική κορώνα (η οποία «άγεται και φέρεται» από την τιμή του πετρελαίου).

Η μπλε, η κόκκινη, καθώς επίσης η πράσινη γραμμή στο γράφημα δείχνουν τα αποτελέσματα των τριών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν. Η μπλε αναφέγεται στην αγοραστική αξία (ΡΡΡ) όπου, σύμφωνα με αυτήν, το ελβετικό φράγκο θα έπρεπε να είναι 1:1,17 σε σχέση με το δολάριο (άρα είναι κατά 30% περίπου υπερτιμημένο).

Σύμφωνα με τις άλλες μεθόδους, οι οποίες περιγράφονται με τα άλλα χρώματα, η ισοτιμία του φράγκου είναι περίπου κατά 20% μεγαλύτερη (υπερτιμημένη). Ολοκληρώνοντας, ο βαθμός της υπερτίμησης των νομισμάτων οφείλεται στο ότι θεωρούνται ασφαλή λιμάνια από τους επενδυτές, σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!