Εξελίξεις και οικονομικές προβλέψεις – Σελίδα 3 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Εξελίξεις και οικονομικές προβλέψεις

Όσον αφορά τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους, οφείλει κανείς να εξετάζει προσεκτικά τη συναλλαγματική τους πολιτική, επειδή οι διαφορές εδώ είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά – κάτι που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί για τη Βραζιλία ή για την Τουρκία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας μειώθηκε στο μισό, το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ προβλέπεται ακόμη χαμηλότερος.

 .

Τουρκία – η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Τουρκία – η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (ως ποσοστό του ΑΕΠ).

 .

Με δεδομένο δε το ότι, ο πληθωρισμός στον «Τιτανικό του Βοσπόρου» είναι εξαιρετικά υψηλός (γράφημα), πόσο μάλλον όταν η αύξηση των τιμών είναι διπλάσια από αυτήν που ανακοινώνει επίσημα η κυβέρνηση, ενώ η λίρα ευρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της απέναντι στο δολάριο (2,21) μετά το Μάρτιο, είναι καλύτερα να αποφεύγεται η χώρα (απέναντι στο ευρώ είναι σχετικά υψηλά, στο 2,86, λόγω της αδυναμίας γενικότερα του ευρώ – επομένως υπάρχει εδώ μία ενδεχόμενη ευκαιρία).

 .

Τουρκία – η εξέλιξη του δείκτη τιμής καταναλωτή (πληθωρισμός).

Τουρκία – η εξέλιξη του δείκτη τιμής καταναλωτή (πληθωρισμός).

 .

Άλλωστε η εταιρεία αξιολόγησης Fitch υπεισήλθε επίσης, την προηγούμενη Πέμπτη, στην κριτική που ασκείται εναντίον της κεντρικής τράπεζας της χώρας – προειδοποιώντας την να σταματήσει την επεκτατική πολιτική χρήματος (τύπωμα), η οποία πυροδοτεί τον πληθωρισμό. Εν τούτοις, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αντέδρασε, έχοντας διαφορετική άποψη – χωρίς όμως να πείθει κανέναν.

Ολοκληρώνοντας, υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στις αναδυόμενες αγορές, όσον αφορά το χρηματιστήριο του Βιετνάμ – το οποίο, παρά το ότι εκτοξεύθηκε κυριολεκτικά στα ύψη από τις τοποθετήσεις των ξένων, παραμένει ενδιαφέρον συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Οι αυξήσεις των δεικτών όμως που διαπιστώθηκαν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βραζιλία (+9,77% τον Αύγουστο) και στην Αργεντινή (υπερδιπλασιασμός σε ένα έτος), οφείλονται κυρίως στο μεγάλο πληθωρισμό – ένα ενδεχόμενο που επεξηγεί τις αυξήσεις του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, παρά το ότι η χώρα είναι αθεράπευτα υπερχρεωμένη.

.

Η Ελλάδα

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι πολύ επισφαλείς, παρά το ότι αναβαθμίσθηκε στο Β+ από την S&P, ενώ ακούγονται θετικά σχόλια για τις μελλοντικές προοπτικές της (μέσα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% τα επόμενα χρόνια, περιορισμός του χρέους στο 164% το 2017, από 177% το 2014, βιωσιμότητα του χρέους κοκ.).

Τα «τρίδυμα», μεγάλα προβλήματα της συνεχίζουν να είναι η ανεργία, ο ρυθμός ανάπτυξης, καθώς επίσης το εμπορικό έλλειμμα – ενώ δύσκολα πιστεύει κανείς πως θα ακολουθήσει ανάπτυξη, χωρίς επενδύσεις, με εξαιρετικά προβληματική τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με αδύναμες τράπεζες (επισφάλειες), με ανύπαρκτα δημοσιονομικά μέτρα, με μηδενικές σχεδόν δημόσιες επενδύσεις, καθώς επίσης με μία συνεχώς χαμηλότερη ζήτηση.

Όσον αφορά τον περιορισμό του χρέους, παρά το ότι ο δανεισμός της χώρας από την Τρόικα χαρακτηρίζεται από ελάχιστα ονομαστικά επιτόκια (της τάξης του 2,3%), τα πραγματικά (πάνω από 2,6%) συνεχίζουν να είναι υψηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης (-0,3%) – οπότε δεν μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος, εάν δεν εξοικονομηθεί αυτό το 2,6% από τις δαπάνες του προϋπολογισμού (κάτι που δεν θεωρούμε εύκολα εφικτό).

Εάν δε σημειώσει κανείς πως τα επιτόκια, με τα οποία δανείζεται από τις αγορές (ελληνικές τράπεζες) είναι της τάξης του 5%, οπότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα έπρεπε να τα υπερβαίνει για να μειωθεί το χρέος, τότε οι προοπτικές επιδεινώνονται περαιτέρω – ειδικά επειδή σήμερα έχει χάσει το σημαντικότερο πλεονέκτημα της: το χαμηλό ιδιωτικό χρέος.

Το χρηματιστήριο βέβαια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα (1.161 μονάδες), τα οποία όμως αιτιολογούνται απόλυτα από τα μειωμένα, λόγω ύφεσης (αποπληθωρισμού), έσοδα των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες δε, ειδικά αυτές με λογιστικές αξίες που υπερβαίνουν το 100% (1,0), δεν μπορούν να θεωρηθούν υποτιμημένες – επίσης όχι εκείνες οι εταιρείες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλο δανεισμό, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ (10,8 δις € έναντι ετησίου κύκλου εργασιών περί τα 6 δις € – διπλάσια χρέη από την καθαρή της θέση).

Φυσικά υπάρχουν εταιρείες με αξιόλογα οικονομικά στοιχεία και με μικρές υποχρεώσεις (345 εκ. €), καθώς επίσης με σημαντική κερδοφορία, όπως ο ΟΠΑΠ – η λογιστική του όμως αξία δεν είναι χαμηλή (3,32). Σε γενικές γραμμές δε, η «ανάκτηση» της οικονομίας (recovery), η οποία θα εκτόξευε τις τιμές των μετοχών, δεν φαίνεται ακόμη – ενώ αμφιβάλλουμε εάν ποτέ επιτευχθεί, χωρίς μία μεγάλη διαγραφή χρέους, παράλληλα με «γενναία» αναπτυξιακά μέτρα, μέσω εξωτερικής βοήθειας της χώρας.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.