Χάος στη γέφυρα του Τιτανικού – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Χάος στη γέφυρα του Τιτανικού

Τιτανικός-παγκόσμιας-οικονομίας

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας προειδοποιεί για ένα δεύτερο παγκόσμιο κραχ, εκθετικά μεγαλύτερο του 2008 – ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας θεωρεί ότι, ο πλανήτης έχει αποφύγει πλέον το ύπουλο παγόβουνο

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Γέφυρα λέγεται στα πλοία η υπερυψωμένη κατασκευή, από την οποία κυβερνώνται. Αυτή μπορεί να είναι στο πρόστεγο (κοντά στη πλώρη), στο μεσόστεγο (στη μέση) ή στο τέλος, στο επίστεγο (κοντά στη πρύμη) – όπως στα δεξαμενόπλοια.

Στα ιστιοφόρα πλοία η θέση αυτή, κατασκευαστικά, ανταποκρινόταν στην ονομασία της ως γέφυρα – αφού εκτεινόταν από τη μια πλευρά του πλοίου στην άλλη, κατά το εγκάρσιο, όπου υπήρχε το τεράστιο τιμόνι (οίακας). Από τις αρχές όμως του προηγούμενου αιώνα, ο όγκος της γέφυρας άρχιζε να αυξάνει – τόσο στα πολεμικά πλοία όσο και στα εμπορικά, έτσι ώστε σήμερα να αποτελεί μια μεγάλη, ενιαία, πολυώροφη υπερκατασκευή που μόνο γέφυρα δεν είναι” (WP).

.

Άρθρο

Οι Η.Π.Α. επιμένουν στην υπογραφή της διατλαντικής συμφωνίας (TTIP), η οποία στοχεύει στην ολοκληρωτική κυριαρχία των πολυεθνικών εις βάρος των Πολιτών, παράλληλα με την TISA – μέσω της οποίας διευκολύνονται οι εγκληματικές ιδιωτικοποιήσεις των κοινωφελών επιχειρήσεων, όπως αυτών της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης.

Οι αμερικανοί πιέζουν όσο περισσότερο μπορούν την Κομισιόν και τη Γερμανία, τις εκβιάζουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν την κατά μέτωπο σύγκρουση της Ευρώπης με τη Ρωσία – διαισθανόμενοι, μεταξύ άλλων, την πιθανή ένωση τους.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί βέβαια, οι οποίοι γνωρίζουν πως η υπογραφή της συμφωνίας θα κοστίσει τουλάχιστον 600.000 θέσεις εργασίας (γράφημα), σε μία εποχή που η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα, προσπαθούν να αντιδράσουν – αν και με δεδομένο το ότι, είναι ήδη «υπηρέτες» του χρηματοπιστωτικού κτήνους και των πολυεθνικών, δύσκολα θα τα καταφέρουν.

 .

Η διατλαντική συμφωνία TIPP – οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της συμφωνίας.

 .

Στο προηγούμενο γράφημα αναφέρονται τα κέρδη και οι ζημίες από την υπογραφή της συμφωνίας, έως το 2025 – αριστερά οι θέσεις εργασίας σε χιλιάδες (Η.Π.Α., Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, λοιπή Β. Ευρώπη, Ν. Ευρώπη), όπου μόνο οι Η.Π.Α. κερδίζουν, ενώ δεξιά το επί πλέον ή λιγότερο εισόδημα ανά εργαζόμενο, σε χιλιάδες € – όπου ξανά κερδίζουν μόνο οι Η.Π.Α.

Οι ζημίες για τη Νότια Ευρώπη είναι επίσης μεγάλες, ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται – ενώ εμείς οι Έλληνες, βυθισμένοι στα δικά μας προβλήματα, ενδιαφερόμαστε ελάχιστα για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και αφορούν συνολικά την ήπειρο μας.

Οι Ρώσοι από την άλλη πλευρά προσπαθούν να αμυνθούν – με τον πρόεδρο τους να μιμείται τη διπλωματία του κάποτε υπουργού εξωτερικών της χώρας του, του Ι. Καποδίστρια, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εγκαινίασε τον ανοιχτό, δημόσιο διάλογο, στην Αυστρία του Metternich. Στα πλαίσια αυτά ο κ. Putin έδωσε πρόσφατα μία εντυπωσιακή συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση (πηγή), η οποία προβλημάτισε αρκετά τη γερμανίδα καγκελάριο – επιμένοντας στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με τη χώρα του.

Η συνάντηση πάντως των G20 στην Αυστραλία δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα – αν και επαναλήφθηκαν οι πιέσεις στη Γερμανία, σχετικά με την ανάγκη μείωσης των εμπορικών πλεονασμάτων της, λόγω των οποίων εντείνονται τόσο οι ευρωπαϊκές, όσο και οι παγκόσμιες ασυμμετρίες (στις οποίες έχουμε αναφερθεί ήδη από το 2010 – ανάλυση).

