Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης (β) – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης (β)

Επιθέσεις-και-έλεγχος-τραπεζών-από-τις-ΗΠΑ,-κυρώσεις,-εμπάργκο,-οικονομικός-πόλεμος

Είναι εμφανές πως οι Η.Π.Α. ευρίσκονται σε καθοδική πορεία, προσπαθώντας «με νύχια και με δόντια» να διατηρήσουν την ηγεμονία τους στον πλανήτη – οπότε η ήπειρος μας πρέπει να οχυρωθεί άμεσα, οικονομικά και στρατιωτικά  

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Στο αποκορύφωμα της φούσκας του 2007, το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός απλού υπαλλήλου της Goldman Sachs ήταν 600.000 $. Αυτά όμως που έγιναν (τα τεράστια ποσά χρημάτων που κερδήθηκαν, από τη μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών), δεν ωφέλησαν τα εκατομμύρια έντιμους μέσους Αμερικανούς. Μόνο τα δεινά είχαν ευρεία κατανομή – τα κέρδη όχι.

Αν μη τι άλλο, η εμπειρία της δεκαετίας του ’00 θα έπρεπε να εξαλείψει τη φαντασίωση ότι, ο απελευθερωμένος χρηματοπιστωτικός τομέας αναπόφευκτα διοχετεύει το κεφάλαιο στις καλύτερες δυνατές χρήσεις – ή ότι το ενδιαφέρον των τραπεζιτών για την ιερή τους υπόληψη, δεν θα τους επέτρεπε να θέσουν τις εταιρείες τους ή τους πελάτες τους σε κίνδυνο, μόνο και μόνο για να κερδίσουν.

Μήπως όμως η φούσκα των στεγαστικών και η χρηματοπιστωτική κρίση που «πυροδότησε», ήταν απλώς ένα τσουνάμι που συμβαίνει μία φορά στα χίλια χρόνια; Μία από εκείνες τις τυχαίες «τέλειες καταιγίδες» που δεν μπορείς να προβλέψεις ή να ελέγξεις; Μήπως ήταν μία επιδημία «παραβατικής συμπεριφοράς», η οποία δεν θα επαναληφθεί τώρα που πήραν όλοι το μάθημα τους;

Όχι. Κατά πρώτον, θυμηθείτε το ιστορικό προηγούμενο, από τότε που άρχισε δυστυχώς η απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου – τις κρίσεις της δεκαετίας του ’80, την κατάρρευση του χρηματιστηρίου το 1987, τη φούσκα των μετοχών του διαδικτύου κοκ.

Κατά δεύτερον, αν κοιτάξετε κάτω από την επιφάνεια, θα διαπιστώσετε πως ο απελευθερωμένος τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Αμερικής είναι εγγενώς επικίνδυνος – ενώ η αστάθεια, η ανεντιμότητα, οι φούσκες και οι κρίσεις, δεν είναι συμπτωματικά φαινόμενα.

Όμως, γιατί ακριβώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Αμερικής είναι πλέον τόσο εγγενώς επικίνδυνος; Επειδή υπάρχουν πέντε κύριοι παράγοντες που δημιουργούν καταστροφικό ρίσκο στη σύγχρονη απελευθερωμένη χρηματοπιστωτική:

Η αστάθεια (η επικράτηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού έναντι του μακροπρόθεσμου), η ακραία μόχλευση, εμφανής και καλυμμένη (ο πολλαπλασιασμός των πραγματικών κεφαλαίων), η δομική συγκέντρωση (υπερμεγέθεις τράπεζες, τρεις μόνο εταιρείες αξιολόγησης κλπ.), η συστημική αλληλεξάρτηση των τραπεζών (συγκοινωνούντα δοχεία) και τα τοξικά κίνητρα (κοινωνικοποίηση των ζημιών και ιδιωτικοποίηση των κερδών).

