Ο προάγγελος του κραχ – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Ο προάγγελος του κραχ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, με ημερομηνία 30.06.2014

Α/Α Όνομα Προέλευση Χρηματιστηριακή αξία (σε εκ. $)
1 Apple Η.Π.Α. 560.337
2 Exxon Mobil Η.Π.Α. 432.357
3 Google Η.Π.Α. 358.347
4 Microsoft Η.Π.Α. 344.458
5 Berkshire Hathaway Η.Π.Α. 312.216
6 Johnson & Johnson Η.Π.Α. 276.837
7 Royal Dutch Shell Ολλανδία 269.563
8 General Electric Η.Π.Α. 263.529
9 Wells Fargo Η.Π.Α. 261.217
10 Hoffmann La Roche Ελβετία 256.322
Σύνολο 3.335.193

Πηγή: Financial Times Global 500

Σημείωση: Εάν συμπεριλαμβάναμε στον πίνακα τις κρατικές εταιρείες, τότε η μεγαλύτερη παγκοσμίως θα ήταν η Saudi Aramco, με συνολική αξία 10 τρις $ (μεγαλύτερη από το 50% του ΑΕΠ των Η.Π.Α.)

 .

Από τους Πίνακες φαίνεται επίσης πως η χρηματιστηριακή αξία ακόμη και της τελευταίας εταιρείας είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ελλάδας – ενώ στο δεύτερο πίνακα βλέπουμε την είσοδο μίας επενδυτικής αμερικανικής εταιρείας (Berkshire Hathaway), καθώς επίσης μίας τράπεζας (Wells Fargo), με τρείς πλέον εταιρείες τεχνολογίας.

.

Η απειλή της Αρεγντινής

Συνεχίζοντας, το κραχ θα μπορούσε να επιταχυνθεί από κάποιο μεγάλο πιστωτικό γεγονός, όπως θα ήταν, για παράδειγμα, η χρεοκοπία της Αργεντινής – αφού οι παγκόσμιοι δανειστές δύσκολα θα επιτρέψουν την ευημερία ενός οφειλέτη, ο οποίος διέγραψε μαζικά τα χρέη του, αύξησε στη συνέχεια διαχρονικά το ΑΕΠ του, ενώ αρνείται να συμμορφωθεί με τις απολυταρχικές εντολές τους (άρθρο).

Οι κίνδυνοι για την Αργεντινή συμπεραίνονται από το ότι, μία ημέρα μετά την τηλεοπτική ομιλία της προέδρου της, η οποία κατηγόρησε τους υπαλλήλους της κεντρικής τράπεζας, λέγοντας πως βοηθούν τους τοπικούς τραπεζίτες να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της χώρας, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να υποτιμήσει το νόμισμα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας παραιτήθηκε.

Αμέσως μετά κατέρρευσε το χρηματιστήριο (-8%), εκτινάχθηκαν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού της χώρας (αποδόσεις ομολόγων), και ανατιμήθηκε ραγδαία (στο 15,65 έναντι του επισήμου 8,51) το «μπλε δολάριο» (αυτό που διαπραγματεύεται στη μαύρη αγορά – γράφημα).

 .

Αργεντινή, νόμισμα – η εξέλιξη του «μπλε δολαρίου» σε σύγκριση με το επίσημο δολάριο της χώρας.

 .

Υπενθυμίζουμε εδώ πως η Αργεντινή δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από το εξωτερικό, οπότε η κυβέρνηση υποχρεώνει την κεντρική τράπεζα να εκτυπώνει χρήματα για να καλυφθούν τα ελλείμματα και οι δαπάνες της, εις βάρος του πληθωρισμού – ο οποίος λέγεται πως έχει φτάσει ανεπίσημα στο 40%.

.

Συμπέρασμα

Η ενωμένη Ευρώπη, από οικονομικής πλευράς (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ελλείμματα προϋπολογισμού, δημόσιο χρέος κοκ.), είναι σε καλύτερη θέση από όλες τις άλλες μεγάλες νομισματικές και πληθυσμιακές περιοχές του πλανήτη – από την Ιαπωνία, από τις Η.Π.Α., από τη Λατινική Αμερική, από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την Ινδία, με εξαίρεση ίσως την Κίνα, η οποία όμως υποφέρει από πολλά άλλα προβλήματα.

Μπορεί λοιπόν να τα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, εάν διατηρήσει τη συνοχή της, καθώς επίσης εάν υιοθετήσει μία άλλη πολιτική (άρθρο) – με ή χωρίς τη Γερμανία. Κατά την άποψη μας δε, η οποία δεν ισχυριζόμαστε πως είναι η μοναδική σωστή, η Ελλάδα μπορεί επίσης να τα καταφέρει, παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης – πολύ δύσκολα όμως εκτός της, ακόμη περισσότερο εάν συμπεριλάβουμε στη σκέψη μας τα γεωπολιτικά ρίσκα.

Οφείλει όμως να έχει μία ξεκάθαρη δημόσια θέση, ως προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς να λειτουργεί εκβιαστικά απέναντι στους εταίρους της – οι οποίοι δεν είναι προφανώς μόνο η Γερμανία, αλλά όλες οι άλλες χώρες, οι οποίες ασφαλώς τη βοήθησαν, όσον αφορά το δανεισμό της. Άλλωστε δεν είναι αυτές που επέβαλλαν το εγκληματικό ΔΝΤ στην πατρίδα μας, αλλά ο ακόμη ατιμώρητος Εφιάλτης του Καστελλόριζου – ενώ δεν το επέτρεψαν αυτές, αλλά μονομερώς η Γερμανία.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!