Στην καρδιά των μνημονίων – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Στην καρδιά των μνημονίων

(6)  Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών – τα οποία επίσης θα κληθούν να καταγράψουν την συνολική τους οικονομική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης αυτής της οικογενείας τους. Και εδώ θα απαιτηθεί η συμφωνία των τραπεζών, όσον αφορά τον τελικό διακανονισμό – όπως και στο νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις.

(7)  Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πρότεινε τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% – για τον περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων. Η πρόταση αυτή έχει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, αλλά για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: επειδή θα διευκολύνει σημαντικά τις τράπεζες, καθώς επίσης το δημόσιο, όσον αφορά τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, σε χαμηλότερες τιμές.

(8)  Αφού συμβούν όλα αυτά, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για τις κατασχέσεις, καθώς επίσης για τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων – επιχειρηματιών και νοικοκυριών. Με δεδομένο δε το ότι, τα χρέη τους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη (70 δις € στο δημόσιο, 77 δις € σε καθυστέρηση στις τράπεζες, 15 δις € στα ταμεία, αρκετά δις € σε δημόσιες επιχειρήσεις κοκ. – άρθρο μας), ενώ η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων έχει εξευτελιστεί, η λεηλασία που θα ακολουθήσει θα είναι πρωτοφανής.

(9)  Για να μην υπάρξουν αντιδράσεις εκ μέρους των Πολιτών, κυρίως όμως για να κλείσουν όλες οι έξοδοι κινδύνου, έχει δρομολογηθεί μία μεγάλη πολιτική αστάθεια – ενώ θα γίνει πιθανότατα προσπάθεια ένωσης των δύο μεγάλων κομμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρξουν εναλλακτικές επιλογές για τους Έλληνες.

Ο σχηματισμός ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρνητικός – αντίθετα, θα ωφελούσε σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας. Εάν όμως «εκβιαστεί» η δημιουργία του, με άλλες σκοπιμότητες, με την παρασκηνιακή συμφωνία των δύο αρχηγών «υπό την αιγίδα του ΔΝΤ», θα είναι καταστροφικός.

(10) Για να «εκβιαστούν» συμβιβασμοί (κάτι που συμπεραίνεται, μεταξύ άλλων, από το πρόσφατο, ξαφνικό χαμήλωμα των τόνων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης), έχει επιστρατευτεί εύλογα ο εξωτερικός κίνδυνος: η Τουρκία κυρίως, αλλά όχι μόνο.

.

Η έννοια του Δικαίου και της Ηθικής

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, τόσο το Δίκαιο, όσο και η Ηθική, προστατεύουν κυρίως τους αδύναμους – αφού οι ισχυροί δεν έχουν καμία ανάγκη «νομιμοποίησης» τους, ούτε για να αμυνθούν, αλλά ούτε και για να επιτεθούν.

Εάν λοιπόν μία χώρα που είναι απελπιστικά παγιδευμένη, κυριολεκτικά «με την πλάτη στον τοίχο» συμπεριφέρεται άδικα, μη ηθικά (στην περίπτωση της Ελλάδας, με την απαίτηση να επιβαρυνθούν με τα χρέη της οι Πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών), τότε χάνει εντελώς την προστασία που της παρέχει το Δίκαιο και η Ηθική – προκαλώντας την αντιπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης, εάν όχι την οργή της.

Η άρνηση της Ελλάδας λοιπόν να εξυπηρετήσει τα πραγματικά υπέρογκα και ενδεχομένως μη βιώσιμα χρέη της, όταν υπάρχει τρόπος για να το προσπαθήσει (ανάλυση), λειτουργεί εις βάρος της – εξυπηρετεί δε πιθανότατα τους δανειστές της και ιδιαίτερα τη Γερμανία (λόγω των πολεμικών επανορθώσεων, της παραδειγματικής τιμωρίας ενός «αποδιοπομπαίου» μέλους κοκ.).

Άλλωστε, η τραυματική εμπειρία της πρώτης διαγραφής, με τα τρομακτικά ανταλλάγματα που απαιτήθηκαν και δόθηκαν (άρθρο) όπως, για παράδειγμα, το αγγλικό δίκαιο, η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, η λεηλασία των δημοσίων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων, η απαγόρευση μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε δραχμές κοκ., θα έπρεπε να μας είχε δώσει ένα μεγάλο μάθημα – οδηγώντας μας στο συμπέρασμα πως μία επόμενη θα έπρεπε να αποφευχθεί με κάθε θυσία.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο καλύτερος τρόπος για να εξαπατηθεί κάποιος, να γίνει δηλαδή το θύμα κάποιας απάτης, είναι το να θέλει ή να σχεδιάζει ο ίδιος να εξαπατήσει – ακόμη και όταν «δικαιούται» να το κάνει.

