Εμπρηστές και πυροσβέστες – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Εμπρηστές και πυροσβέστες

Η τραπεζική εστία πυρκαγιάς

Ένας άλλος τώρα «εμπρηστής και πυροσβέστης», η Goldman Sachs, διαπιστώνοντας πως ξεκίνησε το «ντόμινο» στον τραπεζικό κλάδο της Πορτογαλίας, μετά τη χρεοκοπία της μητρικής της «Τράπεζας του Αγίου Πνεύματος» την Παρασκευή το βράδυ (άρθρο), καθώς επίσης της θυγατρικής της χθες (Rio Forte Investment), λόγω της οποίας απειλείται με ζημίες η πορτογαλική Telekom και ενδεχομένως η βραζιλιάνικη «Oi», ανακοίνωσε σήμερα τη συμμετοχή της στην τράπεζα – αναφέροντας ότι έχει ήδη αγοράσει από τον Ιούνιο το 2,27% των μετοχών της.

Παράλληλα και ενώ ο πρόεδρος της Πορτογαλίας αναφέρθηκε στους κινδύνους «μόλυνσης» ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, ένας επόμενος εμπρηστής και πυροσβέστης, το αμερικανικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο D.E. Shaw, αγόρασε το 2,7% της χρεοκοπημένης τράπεζας.

Όπως λέγεται δε, παρακάλεσαν την Goldman Sachs να εμποδίσει ένα τραπεζικό κραχ στη χώρα – το οποίο, εάν συνδεόταν με το αντίστοιχο στη Βουλγαρία (άρθρο), καθώς επίσης με τα προβλήματα των αυστριακών τραπεζών (άρθρο), θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία τεράστια τραπεζική κρίση ολόκληρη την Ευρώπη.

Πόσο μάλλον όταν η πρόσφατη αμερικανική έκθεση για τη «βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της Γερμανίας», για την Deutsche Bank (ανάλυση), ήταν κάτι παραπάνω από αρνητική – ενώ υπάρχουν πάμπολλα τραπεζικά ζόμπι στην ήπειρο μας.

Την ίδια στιγμή δε που η ελβετική Credit Suisse παρουσίασε τις μεγαλύτερες ζημίες τριμήνου μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers (700 εκ. φράγκα), ενώ ο δείκτης ξηρού φορτίου Baltic Dry, ο οποίος ουσιαστικά δείχνει την κατάσταση της παγκόσμιας πραγματικής οικονομίας, δεν λέει να συνέλθει (γράφημα), δεν είναι σίγουρα η κατάλληλη στιγμή να επεκταθεί η πυρκαγιά, στο κατάξερο δάσος.

 .

Δείκτης Baltic Dry

Δείκτης Baltic Dry – η εξέλιξη του δείκτης Baltic Dry κατ’ έτος. Ο δείκτης Baltic Dry (ξηρού φορτίου), αποτελεί μια πρώτη ένδειξη των επιπέδων του παγκόσμιου εμπορίου και κατ’ επέκτασιν της επιχειρηματικής δραστηριότητας – ανάπτυξης. Η τιμές του δείκτη, υπολογίζονται από την συνολική αξία των φορτίων που μετακινούνται με πλοία. Τα φορτία αποτελούν οι πρώτες ύλες, όπως ο λιγνίτης (κάρβουνο) και το σιτάρι.

.

Το γεγονός ότι ο δείκτης ευρίσκεται πλέον σχεδόν στα επίπεδα του 1986 (υπενθυμίζουμε την κατάρρευση των χρηματιστηρίων του 1987, το παγκόσμιο κραχ τότε τον Οκτώβρη), δεν είναι καθόλου ευχάριστο – ενώ δεν θα ήθελε κανείς να συμβεί κάτι ανάλογο.

.

Το Ντουμπάι

Αν και η κρίση στο χρηματιστήριο του εμιράτου, η απότομη πτώση του δείκτη δηλαδή κατά 30%, μετά από ένα «επικό ράλι» 250%, καθώς επίσης με παρούσα μία τεράστια φούσκα στον τομέα των ακινήτων, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί (γράφημα), η Σαουδική Αραβία μάλλον συνεχίζει να ανησυχεί – διαφορετικά δεν εξηγείται η πρόθεση της να ανοίξει το χρηματιστήριο της, συνολικής αξίας 530 δις $, για πρώτη φορά σε ξένους επενδυτές. Πρόκειται βέβαια για τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής – το άνοιγμα της οποίας θα ήταν πολύ σημαντικό για τους διεθνείς επενδυτές.

 .

Δείκτης μετοχών του Dubai

Ο δείκτης μετοχών του Dubai – η εξέλιξη του δείκτη μετοχών του Dubai, μετά την έναρξη του 3ου μονεταριστικού πακέτου ρευστότητας των ΗΠΑ (QE3, quantitative easing), που επηρέασε την πορεία του δραματικά (παγκόσμια δια-σύνδεση αγορών). Λίγο πριν τη μεγάλη πτώση του δείκτη (κατά 30% μέσα σε 1-2 μόλις μήνες), είχε ανακηρυχθεί η δημόσια εγγραφή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο του Dubai (με υπερκάλυψη επί 30-36).

 .

Από το δείκτη του Ντουμπάι φαίνεται επί πλέον η κατά 30 φορές υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής μίας εταιρείας, λίγο πριν την κατάρρευση του, με εξαιρετικά αμφιλεγόμενο αντικείμενο.

Περαιτέρω, ορισμένοι αναρωτιούνται εάν είναι μία κίνηση, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών, έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της από τα έσοδα του πετρελαίου, εάν γίνεται προσπάθεια απορρόφησης του πληθωρισμού της Κίνας, η οποία ενδεχομένως θα επένδυε τα επόμενα πλεονάσματα της εκεί, αντί για τις Η.Π.Α., ή μήπως έχει σχέση με τον πόλεμο που μαίνεται γύρω της – στο Ιράκ, στη Συρία και στη Γάζα.

Ολοκληρώνοντας, αν και η Σαουδική Αραβία άρχισε το 2008 να επιτρέπει στους επενδυτές έμμεση πρόσβαση στην αγορά της. μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps), έχει διστάσει μέχρι στιγμής να προβεί στο άνοιγμα της. Σχεδιάζει δε να δαπανήσει εκατοντάδες δις $ για την κατασκευή υποδομών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης – γεγονός που πιθανότατα θα βοηθήσει σημαντικά τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τόσο την περιοχή, όσο και το αντικείμενο τους.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.