Καινούργια σήματα κινδύνου – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Καινούργια σήματα κινδύνου

Όπως συμβαίνει με τα φάρμακα όμως, έτσι και στην Οικονομία τα πάντα έχουν παρενέργειες – οι οποίες, στην προκειμένη περίπτωση, εμφανίσθηκαν όταν οι διεθνείς τιμές ενέργειας επιδεινώθηκαν, με το πετρέλαιο να μειώνεται κατά περίπου 20% από τον Ιούνιο. Οι τιμές των εταιρειών σχιστόλιθου έχασαν περισσότερο από το 20% της αξίας τους – οπότε θεωρείται βέβαιο πως οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενόχους, όσον αφορά τις υπερβολικές εκτιμήσεις των κοιτασμάτων από τις επιχειρήσεις, καταθέτοντας αγωγές εναντίον τους.

Με δεδομένο δε το ότι οι 62 από τις 73 εταιρείες Fracking δήλωσαν πολύ λιγότερα κοιτάσματα στο αμερικανικό κράτος (SEC), από αυτά που ισχυρίσθηκαν στις δημόσιες αναφορές τους (6,6 φορές κατά μέσον όρο), η κατάθεση αγωγών εναντίον τους θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Εάν συμβεί όμως κάτι τέτοιο, τότε οι τιμές των μετοχών του κλάδου θα βυθιστούν στο ναδίρ – με τα αποτελέσματα για τους χρηματιστηριακούς δείκτες να είναι εύλογα.

Στα πλαίσια αυτά, η κρίση στην Ουκρανία ίσως αποδειχθεί μία σωτήρια διέξοδος – επειδή η ενοχή για τις λανθασμένες προβλέψεις μπορεί να μετατεθεί σε εξωτερικούς παράγοντες. Εκτός αυτού, η ομάδα του αμερικανού αντιπροέδρου ελπίζει να βρει στην Ουκρανία εκείνες τις ποσότητες σχιστολιθικής ενάργειας, οι οποίες δεν υπάρχουν στις Η.Π.Α. – οπότε να εξισορροπηθεί η κατάσταση.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από την εξής δήλωση του εκπροσώπου της Burisma στους Times: “Η επιχείρηση ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την οικονομική της ανάπτυξη, την εθνική της ανεξαρτησία, καθώς επίσης τη σταθερότητα της περιοχής. Θα κάνει λοιπόν ότι είναι αναγκαίο, για να πετύχει τους στόχους της“.

Τα συμπεράσματα εδώ είναι πολύ δύσκολα, ειδικά όταν η Moody’s προβλέπει τη χρεοκοπία της Ουκρανίας το 2015 – ενδεχομένως ακόμη και τον Ιανουάριο, ενώ η πόλη του Κιέβου θεωρείται ήδη πτωχευμένη. Η συμφωνία δε απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από την Ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, είναι μία κίνηση, η οποία ενδεχομένως θα δυσκολεύσει τις Η.Π.Α., όσον αφορά τα σχέδια τους στην περιοχή – ειδικά τις προσπάθειες να οδηγηθεί η ΕΕ σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

.

Η Μέση Ανατολή

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκρηκτική – με αρκετούς να αναφέρονται σε μία νέα «σταυροφορία» της Δύσης, κρίνοντας από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

 Πόλεμος στη Συρία – χώρες από τις οποίες έχουν υπάρξει αναφορές για μετακίνηση πολιτών τους στη Συρία

Πόλεμος στη Συρία – χώρες στις οποίες έχουν υπάρξει αναφορές για μετακίνηση πολιτών τους στη Συρία, με σκοπό να λάβουν μέρος στο πόλεμο.

 .

Εδώ φαίνεται καθαρά πως αρκετοί δυτικοί «μαχητές» έχουν οδηγηθεί στην περιοχή, με αποτελέσματα που είναι αδύνατον να προβλεφθούν – ενώ ο «ιερός πόλεμος» που ισχυρίζεται πως διεξάγει η ISIS, είναι πολύ πιο επικίνδυνος, από όσο φαντάζεται κανείς. Ειδικά βέβαια για την Ευρώπη, στην οποία αφενός μεν θα οδηγηθεί ένα νέο κύμα μεταναστών, αφετέρου έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται μεγάλες αναταραχές, από τους ξένους που διαμένουν σε αρκετές πόλεις.

Ολοκληρώνοντας, ένα ακόμη σήμα κινδύνου διαπιστώθηκε στην Ιαπωνία – όπου μία μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου της αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, με την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.