Μονεταριστικό παραλήρημα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Μονεταριστικό παραλήρημα

Στις αγορές ομολόγων όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται – αφού οι χώρες αντιμετωπίζονται ξανά, όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού τους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν – γεγονός που θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη αιτία της υπερχρέωσης της «ευρωπαϊκής περιφέρειας». Έκπληξη δε αποτελεί η Γαλλία – τα επιτόκια δανεισμού της οποίας είναι σχεδόν ίσα με αυτά της Γερμανίας (γράφημα).

 .

Ευρωζώνη – η εξέλιξη των επιτοκίων στην ένωση.

Ευρωζώνη – η εξέλιξη των επιτοκίων στην ένωση. Ενώ το χρέος συνεχίζει να αυξάνει, σύμφωνα με το επίπεδο των επιτοκίων (ρίσκο), η κατάσταση-βιωσιμότητά του βελτιώνεται.

 .

Τέλος, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούμε πως διακινδυνεύει σοβαρά το μέλλον της «στοιχηματίζοντας» εναντίον της Ρωσίας – ειδικά εάν ισχύουν οι ειδήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην Αρκτική (πηγή). Το ζητούμενο στην ήπειρο μας είναι η συνοχή και η ειρήνη – ειδικά λόγω των δυσμενών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Ευρώπη.

Με τη σκληρότητα δε του Ρώσου προέδρου, όσον αφορά την Ουκρανία, για την οποία απαιτεί την ευρωπαϊκή εγγύηση σχετικά με το φυσικό αέριο που χρειάζεται για τη θέρμανση της το χειμώνα (3 δις $), καθώς επίσης για το ομόλογο που της οφείλει η χρεοκοπημένη χώρα (επίσης 3 δις $), η ΕΕ οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική – χωρίς να χρησιμοποιεί επαίσχυντα την Ουκρανία για την επίτευξη των δικών της στόχων, θυσιάζοντας χιλιάδες Ουκρανούς στο βωμό της ικανοποίησης των Η.Π.Α. Ο ασύμμετρος, υβριδικός πόλεμος πάντως που διεξάγει ο Putin μυστικά, μάλλον συνεχίζεται – ενώ οι στόχοι του είναι δεδομένοι.

.

Η μοναδική σύγχρονη θρησκεία

Περαιτέρω, σε έναν κόσμο που κανένας δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στις αγορές κεφαλαίων, επειδή το σύστημα έχει πλημμυρίσει κυριολεκτικά από την τεχνητή ρευστότητα ύψους 10 τρις $ των κεντρικών τραπεζών (γράφημα), το μοναδικό μέρος που θα έπρεπε να ευημερεί, είναι αυτό που υποστηρίζει τη μοναδική θρησκεία που έχει δυστυχώς σημασία σήμερα – το μονεταρισμό.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της παροχής τεχνητής ρευστότητας

Η συνεχιζόμενη αύξηση της παροχής τεχνητής ρευστότητας (εκτύπωση χρημάτων) από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ (Fed), της Ευρωζώνης (EKT), της Ιαπωνίας (BoJ) και της Αγγλίας (BoE).

Το μέρος αυτό είναι ο τόπος εκτύπωσης των χρημάτων – η οποία δεν γίνεται από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά από εξειδικευμένες εταιρείες. Μία από τις μεγαλύτερες δε είναι η «De La Rue», υπεύθυνη για την εκτύπωση των τραπεζογραμματίων της Τράπεζας της Αγγλίας – η μετοχή της οποίας (διάγραμμα) κατέρρευσε, επειδή εξέδωσε προειδοποίηση μειωμένων κερδών.

Ειδικότερα η εταιρεία, η οποία εκτυπώνει χαρτονομίσματα για αρκετές χώρες, καθώς επίσης τα βιομετρικά διαβατήρια της Μ. Βρετανίας, ανακοίνωσε πως οι τιμές πώλησης της, οπότε τα περιθώρια κέρδους της για τις υπηρεσίες εκτύπωσης, καθώς επίσης για το ασφαλές χαρτί που χρησιμοποιείται, έχουν «συμπιεσθεί». Επίσης πως ο ρυθμός αύξησης του τζίρου της ήταν χαμηλότερος του αναμενομένου, ενώ η μετάβαση στα βιομετρικά διαβατήρια είναι μέχρι στιγμής απογοητευτική.

Συμπεραίνεται λοιπόν πως η Τράπεζα της Αγγλίας, αρκετές άλλες επίσης, απαιτούν συνεχώς χαμηλότερες τιμές για την εκτύπωση νέων χρημάτων, λόγω της μεγάλης αύξησης των ποσοτήτων τους – όπως ακριβώς ένας χονδρέμπορος ζητάει από τους προμηθευτές του χαμηλότερες τιμές, λόγω της αύξησης των ποσοτήτων που πουλάει. Εκτός αυτού ότι, η «De La Rue» προβλέπει μείωση του μελλοντικού τζίρου της, επειδή το μονεταριστικό παραλήρημα θα σταματήσει κάποια στιγμή – διαφορετικά ο ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει.

.

Το ελβετικό δημοψήφισμα

Συνεχίζοντας, στις 30 Νοεμβρίου του 2014, η μοναδική χώρα που λειτουργεί το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας (στο οποίο οφείλεται σίγουρα η κατάκτηση της πρώτης θέσης παγκοσμίως εκ μέρους της χώρας), διεξάγει ένα δημοψήφισμα με δύο θέματα: το πρώτο αφορά την είσοδο μεταναστών, όπου επιδιώκεται ο περιορισμός του αριθμού τους στους 16.000 ετησίως (ανώτατο όριο), ενώ το δεύτερο έχει σχέση με τα συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας.

Το θέμα του χρυσού ανακινήθηκε από την πρωτοβουλία των Πολιτών της χώρας, με την ονομασία «Σώστε τον ελβετικό μας χρυσό» – η οποία θέλει με αυτόν τον τρόπο να αντιδράσει απέναντι στο μονεταριστικό παραλήρημα που παρατηρείται διεθνώς, παρά τις συνεχείς «προειδοποιήσεις κραχ» πολλών οργανισμών και ειδικά της BIS (άρθρο).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!