Καινούργια σήματα κινδύνου – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Καινούργια σήματα κινδύνου

Φυγή-κεφαλαίων

Η εκροή μεγάλων ποσών από τα αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια, με την τοποθέτηση τους στα ασφαλή λιμάνια των ομολόγων, είναι ένα ανησυχητικό γεγονός – όπως η αναταράξεις στη βιομηχανία σχιστόλιθου, στη Μ. Ανατολή και στην Ιαπωνία.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

 .

Ποτέ μέχρι σήμερα οι επενδυτές δεν τοποθέτησαν τόσα πολλά χρήματα, 15,8 δις $, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, σε ομολογιακά κεφάλαια – αποσύροντας ταυτόχρονα ανάλογα ποσά από τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται σε μετοχές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων σε ομόλογα, από το ξεκίνημα της στατιστικής καταγραφής της – από το 2001, σύμφωνα με την EPFR Global, η οποία ασχολείται με το θέμα.

Με βάση τώρα μία αναφορά της Bank of America, παρατηρήθηκε μία επίσης μεγάλη εισροή κεφαλαίων, ύψους 47 δις $, σε αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων (Money market funds) – η μεγαλύτερη από τον Οκτώβρη του 2013. Τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται μικρού ρίσκου, ενώ χρησιμοποιούνται σχετικά συχνά για το βραχυπρόθεσμο «παρκάρισμα» χρημάτων.

Ουσιαστικά, οι εκροές χρημάτων ύψους 12,9 δις $ από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων εννέα εβδομάδων – ενώ παρατηρήθηκε μείωση ύψους 1,7 δις $, ακόμη και από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια της Ιαπωνίας. Όλα αυτά αποτελούν σήματα ενός επερχόμενου κραχ – αφού οδηγούνται τόσο μεγάλα ποσά σε ασφαλή σχετικά λιμάνια, όπως στα ομόλογα, καθώς επίσης στα αμοιβαία χρηματικά κεφάλαια.

.

Η βιομηχανία σχιστόλιθου

Στο θέμα των Η.Π.Α., τυχόν αποτυχία των οποίων να καταπολεμήσουν την κρίση θα οδηγούσε πιθανότατα στην κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως η εξόρυξη ενέργειας από σχιστόλιθο, με τη βοήθεια της μεθόδου του Fracking, βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου.

Η καινούργια τεχνολογία προστάτευσε την υπερδύναμη από τα τεράστια ελλείμματα του εμπορικού της ισοζυγίου, καθώς επίσης από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης γενικότερα – ενώ δημιούργησε αρκετές θέσεις εργασίας. ιδίως στην Πολιτεία του Τέξας. Σύμφωνα όμως με πρόσφατες αναφορές (πηγή), το μέλλον του Fracking είναι αβέβαιο – επειδή οι ποσότητες πετρελαίου που μπορούν να εξορυχτούν είναι πολύ χαμηλότερες, από αυτές που υπολογίζονταν μέχρι σήμερα.

Παρά το ότι λοιπόν οι ανακοινώσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα είναι αδιαφανείς και δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα, θεωρείται πιθανόν να οφείλεται σε αυτές η επιθετική ενεργειακή πολιτική της υπερδύναμης, εναντίον της Ρωσίας (άρθρο).

Η Ρωσία όμως διαθέτει σίγουρα ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο την καθιστά αρκετά ισχυρή, όσον αφορά τον παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο που διεξάγεται – κάτι που ενδεχομένως δεν ισχύει για τις Η.Π.Α., αποτελώντας τη δική τους «Αχίλλειο πτέρνα».