Φυσικά αποφασίσθηκε η περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας, πάνω από 2 τρις $, η οποία όμως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα – κρίνοντας από την Ιαπωνία και γνωρίζοντας πως οι Η.Π.Α. παραποιούν τα στατιστικά τους στοιχεία, ισχυριζόμενες αυθαίρετα, στα χαρτιά, πως έχουν ανάπτυξη.

Όσο τα κράτη δεν κατανοούν πως η μεταφορά πλούτου από κάτω προς τα επάνω, με τα πακέτα στήριξης, επιδεινώνει την κρίση, ενώ η μοναδική δυνατότητα επιστροφής στην ανάπτυξη είναι η αύξηση των μισθών, οι προοπτικές θα παραμένουν δυσοίωνες,

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάπτυξης – κρίνοντας μεταξύ άλλων από τις τιμές των Container, με τα οποία μεταφέρονται εμπορεύματα με πλοία, από την Ασία στην Ευρώπη.

Η τιμή ενός Container 20 πόδων (6,10 μέτρων), μειώθηκε κατά 20,5% στα 934 $ τη Δευτέρα, από 1.175 $ προηγουμένως, όταν τιμές κάτω των 1.700 $ για ένα κανονικό Container δεν θεωρούνται βιώσιμες – με το 95% των μεταφορών των προϊόντων να διενεργούνται με το συγκεκριμένο τρόπο.

Επειδή όμως υπάρχει «μεταφορικό κενό» της τάξης του 30%, είναι εύλογη η πτώση των τιμών – η οποία θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση επίσης τις ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι καταχρεωμένες, κυρίως στις γερμανικές τράπεζες (οφείλουν περί τα 98 δις € σε αυτές – πηγή).

.

Οι προβλέψεις

Ο πρωθυπουργός τώρα της Μ. Βρετανίας, η οποία ήταν ανέκαθεν εχθρός της Ελλάδας, λόγω της «σύγκρουσης συμφερόντων» (και οι δύο χώρες στηρίζονταν πάντοτε στη ναυτιλία, την οποία δυστυχώς κατάφερε η Βρετανία να μας κλέψει μαζί με τα μάρμαρα του Παρθενώνα, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες στους Έλληνες εφοπλιστές), προειδοποίησε πως επίκειται ένα δεύτερο παγκόσμιο κραχ – ο τρίτος κατά σειρά, μετά την κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, καθώς επίσης την ΕΚΤ (άρθρο).

Αντίθετα, ο Καναδός διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας, θεωρεί πως σχεδόν όλα τα προβλήματα, τα οποία οδήγησαν στο κραχ του 2008, έχουν επιλυθεί – ενώ μάλλον δεν συμφωνεί με την άποψη του κ. Cameron, σύμφωνα με την οποία η κρίση της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνη για το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας του.

Το γεγονός αυτό, οι εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις δηλαδή των δύο Βρετανών, έχει προβληματίσει την παγκόσμια κοινότητα – η οποία δεν ξέρει ποιόν να πιστέψει. Είναι δε αρκετά παράδοξο να υπάρχουν τέτοιες διαφορές μεταξύ της πολιτικής, καθώς επίσης της οικονομικής εξουσίας μίας χώρας, η οποία θεωρείται εξαιρετικά έμπειρη και στους δύο τομείς.

Τιτανικός-οικονομίας-κόσμου-ICONΑπό την άλλη πλευρά ο Καναδός παραδέχθηκε πρόσφατα πως η Ευρώπη πράγματι κινδυνεύει να βυθιστεί στον αποπληθωρισμό – κάτι που, εφόσον συμβεί σε μία υπερχρεωμένη περιοχή, σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση των χρεών που προκαλεί ο αποπληθωρισμός, οδηγεί νομοτελειακά στο γκρεμό.

Η διευθύντρια τώρα του ΔΝΤ, στη σύσκεψη κορυφής (G20) ανέφερε ότι, “η Ευρώπη απειλείται από ένα «ζόμπι-κοκτέιλ» αυξημένων χρεών, μηδενικής ανάπτυξης και σταθερά υψηλής ανεργίας” – από ένα εκρηκτικό μίγμα που θα μπορούσε να παγιωθεί, δημιουργώντας συνθήκες συνεχούς κρίσης στην ήπειρο μας.

Βέβαια δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει πως η κυρία Lagarde επιβεβαίωσε τους φόβους του άγγλου πρωθυπουργού – αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκαν οι προβλέψεις του ΔΝΤ. Η παγκόσμια οικονομία όμως, η οποία είναι περισσότερο αδύναμη από ποτέ, συνηγορεί υπέρ του Βρετανού – όπως επίσης πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!