Περιστέρια και γεράκια – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Περιστέρια και γεράκια

Περαιτέρω, αρκετοί Γερμανοί υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση τους, στα πλαίσια της καταπολέμησης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, έχει παραδώσει όλα της τα «εργαλεία» στην ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και την ισχύ του συνταγματικού της δικαστηρίου – με αποτέλεσμα να αδυνατεί πλέον να επηρεάσει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Το μοναδικό δε άτομο που τοποθετείται δημόσια εναντίον της ΕΚΤ, είναι ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας – χωρίς όμως να την επηρεάζει, αφού ακόμη και τα μέλη του συμβουλίου που συμφωνούν μαζί του, τα γεράκια, παραμένουν σιωπηλά.

Συνεχίζοντας, η Γερμανία φαίνεται πως σκέφτεται την έξοδο της από το ευρωπαϊκό σύστημα, με την διατήρηση του ευρώ υπό την απόλυτη ευθύνη της κεντρικής της τράπεζας – εάν βέβαια η ΕΚΤ αποφασίσει τελικά την αγορά των ομολόγων.

Η αιτία είναι η τοποθέτηση μεγάλου μέρους των περιουσιακών στοιχείων των Πολιτών της, ύψους περί τα 5 τρις €, κατά 77% σε ασφάλειες, σε συνταξιοδοτικά ταμεία και σε τραπεζικές καταθέσεις – σε «επενδύσεις» δηλαδή που θα έχαναν σημαντικά την αξία τους, εάν επιλεγόταν η επίλυση της κρίσης χρέους με τη βοήθεια του πληθωρισμού (άρα με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, με τη διεύρυνση του ισολογισμού της, καθώς επίσης με τη διατήρηση των μηδενικών βασικών επιτοκίων).

.

Τεύχοι-Handelsblatt-και-Speigel

Παλαιότερα εξώφυλλα των γνωστών γερμανικών περιοδικών “Handelsblatt” και “Spiegel”, που εξέφραζαν ξεκάθαρα τη δυσφορία τους όσων αφορά τους χειρισμούς της ΕΚΤ (αριστερά, “πως ο Μάριο Ντράγκι σώζει το ευρώ καταστρέφοντας τους αποταμιευτές”), προωθώντας παράλληλα το ρόλο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (δεξιά, Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbank).

.

Το παράλληλο ευρώ

Εάν τώρα η Γερμανία εγκατέλειπε το ευρωπαϊκό σύστημα, μεταξύ άλλων επειδή προβλέπει πως τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία δεν θα αργήσουν να βρεθούν στην ίδια θέση με την Ελλάδα του 2010 (χρησιμοποιώντας ως αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία θεωρείται πως είναι εκτός της δικαιοδοσίας της και άρα μη νόμιμη), τότε η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη – επειδή θα θελήσει ουσιαστικά να υιοθετήσει ένα παράλληλο ευρώ, υπό την κυριαρχία της δικής της κεντρικής τράπεζας.

Το παράλληλο αυτό ευρώ θα είναι στην αντίθετη πλευρά, από αυτό που υποθέτουμε πως θα αναγκασθεί να υιοθετήσει η Ελλάδα – αφού θα είναι ισχυρό, μεταξύ άλλων λόγω των υψηλών βασικών επιτοκίων της τάξης του 4% που θα επιβάλλει η χώρα, θεωρώντας πως έτσι θα αυξηθούν ξανά τα εισοδήματα των Πολιτών της από τις τοποθετήσεις τους, καθώς επίσης θα καταπολεμηθούν οι φούσκες που έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνιση τους (ακίνητα, μετοχές κοκ.).

Ισχυριζόμενη λοιπόν η Γερμανία πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να ελέγξει την κρίση χρέους και τραπεζών της Ευρωζώνης, η οποία θα επιδεινωθεί περαιτέρω, με κριτήριο την αντίστοιχη αδυναμία της Ιαπωνίας, η οποία φαίνεται καθαρά στο γράφημα που ακολουθεί (η κόκκινη γραμμή είναι οι συνολικές δαπάνες της χώρας, η μπλε τα φορολογικά έσοδα και οι στήλες οι εκδόσεις ομολόγων), δεν είναι καθόλου απίθανο να επιλέξει την παραπάνω «έξοδο κινδύνου» – διατηρώντας το ευρώ ως παράλληλο νόμισμα, επειδή τυχόν υιοθέτηση του μάρκου θα έδινε τη «χαριστική βολή» στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η ίδια σε μεγάλο βαθμό.

 .

Ιαπωνία, οικονομία – η εξέλιξη στις συνολικές δαπάνες (κόκκινο) και στα φορολογικά έσοδα (μοβ) της χώρας.

 .

Ο λόγος για τον οποίο θα ζημιωνόταν είναι οι απαιτήσεις της τόσο από το Ευρωσύστημα, όσο και από τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας – καθώς επίσης τα χρέη πολλών χωρών της Ευρωζώνης απέναντι της (τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ.).

Συνεχίστε στη 3η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!