Φαίνεται δε πως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος του ενδιαφέροντος τους για την Ουκρανία – το ότι δηλαδή ελπίζουν να παράγουν εκεί την ενέργεια με τη νέα μέθοδο, την οποία έχουν υποσχεθεί στους επενδυτές. Ειδικότερα, οι πιέσεις που ασκούν στη Ρωσία, είτε με τις οικονομικές κυρώσεις (οι οποίες έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση του ρουβλίου, καθώς επίσης στη σημαντική μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας), είτε με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, έχουν ενδεχομένως ως παράπλευρο στόχο το να εμποδίσουν την εξόρυξη νέων ποσοτήτων πετρελαίου – ειδικά από την Αρκτική, όπου η Ρωσία ανακάλυψε τεράστια αποθέματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική της υπερδύναμης είναι στενά «συνδεδεμένη» με τη βιομηχανία του σχιστόλιθου – ενώ ο γιός του αμερικανού αντιπροέδρου εργάζεται για την ουκρανική εταιρία φυσικού αερίου Burisma, η οποία βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την ενίσχυση της επιρροής των Η.Π.Α. στην περιοχή (πηγή).

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος δε αποκάλυψε πρόσφατα πως η χώρα του είχε υποχρεώσει την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία – εις βάρος της φυσικά, αφού οι κυρώσεις δεν ενοχλούν καθόλου την αμερικανική οικονομία, εξυπηρετώντας αντίθετα τα σχέδια της, όσον αφορά την πώληση πολεμικού εξοπλισμού, της νέας τεχνολογίας Fracking κοκ.

Συνεχίζοντας, η εξέλιξη των τιμών των μετοχών της βιομηχανίας σχιστόλιθου στις Η.Π.Α. θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη φούσκα του διαδικτύου – η οποία έσπασε το 2000, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη χώρα. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, οι υποσχέσεις των επιχειρήσεων στους επενδυτές είναι υπερβολικές.

Όπως εκείνη την εποχή δε η νομισματική πολιτική της Fed (Greenspan), θεωρήθηκε ως μία προσπάθεια «να σβηστεί η πυρκαγιά με βενζίνη», έτσι συμβαίνει και σήμερα – με τα συνεχή πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης της κεντρικής τράπεζας, με μηδενικό κόστος (βασικά επιτόκια).

Στα πλαίσια αυτά, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά τη βιομηχανία σχιστόλιθου – υποψιαζόμενοι μία ευρείας έκτασης απάτη, με την έννοια πως οι υποσχέσεις που δίνονται δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, ο διευθυντής της «Marathon Oil», διαβεβαίωσε τους επενδυτές πως η εταιρεία του διαθέτει στις Η.Π.Α. κοιτάσματα πετρελαίου όγκου 4,3 δις βαρελιών – τα οποία μπορούν να εξορυχτούν με τη βοήθεια της νέας μεθόδου. Όμως, ο αριθμός αυτός ήταν 5,5 φορές υψηλότερος, από αυτόν που δήλωσε η επιχείρηση στις κρατικές υπηρεσίες επίβλεψης – γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο προσπάθησε να εξαπατήσει τους επενδυτές.

Φυσικά δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη περίπτωση – αφού οι υπερβολικές προβλέψεις, όσον αφορά τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου, αποτελούν τον κανόνα στη χώρα. Μεταξύ άλλων δε, γίνεται προσπάθεια να πεισθεί η Πολιτική να επιτρέψει τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες απαγορεύονται από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1970 – με την αιτιολογία ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα, τα οποία επιτρέπουν την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες.

Περαιτέρω, οι εφευρέτες της νέας μεθόδου εξόρυξης ισχυρίζονται ότι, οι προβλέψεις που αφορούν τα πιθανά κοιτάσματα είναι ευκολότερες και πιο σίγουρες, από αυτές των άλλων μεθόδων – ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες των Η.Π.Α. συμφώνησαν, χαλαρώνοντας τις «προδιαγραφές» το 2010. Έτσι η βιομηχανία σχιστόλιθου διευκολύνθηκε, όσον αφορά τις δικές της προβλέψεις, ειδικά όταν απευθύνεται σε επενδυτές – διατηρώντας τες πολύ πιο συντηρητικές, όταν δηλώνονται στο κράτος.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.