Η προειδοποίηση του Ντουμπάι – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η προειδοποίηση του Ντουμπάι

Ντουμπαϊ

Πολύ πριν οδηγηθεί η Ελλάδα στη λαιμητόμο του ΔΝΤ, το 2008, το αραβικό εμιράτο χρεοκόπησε, αποτελώντας τον προπομπό της χρηματοπιστωτικής κρίσης – οπότε δεν είναι ίσως αδιάφορη η πρόσφατη κατάρρευση του χρηματιστηρίου του

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Γνωρίζοντας πως πολύ συχνά η ιστορία επαναλαμβάνεται, δεν μπορεί κανείς παρά να αντιμετωπίσει φιλύποπτα την κατάρρευση του σημαντικότερου χρηματιστηρίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα οποία ανήκει το Ντουμπάι – πόσο μάλλον όταν, για μία ακόμη φορά, η αγορά ακινήτων ήταν αυτή που προκάλεσε το «ξεπούλημα».

Ειδικότερα, η ειδικού βάρους για την περιοχή κατασκευαστική εταιρεία, η «Arabtec Holding» (60.000 εργαζόμενοι), αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες – με τη μετοχή της να χάνει το 50% της αξίας της, μέσα σε τρεις μόλις ημέρες.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, σχετικά με το 2008, αφού το ΑΕΠ της έχει καταρρεύσει, η ανεργία μεσουρανεί, ο παραγωγικός της ιστός «πνέει τα λοίσθια», οι συνθήκες χρεοκοπίας είναι εντονότερες (χρέος προς ΑΕΠ στο 175%, έλλειμμα προϋπολογισμού πάνω από 12%, αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κλπ.) – ενώ κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την έξοδο της από το ευρώ, με στόχο τη βίαιη εξυγίανση (άρθρο).

Επομένως, οι συνθήκες θυμίζουν πολύ το τότε κραχ, όπου όμως τα «πυρομαχικά» για την καταπολέμηση τυχόν επανάληψης του, όπως τα χρήματα με τα οποία διέσωσαν τα κράτη τις εμπορικές τράπεζες, οι επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών κοκ., έχουν πλέον εξαντληθεί – ενώ παράλληλα μαίνονται οι διαμάχες σε δύο μεγάλα μέτωπα (Ουκρανία, Μέση Ανατολή).

Η πτώση πάντως του χρηματιστηρίου του Ντουμπάι (γράφημα) προκάλεσε αρχικά ένα κύμα πωλήσεων σε ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο – επειδή πολλοί επενδυτές στην περιοχή αγόραζαν τελευταία μετοχές με πίστωση. Ένα μέρος της αξίας των μετοχών αυτών είχε τοποθετηθεί ως εγγύηση – οπότε, σαν αποτέλεσμα της πτώσης, αρκετές από τις μετοχές αυτές έπρεπε να πουληθούν, για να καλυφθούν οι διαφορές (margin calls).

Στα πλαίσια αυτά, όταν κάποιοι επενδυτές, μετά από τηλεφώνημα της τράπεζας τους, δεν μπορούν να καλύψουν τις υπολειπόμενες εγγυήσεις με φρέσκα χρήματα, τότε η τράπεζα ρευστοποιεί (πουλάει) καταναγκαστικά κάποιες μετοχές, για να επιτευχθεί το ζητούμενο.

 .

Ο δείκτης μετοχών του Ντουμπαϊ

Ο δείκτης μετοχών του Ντουμπαϊ

.

Περαιτέρω, στους μεγάλους χαμένους της περιοχής ανήκουν οι εταιρείες ακινήτων, καθώς επίσης οι τράπεζες – ενώ το Ντουμπάι παρέσυρε πολλά άλλα κράτη, με την ξαφνική κατάρρευση του. Εν τούτοις, παρά τη σημαντική πτώση κατά περίπου 25%, ο δείκτης συνεχίζει να είναι 19% ακριβότερος, συγκριτικά με την αρχή του έτους – αφού η αγορά είναι έντονα κερδοσκοπική.

Το θέμα της αγοράς μετοχών επί πιστώσει, καθώς επίσης τα προβλήματα που θα προκύψουν μετά από τυχόν πτώση των δεικτών, δεν συναντάται μόνο στο Ντουμπάι – αλλά, κυρίως, στη Wall Street, το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 437 δις $. Όπως φαίνεται δε από το γράφημα που ακολουθεί, η αύξηση αυτή ξεκίνησε παράλληλα με τη γενικότερη αύξηση του επιπέδου των χρεών στη Δύση – η οποία πλέον είναι απελπιστικά υπερχρεωμένη.

 .

Αύξηση χρεών-τιμής μετοχών στις ΗΠΑ

Αύξηση χρεών-τιμής μετοχών στις ΗΠΑ

.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.