Οι τράπεζες μοιάζουν πλέον με ένα αεροπλάνο το οποίο, όταν κινδυνεύει να πέσει, οι πιλότοι του είναι οι μοναδικοί που καταφέρνουν να σωθούν με πολυτελή αλεξίπτωτα – ενώ όλοι οι άλλοι είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν” (C. Ferguson).

.

Ανάλυση

Στο πρώτο μέρος του κειμένου μας (ανάλυση) αναφέραμε ότι, η επιθετική στρατηγική της υπερδύναμης, με τη βοήθεια της επιβολής κυρώσεων εκ μέρους σήμερα της ειδικής υπηρεσίας που διαθέτει (OFAC), δεν έχει αλλάξει καθόλου τα τελευταία χρόνια – αντίθετα, οι χρηματοπιστωτικές επιθέσεις εναντίον των «εχθρών» της, όπως οι πρόσφατες στη Ρωσία και στο Ιράν, διαδραματίζουν έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο, όσον αφορά τα γεωπολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα.

Οι μέθοδοι όμως έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, με την έννοια πως στοχεύουν πλέον σε εκείνο το σημείο, στο οποίο οι «εχθροί» τους είναι περισσότερο ευάλωτοι: στο εκ φύσεως ευαίσθητο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, επειδή οι εμπορικές κυρώσεις (εμπάργκο), έχουν αποτέλεσμα μόνο μετά την πάροδο κάποιων ετών.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις εμπορικές κυρώσεις, μία επίθεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κάποιας χώρας οδηγεί πολύ πιο γρήγορα στη συνθηκολόγηση της – γεγονός που επεξηγεί γιατί η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρεται όλο και πιο συχνά σε χρηματοπιστωτικούς πολέμους (ανάλυση), οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τους συμβατικούς.

Η ηγεμονία όμως του πλανήτη δια της επιβολής αυθαίρετων κυρώσεων (γράφημα) ή μέσω της διεξαγωγής οικονομικών επιθέσεων, αφενός μεν δεν είναι αυτή που οδήγησε τις Η.Π.Α. στην κορυφή, αφετέρου δεν μπορεί να εξασφαλισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 .

Οι χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις

Οι χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις

 .

Ειδικότερα, το βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό μίας ηγεμονικής δύναμης είναι η γενναιοδωρία, την οποία διέθεταν οι Η.Π.Α. στην αρχή της ανόδου τους – όπως αποδείχθηκε από τη φιλική σχεδόν συμπεριφορά τους απέναντι στην ηττημένη Γερμανία, από τη συνδρομή τους στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης, καθώς επίσης από τους μηχανισμούς οικονομικής σταθερότητας που δημιούργησαν τότε (Bretton Woods).

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα χαρακτηριστικό που δεν διαθέτουν καθόλου οι Γερμανοί – με αποτέλεσμα να μην έχουν καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στον πλανήτη, παρά τις δυνατότητες που αναμφίβολα διαθέτουν (κάτι που συνεχίζει φυσικά να ισχύει).

Μία χώρα άλλωστε που τα θέλει όλα δικά της, που δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για τους ίδιους τους Πολίτες της και που δεν διστάζει να κλέψει ότι μπορεί (όπως συνέβη με τις Η.Π.Α. το 2007, όσον αφορά την Ευρώπη, ή με τη Γερμανία, όσον αφορά το ελληνικό κατοχικό δάνειο), είναι αδύνατον ποτέ να «ηγεμονεύσει» μακροπρόθεσμα – γεγονός που τεκμηριώνεται εύκολα από την Ιστορία.

Πόσο μάλλον όταν το «αντίπαλο δέος» σήμερα, η Ρωσία, αποδεικνύεται πολύ συχνά, σκόπιμα ή μη, γενναιόδωρη – γεγονός που συμπεραίνεται, μεταξύ άλλων, από την πρόσφατη στάση του προέδρου της στην Κούβα, στην οποία χάρισε το 90% του χρέους της απέναντι στη χώρα του (35 δις $), με την υπόσχεση να διαθέσει το υπόλοιπο 10% για επενδύσεις σε προγράμματα εκπαίδευσης.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!