.

Επίλογος

Όπως τονίσαμε στην αρχή, μπορεί να φανταζόμαστε κινδύνους που δεν υπάρχουν, όπως οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, ή να υπερβάλουμε με τις υποψίες, με τις διαπιστώσεις, καθώς επίσης με τις επιφυλάξεις μας.

Εν τούτοις, η Οικονομία μας έχει διδάξει πως πρέπει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να συγκεντρώνουμε ξανά και ξανά τα δεδομένα. Επίσης ότι, ο ισολογισμός δείχνει την πραγματική κατάσταση μίας επιχείρησης – ένας ισολογισμός που για την Ελλάδα, δεν είναι καθόλου καλός (ανάλυση).

Κάτι ανάλογο ισχύει και για το χρηματιστήριο, όσον αφορά την «υγεία» της πραγματικής οικονομίας – η οποία φαίνεται στο απογοητευτικό γράφημα που ακολουθεί, μοναδικό ίσως στη σύγχρονη εποχή.

 .

Ελλάδα – η διακύμανση του δείκτη χρηματιστηρίου.

 .

Από την άλλη πλευρά οι πρόγονοί μας, μας έχουν προειδοποιήσει λέγοντας ότι, πρέπει να φοβάται κανείς τους Δαναούς, ακόμη και όταν φέρνουν δώρα – οπότε δυσκολευόμαστε να θεωρήσουμε εύλογους τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με το ότι, η Τρόικα μας επέτρεψε νόμους που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, σκεφτόμενη το καλό των Ελλήνων.

Κατά την άποψη μας, αφού προηγουμένως δημιουργήθηκαν και συγκεντρώθηκαν τα χρέη των Ελλήνων, θα ξεκινήσει η μεταφορά της ιδιωτικής περιουσίας στο δημόσιο κα στις τράπεζες – με τελικό προορισμό τους διεθνείς κερδοσκόπους, οι οποίοι δεν είναι φυσικά τα κράτη-δανειστές μας.

Δηλαδή, ναι μεν τα κράτη θα εισπράξουν αυτά που τους οφείλουμε (το 83% του συνολικού μας χρέους), εάν δεν υπάρξουν διαγραφές, οι οποίες δεν θα ήταν τελικά ωφέλιμες για εμάς, αλλά τα πραγματικά «λάφυρα», η δημόσια καθώς επίσης η ιδιωτική μας περιουσία, σε εξευτελιστικές τιμές, θα οδηγηθούν στους κερδοσκόπους που «καιροφυλακτούν».

Ολοκληρώνοντας, δεν υποτιμάμε τις ξαφνικές συναντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, καθώς επίσης τις κλιμακούμενες παρενοχλήσεις της γείτονας χώρας – η οποία είναι προφανώς ένα από τα πολλά πιόνια στη σκακιέρα των Η.Π.Α., έχοντας υποστεί στο παρελθόν τη λεηλασία του ΔΝΤ (ανάλυση).

Δεν υποτιμάμε επίσης την «ανησυχία» των ΜΜΕ, όσον αφορά την επίσκεψη του ΔΝΤ – το οποίο περιμένει αυτή τη φορά να κληθεί επίσημα και από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, νομιμοποιώντας πλήρως τις μελλοντικές του επιδιώξεις (τις οποίες δεν είχε «υπογράψει» η Βουλή το 2010). Ευχόμαστε και ελπίζουμε βέβαια να κάνουμε λάθος – κάτι που θα αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου.

.

Υστερόγραφο: Θεωρούμε καλοπροαίρετες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (πάνω από 75%), την εξόφληση των υπολοίπων με περίοδο χάριτος πέντε ετών και με ρήτρα ανάπτυξης, καθώς επίσης την κατάργηση όλων των μνημονίων, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Δυσκολευόμαστε όμως να πιστέψουμε πως, για παράδειγμα, μία επιχείρηση που είναι ζημιογόνα, υπερχρεωμένη και με σημαντικό κίνδυνο να χρεοκοπήσει, μπορεί να επιτύχει τη διαγραφή των ενυπόθηκων χρεών της από τις τράπεζες που χρωστάει, παίρνοντας ταυτόχρονα νέα δάνεια που θα τα πληρώνει όποτε θέλει ή αν μπορεί – προσλαμβάνοντας παράλληλα νέους υπαλλήλους και αυξάνοντας τις, πράγματι πολύ χαμηλές, αμοιβές τους. Φυσικά δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε απολύτως τίποτα – απλά εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας.

.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!