Πανικός στη Βουλγαρία – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Πανικός στη Βουλγαρία

Ο ενεργειακός πόλεμος

Ο αγωγός είναι μία συνεργασία (Joint Venture) της ρωσικής Gazprom (50%), της ιταλικής Eni (20%), της γαλλικής Edf (15%), καθώς επίσης της γερμανικής Wintershall (15%), συνολικού κόστους 19-24 δις € – αποτελώντας εναλλακτική λύση στους ρωσικούς αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, με κατεύθυνση την Ευρώπη (εικόνα).

 .

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Ρωσίας-Βουλγαρίας

Ο υπό κατασκευή υποθαλάσσιος αγωγός Ρωσίας-Βουλγαρίας

 .

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2013, στη Νότια Ρωσία και στη Σερβία – υλοποιώντας καθυστερημένα τη συμφωνία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της εταιρείας ενέργειας της Βουλγαρίας, η οποία υπογράφηκε το 2009.

Καθυστερημένα επειδή τον Ιούλιο του 2009 η Βουλγαρία πάγωσε ξαφνικά τη συμφωνία, ανακοινώνοντας πως δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση του σχεδιασμού του συγκεκριμένου αγωγού – αλλά ούτε και για άλλες συνεργασίες με τη Ρωσία, στον ενεργειακό τομέα (κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ελλάδα, αποτελώντας ίσως μία από τις αιτίες της πτώσης της κυβέρνησης και της μετέπειτα σκόπιμης χρεοκοπίας της πατρίδας μας, από τον Εφιάλτη του Καστελόριζου – άρθρο).

Η ανακοίνωση δε του Τουρκμενιστάν τότε, σύμφωνα με την οποία θα συμμετείχε σε ήδη υφιστάμενους ιρανικούς αγωγούς ή στο σχεδιαζόμενο αγωγό Nabucco (ανάλυση), ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τη Ρωσία – η οποία όμως κατάφερε τελικά να τα αποφύγει, να εμποδίσει δηλαδή την κατασκευή του Nabucco, όπως επίσης να πείσει τη Βουλγαρία να συνεργασθεί μαζί της.

Χωρίς να επεκταθούμε σε παραπάνω λεπτομέρειες, τονίζοντας όμως πως η συμμετοχή της Αυστρίας ήταν αρκετά αποφασιστική (κάτι που ίσως θα έχει αποτελέσματα και στο δικό της τραπεζικό σύστημα), η Κομισιόν, εντελώς ξαφνικά και μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, απαίτησε πρόσφατα από τη Βουλγαρία να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού (πηγή).

Η αιτία, στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση ήταν το ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν επιτρέπεται ένας προμηθευτής ενέργειας να συμμετέχει ταυτόχρονα και στους αγωγούς μεταφοράς της – η Gazprom εν προκειμένω. Επί πλέον, η διαδικασία αδειοδότησης σταματάει, μετά την διεθνώς μη αναγνωρισμένη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Η Βουλγαρία βέβαια, η εξάρτηση της οποίας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι σχεδόν ολοκληρωτική, θεωρεί πως η κατασκευή του αγωγού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ίδια, με στόχο την εξασφάλιση των ενεργειακών της αναγκών.

Την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α., οι οποίες διαθέτουν πλέον μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικής ενέργειας, θεωρούν πως ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η οικονομική τους κατάρρευση είναι η αύξηση των εξαγωγών ενέργειας – όπου ο μεγαλύτερος καταναλωτής είναι προφανώς η Ευρώπη. Εναλλακτικά βέβαια ο πόλεμος – τον οποίο όμως θέλουν προφανώς να αποφύγουν.

Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είπε τα εξής: “Ζητάμε από την ΕΕ να μπλοκάρει τον South Stream. Η Ουκρανία είναι μία αξιόπιστη χώρα μεταφοράς ενέργειας. Έχουμε τηρήσει πάντοτες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις τηρούμε“.

Συνεχίζοντας, μετά από την άρνηση της Κομισιόν, αυτό που απομένει είναι να δει κανείς πως θα αντιδράσουν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού – αν και η αμερικανική υπεροχή είναι μάλλον δεδομένη.

Όσον αφορά βέβαια την πάμπτωχη Βουλγαρία, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πως ο τραπεζικός της τομέας δεν δέχεται μία ύπουλη αμερικανική επίθεση – με έμμεσο στόχο φυσικά τη Ρωσία, αλλά και τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς επίσης φυσικού αερίου που σχεδιάζει η υπερχρεωμένη υπερδύναμη.

Ας μην ξεχνάμε δε πως οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης είναι τεράστιες – γεγονός που εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους για τη βιομηχανική παραγωγή της ηπείρου μας, καθώς επίσης για το μέλλον της (γράφημα ενεργειακών αγωγών).

 .

Τα σχέδια των εναλλακτικών ευρασιατικών αγωγών

Τα σχέδια των εναλλακτικών ευρασιατικών αγωγών

.

Ολοκληρώνοντας, είναι ίσως σκόπιμο να αναφέρουμε, επανερχόμενοι στο θέμα των τραπεζών της Βουλγαρίας ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία, όπως η Εθνική Τράπεζα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα – κάτι που φυσικά αμφισβητούμε, αφού δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθούν από τις υπόλοιπες.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!