Περιστέρια και γεράκια – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Περιστέρια και γεράκια

Οι κατηγορίες εναντίον της ΕΚΤ

Περαιτέρω, οι Γερμανοί θεωρούν πως η πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ δεν αξιολογείται και δεν ελέγχεται από κανέναν – αφού δεν υπάρχει καμία υπηρεσία που να έχει τη δυνατότητα να το κάνει, όπως ένας αντίστοιχος με το ΔΝΤ ευρωπαϊκός οργανισμός.

Επίσης πως δεν είναι συμβατή με τον πραγματικό πληθωρισμό που παρατηρείται στη Γερμανία, ο οποίος τοποθετείται στο 2,4% παρά τη μεγάλη μείωση της τιμής της βενζίνης – ενώ δεν συνυπολογίζονται τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, οι τιμές των οποίων, μαζί με τα ενοίκια, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Στη συνέχεια, κατηγορούν την ΕΚΤ, ισχυριζόμενοι πως έχει καταστρέψει το επιχειρηματικό τραπεζικό μοντέλο, το οποίο λειτουργούσε ορθολογικά στην Ευρώπη τους τελευταίους αιώνες, με τα εξής μέτρα που έλαβε:

.

(α)  Με τη χρηματοδότηση των κρατών εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και των Πολιτών: Ο ισχυρισμός αυτός τεκμηριώνεται από το ότι, οι τράπεζες δεν υποχρεώνονται να δεσμεύουν ίδια κεφάλαια, για  τα δάνεια που παρέχουν στα κράτη – ενώ για τα αντίστοιχα προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις πρέπει να δεσμεύουν ίδια κεφάλαια, ανάλογα με το εκάστοτε ρίσκο που αναλαμβάνουν.

Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλά κράτη στην υπερχρέωση, ενώ μετέτρεψε τη χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων, σε ένα πολύ προσοδοφόρο «εγχείρημα» για τις τράπεζες. Παράλληλα, μετέτρεψε την Ευρωζώνη σε μία κεντρικά κατευθυνόμενη, κομμουνιστικής μορφής Οικονομία, υπό την δικτατορική ηγεσία της ΕΚΤ – με τελικό στόχο να μοιρασθεί σωστά η φτώχεια, παρά να δημιουργηθεί πλούτος.

(β)  Με το μηδενισμό των βασικών επιτοκίων: Με το «μέτρο» αυτό οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ χωρίς κανένα κόστος, δανείζοντας στη συνέχεια τα κράτη με μικρά μεν κέρδη, αλλά χωρίς να διαθέτουν δικά τους κεφάλαια – με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα δημόσια χρέη, αφού είναι ευκολότερο για τις κυβερνήσεις να δανείζονται από τις τράπεζες, παρά να αυξάνουν τα δημόσια έσοδα με φόρους, οι οποίοι απαιτούν την έγκριση των Κοινοβουλίων, ενώ δυσκολεύουν την εκλογική τους επιτυχία.

Αυτό συνέβη και στη Γερμανία, το δημόσιο χρέος της οποίας, μαζί με τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις των επομένων ετών (σιωπηρό χρέος), έχει εκτοξευθεί στα 10-12,5 τρις € – σε επίπεδα δηλαδή τετραπλάσια του ΑΕΠ της (ανάλογο είναι και το αντίστοιχο ελληνικό, υπολογιζόμενο πάνω από 1 τρις €).

(γ)  Με την εποπτεία των 120 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ: Πάντοτε κατά τους Γερμανούς η τραπεζική ενοποίηση, την οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει το μέτρο, θα ολοκληρώσει την κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία, σε ένα βαθμό που δεν κατάφερε ούτε η Σοβιετική Ένωση – με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να λειτουργούν τα τραπεζικά ζόμπι τα οποία, όταν πρέπει να διασωθούν, θα επιβαρύνουν τους φορολογουμένους Πολίτες της Ευρώπης.

.

Ολοκληρώνοντας, οι συγκεκριμένοι Γερμανοί θεωρούν πως τα τρία παραπάνω μέτρα καταστρέφουν το τραπεζικό σύστημα στον πυρήνα του – οπότε η καγκελάριος τους έχει την υποχρέωση να σταματήσει τώρα την ΕΚΤ, αφαιρώντας της το δικαίωμα να κυβερνάει έμμεσα στην Ευρώπη.

Στα πλαίσια αυτά θα έπρεπε να απαιτήσει την παραίτηση του διοικητή της ΕΚΤ – επειδή διαφορετικά η Ευρωζώνη δεν έχει μέλλον, μεταξύ άλλων λόγω του ότι οι αποταμιεύσεις, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατες οι επενδύσεις και η καταπολέμηση της κρίσης χρέους, θα μηδενισθούν, κατά το «δεδικασμένο» της Ιαπωνίας.

.

Επίλογος

Κατά την άποψη μας, εάν η Γερμανία επιλέξει την έξοδο της από το ευρώ, θα υπάρξουν λύσεις για τις υπόλοιπες χώρες, οπότε δεν θα διακινδυνεύσει να διαλυθεί η Ευρωζώνη (ανάλυση) – η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να εξελιχθεί στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», στην τραπεζική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση δηλαδή όλων των χωρών μεταξύ τους.

Εν τούτοις, η χώρα θα απομονωθεί, ενώ τα αποτελέσματα για την οικονομία της θα είναι οδυνηρά – μεταξύ άλλων επειδή θα αυξηθούν οι εισαγωγές της, ενώ θα μειωθούν οι εξαγωγές, λόγω του ισχυρού νομίσματος που θα έχει. Αυτό θα συνέβαινε βέβαια εάν υιοθετούσε ξανά το μάρκο – ενώ η ενδεχόμενη διατήρηση του ευρώ, μαζί με ένα παράλληλο δικό της, δεν θα είχε ίσως τόσο επώδυνα αποτελέσματα.

Εάν όμως ακολουθούσαν το παράδειγμα της και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, τα αποτελέσματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά και μη προβλέψιμα – επειδή θα δημιουργούταν ένας παράδοξος συναλλαγματικός χώρος διπλών νομισμάτων, για τον οποίο δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην οικονομική ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη αυξάνονται συνεχώς, οπότε θα είναι πολύ δύσκολη η διατήρηση της – ενώ η διάλυση της θα μπορούσε να είναι ανεξέλεγκτη, οπότε καταστροφική.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!