Πανικός στη Βουλγαρία – The Analyst

Πανικός στη Βουλγαρία

Email this page.
Print Friendly, PDF & Email

Βουλγαρία,-Bank-run

Η δεύτερη επίθεση στις τράπεζες της χώρας, με την επόμενη να κινδυνεύει με χρεοκοπία, οπότε με απώλεια των καταθέσεων, μάλλον συνδέεται με το ρωσικό αγωγό πετρελαίου – ο οποίος απαγορεύθηκε από την Κομισιόν, κατ’ εντολή ίσως των Η.Π.Α.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Διαδόσεις, οι οποίες προωθούνται είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, προειδοποιούν για μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες της Βουλγαρίας – με αποτέλεσμα να προκαλείται πανικός στους καταθέτες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι μετά τη χρεοκοπία της Corpbank (άρθρο).

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναφέρεται σε «ύπουλες επιθέσεις» εναντίον του τραπεζικού συστήματος συνολικά – χωρίς όμως να καθησυχάζει τους καταθέτες, οι οποίοι δημιούργησαν ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της «First Investment Bank». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη της Βουλγαρίας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλήψεις ξεπέρασαν τα 400 εκ. € μέσα σε λίγες μόνο ώρες (ανάλυση).

Η τράπεζα έκλεισε όλα τα υποκαταστήματα της νωρίς την Παρασκευή, για λόγους «διακίνησης» (logistics), όπως ανακοίνωσε η ίδια – υποσχόμενη ότι θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα και χωρίς να σταματήσει τις διαδικτυακές συναλλαγές.

Σύμφωνα τώρα με την κεντρική τράπεζα, οι οποία παραδέχθηκε τις τραπεζικές επιθέσεις (Bank run), κάποιοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν σκόπιμα την οικονομία της χώρας – χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, για την παραπληροφόρηση των Πολιτών.

Απείλησε δε με σοβαρές ποινές όσους διαδίδουν τέτοιες ειδήσεις – γεγονός που μας θυμίζει αντίστοιχες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, όταν η χώρα μας βάδιζε ολοταχώς προς τη χρεοκοπία (στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012).

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας – θεωρώντας πως οι «ύπουλες επιθέσεις έχουν στόχο τις εκλογικές καμπάνιες που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αναφέρθηκε όμως στο γεγονός ότι, η «First Investment Bank» προσπαθούσε να κερδίσει ευρωπαίους καταθέτες, ιδίως Γερμανούς, προσφέροντας σχετικά υψηλά επιτόκια (2,5% έως 3,3%) – ισχυριζόμενη πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς, αφού το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι μέλος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εγγυήσεων, το οποίο εξασφαλίζει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 €.

Βέβαια, παρά την ύπαρξη του ευρωπαϊκού εγγυητικού μηχανισμού, η κάθε χώρα-μέλος οφείλει να εγγυάται πρώτη τις καταθέσεις των Πολιτών της – όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, το βουλγαρικό εγγυητικό σύστημα διαθέτει το ποσόν των 940 εκ. €, όταν το γερμανικό έχει μόλις 840 εκ. € (τέλη του 2012). Εάν όμως επικρατήσει πανικός, τα 940 εκ. € δεν πρόκειται να βοηθήσουν καθόλου – αφού, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι αναλήψεις μέσα σε λίγες ώρες, μόνο από μία τράπεζα, ξεπέρασαν τα 400 εκ. €.

Περαιτέρω, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υπερβολικούς τους φόβους κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βουλγαρίας – άλλοι όμως, όπως της αυστριακής Standard Bank, έχουν την άποψη πως η κατάσταση είναι ίσως πολύ πιο σοβαρή, από όσο αποδέχεται η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι εξελίξεις βέβαια θυμίζουν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βουλγαρίας τη δεκαετία του ’90 – όπου 14 τράπεζες χρεοκόπησαν. Πόσο μάλλον όταν συνδέεται με μία αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, με σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων, καθώς επίσης με σοβαρά πολιτικά προβλήματα – ενώ η αξιολόγηση της χώρας έχει ήδη υποτιμηθεί από την S&P, ευρισκόμενη μόλις μία θέση πριν από την κατηγορία «σκουπίδια», με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο (γράφημα).

 .

Βουλγαρία - εμπορικό ισοζύγιο

Βουλγαρία – εμπορικό ισοζύγιο

.

Περαιτέρω, αν και δεν γίνονται επίσημες αναφορές για ευνόητους λόγους, οι επιθέσεις εναντίον των τραπεζών συνδέονται πιθανότατα με τη σχεδιαζόμενο αγωγό South Stream ο οποίος με τέσσερις παράλληλους «σωλήνες», θα περάσει από το βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Μέσω της Βουλγαρίας δε θα κατευθυνθεί στην Αυστρία και την Ιταλία, εφοδιάζοντας την ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Ανοιχτή Συνδρομή
Εμείς την ορεξη και την εργατικότητα την έχουμε. ‘Οραμα διαθέτουμε. Γνώσεις αρκετές. Στηρίξτε τη προσπάθειά μας να γίνουμε ο καταλύτης, για τη συλλογική εξέλιξη της κοινωνίας και της χώρας μας.
*Σχεδιάζουμε να "ανταμείψουμε" τους Συνδρομητές μας σύντομα για την υποστήριξή τους.
Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×