Μονεταριστικό παραλήρημα – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Μονεταριστικό παραλήρημα

Μονεταριστικό-παραλήρημα

Οι εξελίξεις στον πλανήτη επιβεβαιώνουν την πίστη στη νέα νομισματική θρησκεία του καπιταλισμού – ενώ το δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Ελβετία, για την απαγόρευση των πωλήσεων χρυσού από την κεντρική τράπεζα, είναι χαρακτηριστικό

 (To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

Στην παρούσα φάση, η Γερμανία εξακολουθεί να διατηρεί το προνόμιο της αμφιβολίας. Αναδύθηκε μέσα από την κρίση χρέους ως επεκτατική οικονομική δύναμη, ως ηγεμόνας της Ευρώπης – αλλά η γερμανική κοινή γνώμη δεν θέλει αυτή τη θέση, λόγω της οδυνηρής ανάμνησης του Χίτλερ.

Περαιτέρω, η Γερμανία αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα, ενώ είναι απρόθυμη να αναλάβει τις ευθύνες και τα ρίσκα που αρμόζουν στις ηγετικές δυνάμεις. Έτσι γίνεται, χωρίς καν να το συνειδητοποιεί, καταπιεστής και εκμεταλλευτής. Η κατάσταση λοιπόν θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία, όπου ο ένοχος είναι ταυτόχρονα θύμα της άγνοιας του – όπως ο Οιδίπους τύραννος.

Όμως, κάποια στιγμή, το «αντιγερμανικό» μένος θα είναι δικαιολογημένο – με πολύ δυσμενή επακόλουθα για τους Πολίτες της χώρας, οι οποίοι δεν ευθύνονται προφανώς για τις επιλογές της πρωσικής τους κυβέρνησης“.

.

Άρθρο                

Οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με τις ελληνικές καταθέσεις, ίσως να ήταν μία «εκτροπή», χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα – ενδεχομένως πράγματι ένας έμμεσος «εκβιασμός» των ψηφοφόρων, λόγω της ανόδου των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Δύσκολα βέβαια μπορεί να δεχθεί κανείς ότι, οι δηλώσεις έγιναν εν αγνοία του πρωθυπουργού – ενώ η σιγουριά, όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας ή την παραμονή της στην Ευρωζώνη, δεν μπορεί να είναι απόλυτη.

Πόσο μάλλον όταν τα προβλήματα της νομισματικής μας ζώνης διαδέχονται το ένα το άλλο – με τελευταίο το δημοψήφισμα που επιδιώκει η Καταλονία εντός του έτους, το οποίο δεν είναι καθόλου καλό νέο ούτε για την Ισπανία, ούτε για το ευρώ. Άλλωστε, είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, εάν δεν ληφθούν άμεσα κάποιες αποφάσεις – με μοναδικές δυνατότητες επιβίωσης της είτε την από κοινού επιστροφή όλων των κρατών της στην «προ ευρώ» εποχή, είτε την εκούσια αποχώρηση της Γερμανίας (ανάλυση).

Οι ευχάριστες δε ειδήσεις που ανακοινώνονται από την ισπανική κυβέρνηση είναι μάλλον πλασματικές – αφού ακόμη και ένας μέτριος οικονομολόγος καταλαβαίνει πως τα επί μέρους μεγέθη της χώρας, όπως η εξέλιξη των κατασκευών και η βιομηχανική παραγωγή (γραφήματα), δεν αιτιολογούν την ισχυριζόμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

   .

Ισπανία – η εξέλιξη στον κλάδο των κατασκευών (αριστερό γράφημα) και η εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής. α

Ισπανία – η εξέλιξη στον κλάδο των κατασκευών (επάνω γράφημα) και η εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής.

 .

Αν και συμπαθούμε λοιπόν ιδιαίτερα την Ισπανία, η οποία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μετά την Ελλάδα, ευχόμενοι πραγματικά να καταπολεμήσει επιτυχώς τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα, διατηρούμε μεγάλες αμφιβολίες – κάτι που δυστυχώς ισχύει και για την Ιταλία, το δημόσιο χρέος της οποίας είναι ήδη κατά πολύ υψηλότερο, από αυτό που οδήγησε την πατρίδα μας στη χρεοκοπία.

Αργά ή γρήγορα, η Ιταλία θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα: διαγραφή μέρους του χρέους της και Τρόικα ή επιστροφή στη λιρέτα – όπου, ειδικά για τη γειτονική χώρα, η υιοθέτηση του εθνικού της νομίσματος θα ήταν η ιδανικότερη λύση. Ήδη το ΔΝΤ απαιτεί τη διαγραφή χρέους της Ιταλίας (πηγή), πριν ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ της και είναι πολύ αργά.

Με τη Γαλλία δε να κινδυνεύει να κυβερνηθεί από ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, ενώ δεν έχει κάνει την παραμικρή διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία της, πιεζόμενη παράλληλα αφόρητα από τη Γερμανία (άρθρο), στην οποία παρατηρείται πολύ μεγάλη άνοδος της «αρκετά δεξιάς», έντονα αντιευρωπαϊκής παράταξης (AfD), το μέλλον του ευρώ δεν φαίνεται καθόλου αισιόδοξο.

To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!