Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα

Κουμουνισμός-και-καπιταλισμός

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα προκαλέσει μεγάλες  γεωπολιτικές αναταραχές και εξελίξεις – ενώ ο «κομμουνισμός της ελεύθερης αγοράς», τον οποίο προσπαθούν να εφαρμόσουν ορισμένες χώρες, όπως η Βενεζουέλα, είναι ουτοπικός

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Η σημερινή τιμή του πετρελαίου είναι συνδεδεμένη με τα μελλοντικά επιτόκια. Με απλά λόγια, οι χώρες παραγωγής πετρελαίου ευρίσκονται πριν από μία σημαντική επενδυτική απόφαση: είτε να αυξήσουν τις ποσότητες εξόρυξης, πουλώντας το πετρέλαιο στις σημερινές του τιμές και τοποθετώντας τα έσοδα τους σε καταθέσεις, με τα σημερινά μακροπρόθεσμα επιτόκια, είτε να αφήσουν το πετρέλαιο κάτω από τη γη, σαν κεφαλαιακή επένδυση.

Τα σημερινά χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις χώρες παραγωγής να μειώσουν τις ποσότητες εξόρυξης – ενώ μόνο εάν αυξηθούν, όπως προανήγγειλε σκόπιμα η Fed, θα τις αυξήσουν. Από εδώ συμπεραίνεται η γεωπολιτική ισχύς της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α. – με βάση την οποία, εάν τα διεθνή δεδομένα της ζήτησης και της προσφοράς δεν αλλάξουν, η άνοδος των επιτοκίων θα μειώσει ακόμη περισσότερο την τιμή του πετρελαίου, οδηγώντας τους εχθρούς της υπερδύναμης σε απόγνωση (άρθρο).

Για την αμερικανική οικονομία, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί μία καλή είδηση, επειδή σημαίνει πως θα αυξηθεί το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών – επίσης για την ιαπωνική και την ευρωπαϊκή οικονομία, για τους συμμάχους της υπερδύναμης (άρθρο).

Ειδικότερα, εντός των Η.Π.Α., η χαμηλή τιμή μεταφέρει το πραγματικό εισόδημα από τους παραγωγούς πετρελαίου στους καταναλωτές – με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η βραχυπρόθεσμη ζήτηση προϊόντων (άρα να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και το ΑΕΠ), επειδή τα νοικοκυριά καταναλώνουν ένα μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, από ότι οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις.

Κάτι σχετικά ανάλογο συμβαίνει και σε όλες τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου, κυρίως στην Ευρώπη και στην Ασία – όπου τα εισοδήματα των κρατών παραγωγής πετρελαίου, μεταφέρονται στις χώρες κατανάλωσης!

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι εκείνα τα κράτη, τα οποία δεν είναι φίλοι ή σύμμαχοι των Η.Π.Α. – όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν και η Ρωσία. Στις χώρες αυτές, η χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο – ειδικά τα προγράμματα επιδότησης των αδύναμων εισοδηματικών τάξεων.

Ακόμη και σε τιμές πετρελαίου μεταξύ 75 $ και 80 $ το βαρέλι, οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα επιδότησης, μέσω των οποίων εξασφαλίζουν την ενίσχυση των Πολιτών τους – οπότε οι κίνδυνοι να ανατραπούν δεν είναι καθόλου αμελητέοι. Μία περαιτέρω μείωση σε επίπεδα κάτω των 60 $ (66 $ σήμερα), θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις – ειδικά όσον αφορά τη Ρωσία, ο πρόεδρος της οποίας δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τα προγράμματα επιδότησης, ενώ θα δυσκολευθεί να ενισχύσει περισσότερο την Κριμαία.

Αντίθετα, οι χώρες του κόλπου και ειδικά η Σαουδική Αραβία, ο βασικός σύμμαχος των Η.Π.Α., δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα, επειδή υπάρχουν οι εξής δύο σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών και των υπολοίπων:

(α)  Εν πρώτοις, το κόστος εξόρυξης τους είναι πολύ πιο χαμηλό – γεγονός που σημαίνει ότι, είναι σε θέση να λειτουργήσουν κερδοφόρα με τις παρούσες τιμές ή ακόμη και με χαμηλότερες.

