Όμηροι χρέους – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Όμηροι χρέους

Εκείνη την εποχή, το έτος 2001, το εξωτερικό χρέος της χώρας αντιστοιχούσε στο 52% του ΑΕΠ (στην Ελλάδα σήμερα μάλλον ξεπερνάει το 180% του ΑΕΠ), ενώ οι ληξιπρόθεσμοι τόκοι ήταν της τάξης του 9,5% επί του ΑΕΠ. Τον Αύγουστο του 2001, η κυβέρνηση της Βραζιλίας παρακάλεσε γονατιστή ακόμη μία φορά το ΔΝΤ για τη χορήγηση ενός νέου δανείου. Το αίτημα της έγινε αποδεκτό από το «συνδικάτο του διαβόλου», το οποίο της χορήγησε, για δεύτερη φορά μετά το 1998, 15 δις $ με επιτόκιο 7,5%.

Στη συνέχεια, ο υπουργός οικονομικών της Βραζιλίας εμφανίσθηκε χαρούμενος σε όλα τα ΜΜΕ, ανακοινώνοντας την «επιτυχή» έκβαση των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ και ζητώντας από τους πολίτες νέες θυσίες – απαραίτητες για να ξεφύγει η χώρα από τη χρεοκοπία. Το ΔΝΤ φυσικά, απαίτησε ακόμη μία φορά μεγάλες περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού, στους τομείς της Παιδείας, και της Υγείας – οι φορολογικές ελαφρύνσεις των υψηλών εισοδηματικών τάξεων παρέμειναν ως είχαν.

Στην περίπου οκταετή «θητεία» μίας κυβέρνησης (1994-2002), αποτελούμενης χωρίς καμία αμφιβολία από τα ικανότερα άτομα της προικισμένης με τεράστιο ορυκτό και λοιπό πλούτο χώρας, εκποιήθηκε σχεδόν το σύνολο των κερδοφόρων, δημοσίων επιχειρήσεων της. Μοναδική εξαίρεση η εθνική εταιρεία Petrobras, η οποία παρέμεινε στην ιδιοκτησία του κράτους, χάρη στις τεράστιες «αμυντικές» προσπάθειες των εργαζομένων της.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, αιτιολόγησε ως εξής τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων: «Οι κρατικές εταιρείες μας είναι υγιείς και εξαιρετικά κερδοφόρες. Θα χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από την πώληση τους, για να ελαφρύνουμε τα βάρη του λαού της Βραζιλίας, οδηγώντας τον στην ανάπτυξη».

Το αποτέλεσμα ήταν να πουληθούν πράγματι όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις, σε σχετικά συμφέρουσες τιμές για το κράτος. Όμως, τα δισεκατομμύρια δολάρια που εισπράχθηκαν, χάθηκαν στην κυριολεξία στον αέρα. Όπως υποθέτουν οι ειδικοί, ένα μέρος από αυτά χρησιμοποιήθηκε πράγματι για να καλύψει τα «παραδοσιακά» ελλείμματα του προϋπολογισμού. Ένα άλλο μεγάλο μέρος όμως, κατευθύνθηκε στο εξωτερικό – στους ιδιωτικούς λογαριασμούς υπουργών, δικαστών, στρατιωτικών, υψηλόβαθμων δημοσίων λειτουργών και τραπεζιτών.

.

Ειδήσεις

Η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας (και της Ιταλίας) μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό – γεγονός που εξέπληξε πάρα πολλούς, αν και είχε προηγηθεί μία σημαντική ανάλογη πτώση στη γερμανική βιομηχανία.

Αναμενόταν ουσιαστικά μία μικρή αύξηση κατά 0,1% – οπότε η διαμόρφωση της στο -1,7% ανησύχησε τους πάντες (πόσο μάλλον όταν η μείωση στον τομέα της μεταποίησης ξεπέρασε το -2,3%). Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ιταλία, όπου καταγράφηκε μείωση -1,2% στη βιομηχανική της παραγωγή – για πρώτη φορά μετά το 2012.

Η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής και στις τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης εξουδετέρωσε ουσιαστικά το πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης της ΕΚΤ, ύψους 1 τρις € – το οποίο βέβαια θεωρήθηκε από την αρχή ως εξαιρετικά αδύναμο.

Με τη Fed δε να ανακοινώνει πως θα διατηρήσει το ρυθμό περιορισμού του δικού της προγράμματος, το οποίο λήγει τον Οκτώβρη, η κατάσταση μάλλον θα επιδεινωθεί – αν και η αμερικανική κεντρική τράπεζα τόνισε πως θα το κάνει μόνο εάν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, κάτι που θεωρούμε μάλλον απίθανο (άρθρο).

Αυτό που προκάλεσε όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν οι αναφορές στις οικονομικές δυσκολίες της «Τράπεζας του Αγίου Πνεύματος» (Banco Espirito SantoBES), η οποία ανήκει πλειοψηφικά στην ομώνυμη οικογένεια πορτογάλων τραπεζιτών. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών ορισμένων χωρών της Ευρώπης, η οποία ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

.

Η αρχική πτώση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, μετά τις αρνητικές ειδήσεις

Η αρχική πτώση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, μετά τις αρνητικές ειδήσεις

.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ, η οικογένεια αναγκάσθηκε να ζητήσει παράταση, όσον αφορά τη λήξη ομολόγων μίας εταιρίας της (Holding), με έδρα το Λουξεμβούργο – ενώ εναντίον της Banco Espirito Santo, η οποία έχει συνολικά χρέη ύψους 7 δις €, έχουν ασκηθεί διώξεις, με την κατηγορία των «σημαντικών παρατυπιών» στα λογιστικά της.

Περαιτέρω, η πτώση των τιμών που καταγράφεται στο χρηματιστήριο της Λισσαβόνας συνεχίσθηκε σήμερα – έχοντας ξεπεράσει το -10% εντός δέκα περίπου ημερών (σε μηνιαία βάση πάνω από -17%). Προφανώς δε επικρατεί ο φόβος ότι, η κρίση θα επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις της Πορτογαλίας, εκτός από τα ομόλογα της (γράφημα) – σπάζοντας ενδεχομένως στη συνέχεια τη φούσκα των ομολόγων (ανάλυση) της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

.

Η εξέλιξη του Spread των πορτογαλικών ομολόγων

Η εξέλιξη του Spread των πορτογαλικών ομολόγων

.

Σε κάθε περίπτωση, ο μεγαλύτερος φόβος είναι η αναζωπύρωση της τραπεζικής κρίσης της Ευρωζώνης, για την οποία υπήρχαν ήδη σαφείς προειδοποιήσεις – τόσο από τη Βουλγαρία, όσο και από το Ντουμπάι (άρθρο).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!