Το τέλος των μέτρων λιτότητας – The Analyst
Το-τέλος-της-Ε.Ε-Εξ.

Το τέλος των μέτρων λιτότητας

75 total views, 6 views today

Το τέλος της Ε.Ε.

Μεταρρυθμίσεις αντί οικονομία θα είναι το νέο ευρωπαϊκό δόγμα, αδύνατο ασφαλώς χωρίς τη συμφωνία της Γερμανίας – η οποία, κινδυνεύοντας και η ίδια να βυθιστεί στην ύφεση, δεν θέλει να ρισκάρει ακόμη τη διάλυση της Ευρωζώνης

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α., σύμφωνα με τις δηλώσεις της, θα αποφασίσει το τέλος της ποσοτικής διευκόλυνσης (QE) – απλούστερα, θα πάψει να τυπώνει δολάρια, διατηρώντας όμως ακόμη τα επιτόκια στο μηδέν. Εάν πράγματι τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αφενός μεν θα ακολουθήσουν εκροές χρημάτων από τις αναπτυσσόμενες χώρες (ειδικά από τις BRICS, οι οποίες είχαν το θράσος να αμφισβητήσουν την αμερικανική ηγεμονία, καθώς επίσης το βασιλιά των νομισμάτων), αφετέρου θα σπάσει η φούσκα των χρηματιστηρίων.

Με δεδομένους λοιπόν τους κινδύνους, οι περισσότεροι αμφιβάλλουν, θεωρώντας πως εάν δεν εφοδιάζονται οι παγκόσμιες αγορές με 200 δις $ νέα χρήματα ανά τρίμηνο, από όλες τις κεντρικές τράπεζες μαζί, θα καταρρεύσουν – αν και οι ειδήσεις περί αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας διευκολύνουν τη Fed, όσον αφορά την τήρηση των εξαγγελιών της.

Από την άλλη πλευρά, ένας από τους κυριότερους «εκπροσώπους» της παγκόσμιας ελίτ, ο G. Soros, στον πανικό της οποίας έχουμε ήδη αναφερθεί (άρθρο), θεωρεί ως τον κίνδυνο νούμερο ένα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τις Η.Π.Α., τη Ρωσία – απαιτώντας από το ΔΝΤ να δανείσει το ποσόν των 20 δις $ στην Ουκρανία.

Με δεδομένη όμως τη διαγραφή χρέους που θα ζητήσει εύλογα η χώρα, η οποία θα προκαλέσει ζημίες στους επενδυτές της τάξης του 50% των κεφαλαίων τους, είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς πως το ενδιαφέρον του είναι «πολιτικής φύσεως». Το ΔΝΤ πάντως ανακοίνωσε την καθυστέρηση των υπεσχημένων δόσεων, έως ότου εκλεγεί μία νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία – με εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τους Πολίτες της.

Οι Η.Π.Α. βέβαια εντείνουν τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας το ενεργειακό όπλοπλημμυρίζοντας δηλαδή τις αγορές με φθηνό πετρέλαιο, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, γνωρίζοντας πως αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα της Ρωσίας. Άλλωστε έχουν κάνει ξανά το ίδιο, επίσης με τη βοήθεια της Σ. Αραβίας, το 1986 – όπου οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 10 $ το βαρέλι, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Γνωρίζοντας δε ότι, το 50% των εσόδων της Ρωσίας προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με κυριότερο πελάτη της την Ευρώπη, είναι εύλογη η χρήση του ενεργειακού όπλου εκ μέρους των Η.Π.Α. – κάτι που όμως θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και στις ίδιες, ειδικά στις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικής ενέργειας.

Οφείλουμε να αναφέρουμε εδώ το ότι, οι περισσότεροι θεωρούν πως ο Ρώσος πρόεδρος κέρδισε την παρτίδα πόκερ με τη Δύση, στα πλαίσια του ασύμμετρου, υβριδικού πολέμου που διεξάγει – επιλέγοντας τη μία από τις τρεις εναλλακτικές δυνατότητες που είχε στη διάθεση του.

Απλούστερα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, συνεχίζει να διατηρεί στρατεύματα εντός της Ανατολικής Ουκρανίας, αρνούμενος ταυτόχρονα πως κάτι τέτοιο ισχύει – γεγονός που γνωρίζει πολύ καλά ο διεθνής τοκογλύφος, ο G. Soros, ο οποίος συμμετείχε στο ουκρανικό πραξικόπημα.

.

Η Ευρώπη

Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, ειδικά των γαλλικών, τα οποία διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο κρυφά (άρθρο), έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα στην ήπειρο μας.

Πόσο μάλλον όταν στα πρόσφατα «τεστ κοπώσεως» δεν έχουν συμπεριληφθεί πολλά ρίσκα, με κυριότερο αυτό του αποπληθωρισμού – οι ιδιαιτερότητες του οποίου φαίνονται στο γράφημα που ακολουθεί (αριστερή στήλη), συγκρινόμενες με αυτές των πληθωριστικών δυνάμεων (δεξιά στήλη), από την εκτύπωση νέων χρημάτων εκ μέρους της ΕΚΤ.

 .

Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ρίσκα

 .

Στα πλαίσια αυτά ο ευρωπαϊκός συμβιβασμός, η αποδοχή δηλαδή των προγραμμάτων της Γαλλίας, καθώς επίσης της Ιταλίας εκ μέρους της Κομισιόν (παρά το ότι είναι αντίθετα με την πολιτική λιτότητας, ενώ δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συμφωνία της Γερμανίας), τεκμηριώνει πιθανότατα το ότι, εγκαταλείπεται η συγκεκριμένη πολιτική.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)