(β)  Διαθέτουν πολύ μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, μέσω των οποίων θα μπορούσαν πολύ εύκολα να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες τους τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό – ενώ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση των οικονομιών τους από το πετρέλαιο.

Σε δύσκολη θέση λοιπόν θα βρεθεί κυρίως η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα – στις οποίες πιθανότατα θα προκληθούν πολιτικές αλλαγές, αφού θα ενοχοποιηθούν οι κυβερνήσεις τους για τα δεινά που συνοδεύουν τη μείωση των τιμών του πετρελαίου” (M. Feldstein με παρεμβάσεις).

.

Άρθρο

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα, επειδή της είχε επιβληθεί από την ξένη κυβέρνηση της (Τρόικα) ένα ακόμη λανθασμένο μέτρο: η αύξηση του φόρου στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, στα 341 € ανά 1.000 λίτρα, όταν ο αντίστοιχος φόρος στη Γερμανία ήταν μόλις 61,35 € (σχεδόν έξι φορές χαμηλότερος), ενώ στη Γαλλία 56,60 €. Υπερβολικά υψηλός είναι σήμερα ο φόρος γενικότερα στα καύσιμα, εντείνοντας τις συνθήκες ύφεσης στην πατρίδα μας – με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η μελλοντική χρεοκοπία της.

Για την υπόλοιπη υπερχρεωμένη Ευρώπη όμως, η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι θετική – οπότε ίσως εμποδιστεί η άνοδος των «μη παραδοσιακών» κομμάτων, όπως της αριστεράς στην Ισπανία (Podemos), καθώς επίσης της ακροδεξιάς στη Γαλλία (Le Pen), τα οποία οφείλουν την εκλογική τους ισχύ αφενός μεν στην πολιτική διαφθορά, αφετέρου στην κλιμάκωση των χρεών (κάτι ανάλογο δηλαδή, με αυτά που διαπιστώνονται και στην Ελλάδα).

Σε μία κατάσταση λοιπόν που έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν δημοσιονομικά μέτρα (λιτότητα), κατ’ επιταγή της Γερμανίας – η οποία αυξάνει την ισχύ της από την κρίση, τρέφεται ασύστολα από τις σάρκες των εταίρων της, ενώ δεν έχει το παραμικρό συναίσθημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Θα είναι δε πολύ τυχερή η ήπειρος μας, εάν τελικά δεν οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία, την οποία επιδιώκει ο ύπατος αρμοστής της υπερδύναμης, με τη βοήθεια της – η πρωσική Γερμανία δηλαδή, η οποία δεν έχει διδαχθεί απολύτως τίποτα από τα εγκλήματα του παρελθόντος, ενώ συνεχίζει να διέπεται από τη γνωστή αυτοκαταστροφική της μανία.

Για πολλές άλλες χώρες βέβαια, η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι καταστροφική – ειδικά για τη Βενεζουέλα η οποία, παρά το «σύγχρονο σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» που ανήγγειλε ο πρώην πρόεδρος της (Chavez), ευρίσκεται ήδη από τις αρχές του έτους στα πρόθυρα της χρεοκοπίας (άρθρο). Ειδικότερα τα εξής:

.

Η Βενεζουέλα 

Η πτωτικές τιμές του πετρελαίου, καθώς επίσης η παγίδα ρευστότητας, στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, την ωθούν με γρήγορο ρυθμό προς τη χρεοκοπία. Ο μοναδικός λόγος δε, για τον οποίο δεν έχει ακόμη πτωχεύσει, είναι η Κίνα – η οποία της έχει δανείσει 50 δις $ από το 2007, διευκολύνοντας τους όρους αποπληρωμής της.

Φυσικά ο κίτρινος γίγαντας εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα δικά του συμφέροντα, όπως κάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη – με την εγγύηση των δανείων του στη Βενεζουέλα να είναι το πετρέλαιο που διαθέτει.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.