Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης (β) – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης (β)

Η Γαλλία

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, είναι σχεδόν βέβαιο πως η υπερδύναμη δρομολογεί μία σταδιακή χρηματοπιστωτική επίθεση, εναντίον της «Αχιλλείου πτέρνας» της Ευρωζώνης – με στόχο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο η ίδια αποδυνάμωσε στο παρελθόν, με τη βοήθεια της Lehman Brothers.

Στο θέμα της BNP Paribas και των κυρώσεων που τις επέβαλλε, κανείς δεν αμφισβητεί το ότι, η τράπεζα είχε συναλλαγές με το Ιράν, με την Κούβα και με το Σουδάν – εναντίον των οποίων οι Η.Π.Α. έχουν πριν από πολλά χρόνια επιβάλλει «εμπάργκο».

Δεν μπορεί όμως να μην απορήσουμε σχετικά με το χρόνο που επιλέχθηκε, αφού η επιβολή κυρώσεων δεν είναι κάτι καινούργιο – καθώς επίσης να μην αναρωτηθούμε γιατί μία γαλλική τράπεζα θα πρέπει να υπακούει υποχρεωτικά, να εφαρμόζει δηλαδή πιστά τα μποϋκοτάζ των Αμερικανών.

Πόσο μάλλον όταν η BNP Paribas συναλλασσόταν από τη Γαλλία ή την Ελβετία – από χώρες λοιπόν, στις οποίες ισχύει ελβετικό ή ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι αμερικανικό, όπως τουλάχιστον θέλουμε να πιστεύουμε. Βέβαια, οι συναλλαγές εκτελούνταν σε δολάρια – ενώ χαρακτηρίζονται ως εγκληματικές από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Εάν τώρα η τράπεζα δεν αποδεχόταν τις εξωπραγματικά υψηλές ποινές που της επιβλήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας συγνώμης απέναντι στις Η.Π.Α., καθώς επίσης του εξευτελισμού του διοικητικού συμβουλίου της, θα απειλούταν με την αφαίρεση της αδείας της να διεξάγει συναλλαγές στις Η.Π.Α. και στο δολάριο.

Με δεδομένη όμως την παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου, καμία διεθνής τράπεζα δεν μπορεί να επιβιώσει, χάνοντας την αμερικανική άδεια της – μία απειλή που χρησιμοποίησαν οι Η.Π.Α. επίσης εναντίον των δύο μεγάλων ελβετικών τραπεζών (UBS, Credit Suisse), καταφέρνοντας, μεταξύ άλλων, να καταργήσουν το τραπεζικό απόρρητο της χώρας.

Η περίπτωση της BNP Paribas δεν είναι η μοναδική, όπως φαίνεται από τον πίνακα που παραθέσαμε στο πρώτο μέρος της ανάλυσης μας – με την Deutsche Bank, η οποία είναι μία τεράστια βόμβα στα θεμέλια της γερμανικής οικονομίας (ανάλυση), να ευρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των Η.Π.Α.

Η τράπεζα έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο ύψους 152 εκ. $ το προηγούμενο έτος, με την αιτία πως κάποια θυγατρική εταιρεία της έστειλε παγωμένα χρήματα πίσω στο Ιράν – όπως επίσης η ολλανδική ING, στην οποία επιβλήθηκε ποινή 620 εκ. $, καθώς επίσης αρκετές άλλες.

.

Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες

Περαιτέρω, το πρωτοφανές υψηλό πρόστιμο που επιβλήθηκε στη γαλλική τράπεζα, έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες τόσο στη Deutsche Bank, όσο και στις δύο άλλες μεγάλες τράπεζες της Γαλλίας – στη Societe Generale, καθώς επίσης στην Credit Agricole.

Εκτός αυτού, έχουν θορυβηθεί όλες οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, οι οποίες προσπαθούν να κατανοήσουν τα σχέδια της υπερδύναμης – υποθέτοντας πως είτε είναι οι ίδιες στόχος των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, για λόγους ανταγωνιστικούς, είτε οι χώρες που ανήκουν, εκ μέρους των Η.Π.Α.

