Ο δείκτης χρεοκοπίας – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο δείκτης χρεοκοπίας

Ελλάδα,-οικονομία-και-πολίτες

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με ένα διάλειμμα, συνεχίζει να μειώνεται ανεξέλεγκτα – ενώ ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η πτώχευση, είναι να υπάρξει μία κυβέρνηση και να ληφθούν μέτρα που θα στηρίζονται από όλους τους Έλληνες αλλά και την ΕΕ.

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

“Η πολιτεία (η κοινωνία, ο λαός), παίρνει μαζί της στην καταστροφή τον δημαγωγό, αυτόν που την κολακεύει και που της λέει ψέματα, υποσχόμενος πράγματα που αδυνατεί ή που δεν έχει καν σκοπό να τηρήσει –  αφού πρώτα έχει καταστρέψει αυτόν που της είπε την αλήθεια” (Πλούταρχος με παρεμβάσεις).

.

Άρθρο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχουν αποκτήσει πλέον μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον – εκτός από καθαρά πολιτικό, οικονομικό ή κοινωνικό. Η αιτία είναι η πλήρης αποτυχία των μέτρων που επιβλήθηκαν από την Τρόικα, με αποτέλεσμα αφενός μεν να εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος ξανά στα ύψη, αφετέρου να καταρρεύσει κυριολεκτικά το ΑΕΠ, μαζί με την ελληνική κοινωνία – παρά τα μοναδικά στην ιστορία δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία είχε προτείνει πρόσφατα μία επόμενη διαγραφή του δημοσίου χρέους (εκ μέρους των άλλων βέβαια, των Ευρωπαίων δηλαδή, χωρίς τη δική της συμμετοχή – μία πρόταση που υιοθέτησε η ελληνική αντιπολίτευση), αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη της στην «The Irish Times» τα εξής:

«Τα χρέη είναι χρέη και οι συμφωνίες είναι συμφωνίες», ισχυριζόμενη σε ελεύθερη μετάφραση πως δεν πρέπει να υπάρχουν αναδιαρθρώσεις του χρέους, επειδή κάτι τέτοιο «πληγώνει» πολύ σοβαρά την αξιοπιστία της εκάστοτε χώρας (πηγή).

Το γεγονός αυτό, σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις της, δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά ως μία απίστευτη υποκρισία – αν και αιτιολογείται από το ότι, τυχόν νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε μία αλυσιδωτή αντίδραση, με την έννοια ότι πολλές άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, πριν από όλες η ίδια η Ιρλανδία, θα είχαν αντίστοιχες απαιτήσεις.

Από επιστημονικής πλευράς τώρα, έχει ενδιαφέρον η θέση ενός πραγματικά αξιόλογου ερευνητικού ινστιτούτου (Freiburg), σύμφωνα με την οποία μία επόμενη διαγραφή χρέους δεν θα έλυνε το ελληνικό πρόβλημα, επειδή είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που υποθέτει κανείς – με τις αιτίες της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας να περιγράφονται από το «δείκτη χρεοκοπίας» (Default Index), τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι ερευνητές.

Ο δείκτης αυτός αποτυπώνει την εξέλιξη της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, όπου οι πλέον σημαντικοί συντελεστές της δεν είναι μόνο τα δημόσια χρέη ή τα ελλείμματα του προϋπολογισμού – πόσο μάλλον όταν, κατά την άποψη των ερευνητών, την οποία έχουμε και εμείς εκφράσει στο παρελθόν, ο βασικότερος λόγος της χρεοκοπίας μίας χώρας δεν είναι τόσο το δημόσιο χρέος της, όσο οι οφειλές της απέναντι σε ξένους δανειστές.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων από την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας είναι στο 227,2% του ΑΕΠ της, χωρίς να κινδυνεύει να χρεοκοπήσει – ακριβώς επειδή είναι εσωτερικό, οφείλεται στους Πολίτες της δηλαδή, στις εγχώριες επιχειρήσεις, στις τράπεζες κοκ., σχεδόν κατά 90%. Πόσο μάλλον όταν τα ελλείμματα της είναι συνεχή και σημαντικά (γράφημα), χωρίς να της δημιουργούν ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα.

 .

Ιαπωνία – η εξέλιξη στον ετήσιο προϋπολογισμό της χώρας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

 .

Περαιτέρω, στο δείκτη συμπεριλαμβάνονται επίσης τα εξωτερικά χρέη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, κυρίως δε του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πιστοληπτική ικανότητα μίας χώρας – τα συνολικά εξωτερικά χρέη λοιπόν και όχι μόνο αυτά του δημοσίου. Με το συγκεκριμένο τρόπο, ο δείκτης απεικονίζει πολύ καλύτερα τις δυνατότητες ενός κράτους συνολικά – όσον αφορά την εξυπηρέτηση των οφειλών του, απέναντι στους ξένους δανειστές.

Ολοκληρώνοντας, εκτός από την «πιστωτική συμπεριφορά» του δημοσίου, ο δείκτης εξετάζει την αντίστοιχη των εταιριών, των καταναλωτών, καθώς επίσης των τραπεζών – έτσι ώστε να αντανακλά στο σύνολο του τις ξένες πιστωτικές ανάγκες της οικονομίας, καθώς επίσης το απαραίτητο επίπεδο των επενδύσεων, μέσω των οποίων αυξάνεται η παραγωγική ικανότητα της χώρας για μία χρονική περίοδο.

.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.