Το σενάριο της χρεοκοπίας – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το σενάριο της χρεοκοπίας

Δήλωση χρεοκοπίας

Εάν μία χώρα αποδεχθεί πως χρεοκόπησε, θα πρέπει να το δηλώσει επίσημα – ενώ, όπως και στην περίπτωση της χρεοκοπίας μίας επιχείρησης, θα πρέπει να συζητήσει με τους πιστωτές της για να βρεθεί η λύση, με την υιοθέτηση της οποίας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της.

Με δεδομένο δε το ότι σήμερα πιστωτές της Ελλάδας είναι τα κράτη, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, καθώς επίσης οι επενδυτές που αντάλλαξαν τα ομόλογα τους με αγγλικού δικαίου κατά τη διάρκεια του PSI, στις συζητήσεις πρέπει να συμμετέχουν όλοι.

Στην περίπτωση της χρεοκοπίας μίας χώρας δεν υπάρχει ουσιαστικά σύνδικος πτώχευσης, ο οποίος θα μπορούσε να διευθύνει τη διαδικασία – οπότε τη θέση του την αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Ο στόχος της εν προκειμένω είναι ξεκάθαρος: να μειώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας όσο περισσότερο γίνεται, καθώς επίσης να συμφωνήσει μαζί τους επιτόκια και δόσεις αποπληρωμής των υπολοίπων χρεών που να είναι δυνατόν να εξοφλούνται, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη χώρα.

Με δεδομένο δε το ότι, ένα κυρίαρχο κράτος πληρώνει μόνο αυτά που το ίδιο πιστεύει ότι μπορεί να πληρώσει, ενώ οι κατασχέσεις των περιουσιακών του στοιχείων είναι σε μεγάλο βαθμό απαγορευμένες, οι δυνατότητες της κυβέρνησης του είναι πολύ μεγαλύτερες, από αυτές μίας επιχείρησης.

Οφείλει βέβαια να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν η κυβέρνηση το γεγονός ότι, η χώρα στο μέλλον θα έχει ξανά ανάγκη τις αγορές, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της – οπότε πρέπει να προσπαθεί να καλύπτει τις απαιτήσεις των πιστωτών της όσο καλύτερα γίνεται, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη τους για αργότερα.

.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Όταν μία χώρα πτωχεύσει, τότε το μεγαλύτερο μέρος της αρχικά ακινητοποιείται – ενώ οι πιστωτές της χάνουν ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων τους, εάν όχι το σύνολο. Το κράτος αποκόπτεται από τις χρηματαγορές, οι οποίες πλέον δεν το δανείζουν – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες δαπάνες του, όπως τις συντάξεις, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τα επιδόματα ανεργίας κοκ.

Τα έσοδα του καταρρέουν, αφού ελάχιστοι πλέον Πολίτες πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους, λόγω της απότομης μείωσης του κύκλου εργασιών τους (πτώση του τουρισμού, των εξαγωγών, των εισαγωγών αφού κανένας δεν πουλάει προϊόντα σε μία χρεοκοπημένη χώρα κλπ.).

Καταρρέουν επίσης οι τράπεζες, οι οποίες αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από το εξωτερικό (στην περίπτωση της Ευρωζώνης ο κίνδυνος είναι μειωμένος), ενώ τα έσοδα τους από το εσωτερικό, καθώς επίσης οι καταθέσεις τους, υποχωρούν με έντονο ρυθμό. Φυσικά μηδενίζεται η αξία των δημοσίων ομολόγων που κατέχουν, καθώς επίσης ορισμένων άλλων περιουσιακών τους στοιχείων (ανάλυση).

Εάν βέβαια καταρρεύσουν ολοκληρωτικά οι τράπεζες, τότε οι συνέπειες για την πραγματική οικονομία είναι δραματικές – αν και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις, όπως και οι ιδιώτες, βιώνουν ήδη έντονα προβλήματα, για τέσσερα συνεχή χρόνια (δεν επενδύουν, χρεοκοπούν, απολύουν εργαζομένους, εξαθλιώνονται κοκ., σε επίπεδα υψηλότερα ίσως από αυτά της Αργεντινής, όταν χρεοκόπησε).

.

Οι συνέπειες για την Ευρώπη

Πιθανότατα η χρεοκοπία μίας χώρας, το εξωτερικό χρέος της οποίας είναι πάνω από 400 δις € (γράφημα), θα είχε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη – αφού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Lehman Brothers, η οποία πυροδότησε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία.

 .

Ελλάδα – η εξέλιξη στο εξωτερικό χρέος της χώρας.

 .

Αν και είμαστε βέβαιοι λοιπόν πως η Ευρωζώνη, κυρίως δε η Γερμανία, έχουν ήδη προετοιμασθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η απώλεια της εμπιστοσύνης στο ευρώ, η εκτόξευση των επιτοκίων των ομολόγων, καθώς επίσης η «μετάσταση» της κρίσης στις πιο αδύναμες χώρες της ένωσης, δεν θα μπορούσαν να αποκλεισθούν.

Με δεδομένα δε τα αρνητικά μεγέθη ολόκληρης της Ευρωζώνης, η διάλυση της θα ήταν εξαιρετικά πιθανή – επειδή χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία θα έβρισκαν δυσκολίες, όσον αφορά τη χρηματοδότηση τους από τις αγορές.

Συνεχίστε στη 3η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.