Γνωρίζουν βέβαια πως οι επιθέσεις εναντίον των μεγάλων συστημικών τραπεζών αποτελούν ένα ισχυρότατο γεωπολιτικό όπλο – ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας συνδέει το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην BNP Paribas, με τις εξαγωγές πολεμικού εξοπλισμού της Γαλλίας προς τη χώρα του. Ισχυρίσθηκε επομένως, εύλογα μάλλον, πως στόχος ήταν η ίδια η Γαλλία και όχι η συγκεκριμένη τράπεζα – γεγονός που θορύβησε σε μεγάλο βαθμό τη Γερμανία.

Με δεδομένο δε το ότι, η αμερικανική υπηρεσία OFAC (Office of Foreign Assets Control) συνεργάζεται στενά τόσο με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, όσο και με το υπουργείο οικονομικών, ο κίνδυνος να τοποθετηθεί κανείς στο στόχαστρο της δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά και τα κράτη.

Πόσο μάλλον όταν η δύναμη της OFAC είναι απίστευτα μεγάλη – αφού έχει τη δυνατότητα να σταματάει τις χρηματικές ροές οποτεδήποτε. καθώς επίσης να παγώνει όπου και όποτε θέλει περιουσιακά στοιχεία. Το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών δε, στο οποίο υπάγεται η OFAC, μπορεί να απαγορεύσει τις συναλλαγές με οποιαδήποτε τράπεζα, η οποία θεωρείται ύποπτη «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» – γεγονός που την οδηγεί στη χρεοκοπία, πάντοτε λόγω της ηγεμονικής θέσης του δολαρίου.

Ολοκληρώνοντας, είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που διαθέτει η OFAC η επιβολή προστίμου 3 εκ. δολαρίων σε ένα διαδικτυακό γραφείο ταξιδιών της Αργεντινής, το οποίο όμως είχε τυπικά έδρα τις Η.Π.Α. – επειδή συνελήφθη να οργανώνει ταξίδια στην Κούβα!

.

Επίλογος

Είναι εμφανές πως οι Η.Π.Α. ευρίσκονται σε καθοδική πορεία – προσπαθώντας «με νύχια και με δόντια» να διατηρήσουν την ηγεμονία τους στον πλανήτη. Είναι όμως επίσης εμφανές πως ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης είναι εξαιρετικά ασθενής – αποτελώντας ιδανικό στόχο της υπερδύναμης. Τέλος, φαίνεται εντελώς καθαρά πως η ήπειρος μας είναι εντελώς ανοχύρωτη, όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία έχουν καθυστερήσει δυστυχώς, πριν είναι ακόμη πολύ αργά – όπως, για παράδειγμα, η ίδρυση ευρωπαϊκών εταιρειών αξιολόγησης, η δημιουργία ευρωπαϊκών μηχανισμών νομισματικής και οικονομικής σταθερότητας, ανάλογων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ενίσχυση της ΕΚΤ, η περαιτέρω ενδυνάμωση του ευρώ ως ενός παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος στη θέση του δολαρίου, το 100% χρήμα (οι τράπεζες να δανείζουν μόνο τα κεφάλαια που έχουν), η μεγαλύτερη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ τους, οι συζητήσεις συνεργασίας με τη Ρωσία κοκ.

Βέβαια, κανένας από όλους εμάς δεν μπορεί να εύχεται την απομόνωση της υπερδύναμης, η οποία ευρίσκεται σε εξέλιξη – αφού μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ρωσία και η Γαλλία, φαίνεται πως χάνουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους απέναντι της.

Σε καμία περίπτωση δε την ολοκληρωτική κατάρρευση και τη χρεοκοπία της, η οποία θα βύθιζε εκατομμύρια Αμερικανούς Πολίτες στη φτώχεια και στην απόγνωση, χωρίς να τιμωρηθούν καθόλου οι υπεύθυνοι: η αχόρταγη ελίτ της χώρας.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!