Το τέρας του χρέους (β) – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το τέρας του χρέους (β)

Το συνολικό χρέος της Ευρωζώνης υπολογίζεται στο 380% του ΑΕΠ της – είναι δηλαδή υψηλότερο από αυτό των Η.Π.Α., κυρίως λόγω του υπερχρεωμένου τραπεζικού τομέα της. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι όμως τα αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο – όπως φαίνονται από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

Κόσμος – η εξέλιξη του παγκόσμιου χρέους (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), εξαιρώντας το χρέος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 .

Η έντονα ανοδική καμπύλη των συνολικών χρεών στις σημαντικότερες βιομηχανικές χώρες, καθώς επίσης στις αναπτυσσόμενες (όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία), σε σχέση με το ΑΕΠ τους, χωρίς τον υπολογισμό των ιδιωτικών τραπεζικών ινστιτούτων, δείχνει καθαρά πως αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Περαιτέρω, πάντοτε σύμφωνα με την έρευνα, τα συνολικά χρέη στις Η.Π.Α., καθώς επίσης στη Δυτική Ευρώπη, παρέμειναν σχετικά σταθερά, ελεγχόμενα κατά κάποιον τρόπο – ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκαν με τρομακτικό ρυθμό.

Ειδικότερα, το συνολικό χρέος της Κίνας, χωρίς τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, αυξήθηκε εντός των τελευταίων πέντε ετών κατά 72 μονάδες – στο 220% του ΑΕΠ της (γράφημα). Μία τέτοια απότομη άνοδος, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δε έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία – γεγονός που προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό.

 .

Κίνα – η εξέλιξη του συνολικού χρέους της χώρας, εξαιρώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).

 .

Η Κίνα βέβαια είναι μόνο το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης των συνολικών χρεών, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες – όχι όμως το μοναδικό, όπως έχει ήδη αναφερθεί στο άρθρο «Η εύθραυστη πεντάδα». Τα χρέη δε των συγκεκριμένων χωρών δεν εκτινάχθηκαν μόνο στα ύψη αλλά, επίσης, χρηματοδοτήθηκαν από ξένους δανειστές – γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες, σε μία επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.

Κατά την έρευνα, οι πλέον επικίνδυνες χώρες σήμερα είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία – με την τελευταία να αποτελεί μία μεγάλη απειλή για την Ελλάδα, αφού τυχόν οικονομική της κατάρρευση θα οδηγήσει την κυβέρνηση της στην αναζήτηση ενός εξωτερικού εχθρού, έτσι ώστε να μειωθεί το αντίκτυπο στο εσωτερικό της.

.

Επίλογος

Από ολόκληρη την ανάλυση, καθώς επίσης από τους πίνακες τεκμηρίωσης της συμπεραίνεται ότι, το τέρας του χρέους ζει και βασιλεύει – ενώ διογκώνεται συνεχώς, έχει γίνει μεγαλύτερο από ποτέ πριν στην ιστορία και απειλεί να συντρίψει ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ελλάδα αποτελεί μόνο μία μικρή σταγόνα στον ωκεανό – στον οποίο όμως, αργά ή γρήγορα, θα ξεσπάσει η καταιγίδα των καταιγίδων, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μείωσης του χρέους. Προφανώς δεν φτάνει μόνο ο πληθωρισμός, αλλά απαιτούνται παράλληλα πολλές άλλες ενέργειες – όπως το πάγωμα μέρους των δανείων, οι διαγραφές, οι διακανονισμοί κοκ.

Οι επενδυτές το έχουν ήδη καταλάβει, επιλέγοντας να τοποθετήσουν τα χρήματα τους εν μέρει σε ασφαλείς μετοχές, αναζητώντας προστασία από τον πληθωρισμό – προβλέποντας πως οι Η.Π.Α. δεν θα σταματήσουν την αθρόα εκτύπωση χρημάτων, ενώ θα ακολουθήσουν η ΕΚΤ, η Κίνα, η Ιαπωνία κοκ., με ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Αποφεύγουν δε σταδιακά τα κρατικά ομόλογα, φοβούμενοι διαγραφές – οι οποίες θα συμβούν μάλλον νομοτελειακά.

Στα πλαίσια αυτά, προέχει αναμφίβολα για τη χώρα μας η εσωτερική συνοχή, καθώς επίσης η ειλικρινής συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων, αφού διαφορετικά δεν αντιμετωπίζεται η κρίση – η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά, επίσης, κοινωνική και γεωπολιτική, όπως πιστεύουμε ότι θα φανεί πολύ σύντομα.

.

.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!