Παιχνίδι μέχρι θανάτου – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Παιχνίδι μέχρι θανάτου

Στα πλαίσια αυτά, πρώτη προτεραιότητα της οφείλει να είναι η από κοινού υιοθέτηση με την Κίνα ενός νομίσματος που να στηρίζεται στο χρυσό, στο πετρέλαιο και στους φυσικούς πόρους – το οποίο να αποτελεί την εναλλακτική λύση στο μοντέλο των «δημοκρατιών του χρέους» που προωθείται από τη Δύση.

Με βάση το κοινό αυτό νόμισμα, θα πρέπει να οικοδομηθεί ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο να είναι ανεξάρτητο από το αμερικανικό και να μην δημιουργεί χρέη – βοηθώντας τη μεσαία τάξη να αναπτυχθεί, βελτιώνοντας τη δημοκρατία και το βιοτικό επίπεδο όλου του πληθυσμού.

Στη συνέχεια η Ρωσία, η οποία διαθέτει τεράστιες εκτάσεις γης και μικρό πληθυσμό, οφείλει να οικοδομήσει κατάλληλες, φιλόξενες συνθήκες εγκατάστασης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ανθρώπων, έτσι ώστε να πάψει να στηρίζεται η οικονομία της αποκλειστικά και μόνο στις εξαγωγές ενέργειας – να υιοθετήσει λοιπόν τις αρχές του συστήματος της ελεύθερης αγοράς, το οποίο έχει πάψει να λειτουργεί στη Δύση, έχοντας αντικατασταθεί από το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό της εκμετάλλευσης της πλειοψηφίας, από την ελίτ των χρηματαγορών.

Θα πρέπει επομένως να προσελκύσει περισσότερο πληθυσμό, προσφέροντας υπηκοότητα και επιχειρηματικές ευκαιρίες σε αλλοδαπούς – εξασφαλίζοντας την προστασία των παραγωγικών επιχειρήσεων και της εργασίας τους, σε συνδυασμό με φορολογικά οφέλη, καθώς επίσης με ένα λειτουργικό Κράτος Δικαίου.

Ειδικά στις περιοχές με καλό κλίμα, όπως στην Κριμαία και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, μπορούν να δημιουργηθούν «εταιρικοί θύλακοι» που θα προσέλκυαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρηματίες – οι οποίοι θα έθεταν τις βάσεις της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, η Ρωσία θα μπορούσε να μετατραπεί στις Η.Π.Α. του 19ου αιώνα – σε ένα κράτος που με τη βοήθεια της ελεύθερης αγοράς, των ίσων ευκαιριών και της προσέλκυσης δημιουργικών ανθρώπων από ολόκληρο τον πλανήτη, αναρριχήθηκε στο πιο επιτυχημένο που υπήρξε μέχρι σήμερα στην παγκόσμια ιστορία.

.

Υστερόγραφο

Η πλήρης αποτυχία του δυτικού μοντέλου φαίνεται καθαρά στην περίπτωση της Ιαπωνίας, η οποία έχει χάσει πια το παιχνίδι, έχοντας υπερχρεωθεί σε βαθμό που είναι αδύνατον να μην την οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή – με τις αποταμιεύσεις των κατοίκων της να υποχωρούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, καθώς επίσης με του μισθούς, ονομαστικούς και πραγματικούς, να μειώνονται ακόμη περισσότερο (πηγή).

Την ίδια στιγμή, ο «μονεταρισμός του χρέους» εκ μέρους της κεντρικής της τράπεζας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί – όπου στην αριστερή στήλη αποτυπώνεται το ποσόν που νομισματοποιείται, που μετατρέπεται δηλαδή σε χρήμα κάθε μήνα (μηδενικά επιτόκια, πάγωμα αποπληρωμής), ενώ στη δεξιά τα ομόλογα που εκδίδει μηνιαία το υπουργείο οικονομικών της χώρας, για τη χρηματοδότηση του χρέους.

 .

Ιαπωνία, μονεταριστική πολιτική

.

Από την άλλη πλευρά η Κίνα, με στόχο να βοηθήσει τη Ρωσία στο συναλλαγματικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της, σύναψε ένα συμβόλαιο ανταλλαγής (swap) μεταξύ του γουάν και του ρουβλίου – γεγονός που αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό χτύπημα στο δολάριο.

Όπως αναφέρεται δε (πηγή), υπάρχει μακροπρόθεσμα η δυνατότητα υιοθέτησης ενός κοινού νομίσματος μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την αποδυνάμωση του δολαρίου – ενώ η Κίνα επιχειρεί να ασφαλισθεί απέναντι στις διακυμάνσεις των νομισμάτων των αναπτυσσομένων οικονομιών, λόγω της κατάρρευσης του ρουβλίου, επιτρέποντας επίσης τις συναλλαγές του γουάν με τα νομίσματα της Μαλαισίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η συμφωνία ανταλλαγής ανακοινώθηκε αργά τη νύχτα, έτσι ώστε να ισχύει από τη Δευτέρα – γεγονός που σημαίνει πως το αμερικανικό όπλο, η χειραγώγηση δηλαδή της τιμής του πετρελαίου με στόχο την υποταγή της Ρωσίας, εκπυρσοκροτεί προς τα πίσω.

Ειδικότερα, αφενός μεν δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στη βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο της υπερδύναμης, αφετέρου αναγκάζει τους αντιπάλους της να ενωθούν μεταξύ τους – διευρύνοντας τη συνεργασία τους.

Στα πλαίσια αυτά, η δημιουργία μίας νέας νομισματικής ένωσης, στην οποία θα συμμετέχει τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία, με εντελώς διαφορετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με χρήματα δηλαδή που δεν θα δημιουργούνται χωρίς αντίκρισμα από το πουθενά, αλλά θα βασίζονται στα τεράστια αποθέματα της Κίνας σε συνάλλαγμα, στο χρυσό, καθώς επίσης στην ενέργεια και στο λοιπό υπόγειο πλούτο της Ρωσίας, δεν φαίνεται καθόλου απίθανη – ενώ θα σηματοδοτούσε φυσικά το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας στον πλανήτη.

Προφανώς λοιπόν οι Η.Π.Α. θα αντιδράσουν, με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους – ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο, από ένα πληγωμένο, πανίσχυρο λιοντάρι, το οποίο συνήθως μάχεται μέχρι θανάτου, για να προστατεύσει την περιοχή του.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!