Μονεταριστικό παραλήρημα – Σελίδα 3 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Μονεταριστικό παραλήρημα

Με δεδομένη δε την όλο και χαμηλότερη «κάλυψη» του ελβετικού φράγκου από χρυσό, η πρωτοβουλία θέλει να εμποδίσει τις περαιτέρω πωλήσεις του – θεωρώντας ότι αποτελεί το βασικότερο «καλό χρήμα» του πλανήτη (ανάλυση).

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη της βασικής μονεταριστικής ποσότητας χρήματος της Ελβετίας, ανά γραμμάριο χρυσού – η οποία ουσιαστικά κατέρρευσε μετά το 1960, φτάνοντας στα επίπεδα του 1900 (της πρώτης εποχής της παγκοσμιοποίησης, η οποία τελείωσε με τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο – σήμερα βιώνουμε τη 2η εποχή της παγκοσμιοποίησης, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά το 1990, με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το άνοιγμα της Κίνας κοκ.).

.

Η εξέλιξη της βασικής μονεταριστικής ποσότητας χρήματος της Ελβετίας, ανά γραμμάριο χρυσού.

Η εξέλιξη της βασικής μονεταριστικής ποσότητας χρήματος της Ελβετίας, ανά γραμμάριο χρυσού.

.

Με δεδομένο δε το ότι, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας πούλησε μεταξύ των ετών 1999 και 2001 περί τους 1.500 τόνους χρυσού, από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, με μία μέση τιμή της τάξης των 300 $ ανά ουγγιά (σήμερα ξεπερνάει τα 1.200 $), όπως έκανε και η ιδιωτική Τράπεζα της Ελλάδας κάποια εποχή, ενδεχομένως με χαμηλότερη ακόμη τιμή, δίκαια αντιδρούν οι Ελβετοί Πολίτες.

Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να κάνουν και οι Έλληνες, οι οποίοι όμως, όπως και οι Γερμανοί, δεν γνωρίζουν που ακριβώς αποθηκεύεται ο ελληνικός χρυσός – εάν βέβαια δεν έχει κατασχεθεί ήδη από το ΔΝΤ.

Στην Ελλάδα όμως, όπως και στη Γερμανία, τα δικαιώματα των Πολιτών είναι περιορισμένα – επειδή το σύστημα δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ενώ η υιοθέτηση της άμεσης δημοκρατίας μοιάζει με «όνειρο θερινής νύχτας». Πόσο μάλλον όταν η ελευθερία του Τύπου και στις δύο χώρες είναι κάτι περισσότερο από ψεύτικη – αφού η διαφθορά στην «τέταρτη εξουσία» είναι τεραστίου μεγέθους (εξαγορασμένοι χειραγωγείς).

Ειδικά όσον αφορά τους Έλληνες, έχει γραφτεί πως “το να ζητάς από έναν λαό να ψηφίζει ή να κρίνει σωστά, όταν είναι αντιμέτωπος με τέτοια διεφθαρμένα «σκουπίδια», είναι μάλλον υπερβολικό. Δυστυχώς, το μόνο που βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η προσεκτική επιλογή των ΜΜΕ, με τα οποία ενημερώνεται κανείς – κάτι που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του“.

.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε τις συμφωνίες CETA και TTIP (άρθρο), τις οποίες διαπραγματεύεται η Κομισιόν με τις Η.Π.Α. ως διμερείς – σαν να εκπροσωπεί δηλαδή τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Μοιράζει δε κενές υποσχέσεις στους δίκαια φιλύποπτους Ευρωπαίους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, οι συμφωνίες αυτές εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις πολυεθνικές εταιρείες – ενώ η Κομισιόν βιάζεται να τις θεσμοθετήσει, επειδή πιέζεται από τα διάφορα επιχειρηματικά λόμπι, τα οποία υπηρετεί έμμισθα.

Οι Η.Π.Α. βέβαια, όπως τεκμηρίωσε μεταξύ άλλων ο έλεγχος που ασκεί η Goldman Sachs στη Fed της Νέας Υόρκης (πηγή), είναι ολοκληρωτικά σκλαβωμένες στις μεγάλες τράπεζες, καθώς επίσης στους πολυεθνικούς κολοσσούς – οι οποίοι τώρα, με τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, προσπαθούν να επεκτείνουν την απολυταρχική κυριαρχία τους και στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση δε με τους χειραγωγημένους Πολίτες οι επιχειρηματικοί κολοσσοί γνωρίζουν πως η παγκόσμια ηγεμονία των Η.Π.Α. δεν διεκδικείται από τη Ρωσία, αλλά από την Κίνα – ενώ το πετροδολάριο δεν κινδυνεύει από το ρούβλι, αλλά από το πετρογουάν.

 .

Σημείωση: Στα κυριακάτικα κείμενα μας, επιλέγουμε συχνά μία γενικότερη επισκόπηση των σημαντικότερων εξελίξεων. Ακριβώς για το λόγο αυτό είναι εμπλουτισμένα με πολλές παραπομπές, οι οποίες αφορούν εξειδικευμένα θέματα – έτσι ώστε να μπορεί κανείς να έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, εάν φυσικά το επιθυμεί.

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.

Βρείτε μας στο Facebook & Twitter:

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!