Ο προάγγελος του κραχ – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Ο προάγγελος του κραχ

Πρώτες-ύλες-και-η-πτώση-τιμών

Η ραγδαία πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, προηγείται συνήθως αυτής των χρηματιστηρίων – ενώ τυχόν χρεοκοπία της Αργεντινής, ο δανεισμός της οποίας από το εξωτερικό έχει σφραγιστεί, θα μπορούσε να είναι η αφορμή της κατάρρευσης

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Τα εμπορεύματα καταρρέουν, με κυριότερη σήμερα την πτώση του πετρελαίου, παράλληλα με τη σταθεροποίηση της τιμής του χρυσού σε χαμηλά επίπεδα (στα όρια του κόστους εξόρυξης).

Την ίδια στιγμή η Ευρωζώνη βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, με την Ιταλία και τη Γαλλία να προειδοποιούν έμμεσα για τον κίνδυνο κατάρρευσης της – ενώ η ΕΚΤ μάταια αναζητεί τρόπους για να εφοδιάσει με ρευστότητα την πραγματική οικονομία. Τόσο οι τράπεζες, όσο και τα νοικοκυριά, μειώνουν το δανεισμό τους, ενώ οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν – με μερική εξαίρεση τη Γερμανία (γράφημα).

 .

Ευρωζώνη – η εξέλιξη των επενδύσεων σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

 .

Παράλληλα, η Ιαπωνία φαίνεται πως δεν καταφέρνει να βγει από την κρίση, παρά την υποτίμηση του νομίσματος της – μεταξύ άλλων, με τη βοήθεια της μεγάλης αύξησης της ρευστότητας εκ μέρους της κεντρικής της τράπεζας (τύπωμα χρημάτων). Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να ανησυχήσει ιδιαίτερα τη Γερμανία – αφού η Ιαπωνία, διαθέτοντας μία ανάλογα παραγωγική οικονομία, δεν μπόρεσε τελικά να καταπολεμήσει την κρίση (η Γερμανία τα καταφέρνει ακόμη με τη βοήθεια του υποτιμημένου ευρώ, καθώς επίσης με την εκμετάλλευση των εταίρων της).

Γνωρίζουμε βέβαια πως αυτό που προβληματίζει τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να επιβάλλει την άκαμπτη πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη, είναι ο ενδεχόμενος πληθωρισμός – οπότε η απώλεια της αγοραστικής αξίας των χρημάτων. Ξεχνάει όμως ότι, με χαμηλό τρέχοντα πληθωρισμό, όπως αυτός σήμερα, μπορεί να προκύψει επίσης μεγάλη απώλεια στην αξία του χρήματος – όταν αυξάνεται υπερβολικά το δημόσιο χρέος, όπως συμβαίνει από καιρό τώρα στην Ιαπωνία.

Περαιτέρω, τα χρηματιστήρια πετούν στον «έβδομο ουρανό», αν και παρατηρούνται ήδη ορισμένες έντονες διακυμάνσεις. Είναι γνωστό φυσικά το ότι, προηγούνται της πτώσης τα εμπορεύματα – τα οποία φαίνεται να μας προειδοποιούν για μία νέα παγκόσμια ύφεση, η οποία δεν μπορεί παρά να πλήξει και τις επιχειρήσεις.

Ενδιαφέρον εδώ αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ το 2007 στην κατάταξη των 10 μεγαλυτέρων εταιρειών από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας υπήρχαν 4 αμερικανικές και 6 από άλλες χώρες (Πίνακας Ι), σήμερα οι 8 από τις 10 (Πίνακας ΙΙ) είναι αμερικανικές – γεγονός που αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της χρηματιστηριακής φούσκας στις Η.Π.Α.

 .

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, με ημερομηνία 31.12.2007

Α/Α Όνομα Προέλευση Χρηματιστηριακή αξία (σε εκ. $)
1 Petrochina Κίνα 723.952
2 Exxon Mobil Η.Π.Α. 511.887
3 General Electric Η.Π.Α. 374.637
4 China Mobile Χονγκ Κονγκ 354.120
5 IC Bank of China Κινα 338.989
6 Microsoft Η.Π.Α. 333.054
7 Gazprom Ρωσία 329.591
8 Royal Dutch Shell Ολλανδία 269.554
9 AT&T Η.Π.Α. 252.051
10 Sinopec Κίνα 249.645
Σύνολο 3.737.480

Πηγή: Financial Times Global 500

 .

Κατά την άποψη μας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες μίας χώρας, η οποία ευρίσκεται σε έντονα καθοδική πορεία, εξελίσσονται αντιστρόφως ανάλογα – αλλά ότι η φούσκα στη Wall Street είναι μεγαλύτερη, από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.