Το γεγονός αυτό συμπεραίνεται εύκολα από το γράφημα που ακολουθεί, όπου συγκρίνεται η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα της Ιαπωνίας – τα οποία οδήγησαν την πανίσχυρη κάποτε χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου», σε δημόσια χρέη που πλησιάζουν το 250% του ΑΕΠ της. Κάτι ανάλογο διαπιστώνεται και στην Ευρωζώνη, η οποία όμως δεν είναι μία αμιγής χώρα, όπως η Ιαπωνία – οπότε είναι εντελώς αδύνατο να ανταπεξέλθει με τέτοια προβλήματα.
.
Η Ιαπωνοποίηση της Ευρωζώνης – η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα της Ιαπωνίας (σύγκριση 2011 με το 1991 αντίστοιχα) – πως η Ευρωζώνη κινείται σήμερα κατά παρόμοιο τρόπο με την Ιαπωνία στο παρελθόν.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
.
Περαιτέρω, γνωρίζοντας πόσο ασθενής είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ολόκληρης της ΕΕ (ανάλυση), θεωρούμε πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα σε μία σειρά ξένων τραπεζών, οι οποίες έχουν δανείσει τις ελληνικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις – επειδή θα ήταν αναγκασμένες να αποσβέσουν μεγάλα ποσά. Κάτι ανάλογο θα συνέβαινε και στην ΕΚΤ, αφενός μεν λόγω των ομολόγων που κατέχει, αφετέρου επειδή τροφοδοτεί με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες, της τάξης των 80 δις €.
Ολοκληρώνοντας, η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία δεν είναι κρατική (μόνο περί το 6% των μετοχών της ανήκουν στο δημόσιο), θα αντιμετώπιζε επίσης μεγάλα προβλήματα – τα οποία θα επιβάρυναν τον ισολογισμό της, οπότε τους ξένους ιδιοκτήτες της.
.
Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τυχόν επίσημη δήλωση χρεοκοπίας εκ μέρους της Ελλάδας, θα είχε σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη της από την Ευρωζώνη – υποθέτοντας πως αυτός είναι ο λόγος που ωθεί η Τρόικα την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει (εάν το κάνει).
Σημειώνουμε λοιπόν πως, στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι αδύνατη η εκδίωξη της Ελλάδας – επειδή, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη (γεγονός που πιστοποίησε ξανά προχθές ο διοικητής της ΕΚΤ).
Εάν τώρα θεωρήσει κανείς πως ναι μεν η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί, αλλά είναι δυνατόν να εξαναγκασθεί, να εκβιαστεί καλύτερα να το αποφασίσει μόνη της, όπως για παράδειγμα με τη διακοπή της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες της από την ΕΚΤ, τότε υπεισέρχεται σε ένα πολύ δύσκολο «νομικό έδαφος».
Ο εξαναγκασμός της θα αποτελούσε μία «μη έννομη» διαδικασία (εκβιασμός), η οποία δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να αιτιολογηθεί – ειδικά για μία χώρα, στην οποία επιβλήθηκε μία εγκληματικά λανθασμένη οικονομική πολιτική από την Τρόικα (σύμφωνα με τις δικές της παραδοχές), μέσω της οποίας οδηγήθηκε ακούσια στην απόλυτη χρεοκοπία.
Επειδή τώρα η συμμετοχή μίας χώρας στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της Κομισιόν πως η έξοδος της θα ήταν δυνατή, μόνο εάν έπαυε να είναι ταυτόχρονα μέλος της ΕΕ (άρθρο) – κάτι που επίσης δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ελλάδα, με νόμιμο τρόπο.
Ακόμη και αν υποθέσουμε όμως πως η Ελλάδα εξερχόταν από το ευρώ, με «δόλωμα» τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους της (Το σενάριο της δραχμής), η σημερινή της κατάσταση θα την οδηγούσε στο ικρίωμα – επειδή τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη της είναι μη μετατρέψιμα σε δραχμές μετά το PSI οπότε, ακόμη και αν μηδενίζονταν τα δημόσια χρέη (100% διαγραφή), τα ιδιωτικά, κυρίως αυτά των τραπεζών, θα ήταν αδύνατον να πληρωθούν σε ευρώ.
Με απλά λόγια, η υιοθετημένη δραχμή θα υποτιμούταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη τα χρέη σε ευρώ – ενώ οι επιθέσεις εναντίον των τραπεζών θα κατέστρεφαν εντελώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας (άρθρο). Με δεδομένη δε την κατάρρευση του παραγωγικού μηχανισμού της, την τεράστια ανεργία, την εξαθλίωση του πληθυσμού κοκ., μετά τα εγκλήματα της Τρόικας, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε καν να επιβιώσει.
.
Επίλογος
Δεν είμαστε δογματικά υπέρ του ευρώ, ούτε υποστηρίζουμε πως η κυβέρνηση είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα σημερινά, μεγάλα προβλήματα της χώρας – ενώ προφανώς δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, αφού ένα μεγάλο μέρος της «φωλιάζει» μέσα στο δικό της κομματικό μηχανισμό.
Θεωρούμε όμως πως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία όλων, είναι να πάψει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πατρίδας μας να υποφέρει άδικα – χωρίς κανένα λόγο και με καμία προοπτική.
Στα πλαίσια αυτά έχουμε την άποψη ότι, η πρώτη προτεραιότητα μας είναι η όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη χρεοκοπία της Ελλάδας – η οποία πιστεύουμε πως είναι εντός του ευρώ, με τη συνεργασία των δύο μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων της χώρας, τα οποία θα διαπραγματεύονταν την πτώχευση από κοινού, με τους πιστωτές.
Αφού συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχουμε όλο το χρόνο στη διάθεση μας να κάνουμε εκλογές, να ψηφίσουμε μία κυβέρνηση που θα μπορέσει να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της ελληνικής τραγωδίας, κυρίως τους όποιους διεφθαρμένους πολιτικούς, καθώς επίσης να αποφασίσουμε εάν θα μείνουμε ή όχι μέσα στο ευρώ – εάν υποθέσουμε πως θα υπάρχει ακόμη.
.