Η προειδοποίηση του Ντουμπάι – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η προειδοποίηση του Ντουμπάι

Συνεχίζοντας, οι επενδυτές άρχισαν από το Μάρτιο να μειώνουν την έκθεση τους στις αγορές μετοχών με πίστωση – κάτι που αποτελεί μία ακόμη προειδοποίηση κραχ, σε αυτούς τουλάχιστον που θυμούνται πως δύο μήνες μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου του Ντουμπάι το 2008, είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο (περιορισμός των αγορών μετοχών επί πιστώσει).

Ένα ανάλογο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στην αρχή της χιλιετίας, λίγο πριν το σπάσιμο της φούσκας του διαδικτύου – όπου, ξανά δύο μήνες πριν από το κραχ, είχαν αρχίσει να μειώνονται τα δάνεια για την αγορά μετοχών. Το ίδιο το κραχ βέβαια επιτάχυνε τις μειώσεις των δανείων – επειδή στη Wall Street οι τράπεζες τοποθετούνται επίσης ανάλογα.

Φυσικά όλα αυτά μπορεί να είναι απλές συμπτώσεις, αφού πολλοί επενδυτές θεωρούν πως η πτώση του Ντουμπάι προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες – επειδή η οικονομία του εμιράτου είναι πλέον πολύ πιο υγιής, συγκριτικά με το 2008, έχοντας αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% το 2013 (τον ισχυρότερο μετά το 2007).

Περαιτέρω, έχουν τοποθετηθεί διαφημιστικές πινακίδες στο Ντουμπάι, με στόχο να περιορίσουν τους φόβους των επενδυτών, απέναντι σε μία καινούργια φούσκα ακινήτων – χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η ξαφνική παραίτηση του διευθυντή της κατασκευαστικής «Arabtec Holding» την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ανακοίνωσε χθες πως θέλει να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει (28,85%), καθώς επίσης η μείωση της συμμετοχής στην εταιρεία ενός από τα κρατικά κεφάλαια του Abu Dhabi, δεν βοηθούν στην διατήρηση της επενδυτικής ηρεμίας στην περιοχή – ούτε η δήλωση πως η κατασκευαστική θα απολύσει έναν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων.

Επιστρέφοντας στη Wall Street, διαπιστώνει κανείς πως η ανοδική πορεία, με τα συνήθη αίτια που τη συνοδεύουν (από την ευφορία έως την κατάθλιψη), ευρίσκεται στο ζενίθ της – το οποίο όμως είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο το 2007.

 .

Οι διακυμάνσεις του δείκτη S&P 500 και τα αντίστοιχα συναισθήματα των αγορών

Οι διακυμάνσεις του δείκτη S&P 500 και τα αντίστοιχα συναισθήματα των αγορών

(Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Επομένως, οι πιθανότητες να αντιστραφεί η τάση, εάν τυχόν υπάρξει μία σπίθα κάπου στον πλανήτη, δεν είναι καθόλου αμελητέες. Εν τούτοις, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τίποτα ικανό να μειώσει την αισιοδοξία των επενδυτών – ούτε η πτώχευση της τράπεζας της Βουλγαρίας (ανάλυση), ούτε τα δύο μέτωπα του πολέμου, ούτε η παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης, ούτε η φούσκα των ομολόγων στην Ευρώπη, ούτε τα τεράστια τραπεζικά και λοιπά προβλήματα της Κίνας.

Ολοκληρώνοντας οφείλουμε να προσθέσουμε πως «ενός κακού μύρια έπονται» – γεγονός που σημαίνει εδώ ότι, εάν συμβεί το συντονισμένο «σπάσιμο» πολλών μαζί πιστωτικών ορίων (margin calls), τότε θα ξεκινήσει ένα «καταστροφικό ντόμινο», παρασύροντας πολλές άλλες αξίες μαζί του.

Για να δημιουργηθεί βέβαια κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο ένα «πιστωτικό συμβάν», ένα απρόβλεπτο ή μη αναμενόμενο γεγονός καλύτερα, σοβαρότερο από τα παραπάνω – όπως, για παράδειγμα, η χρεοκοπία ενός κράτους ή μίας μεγάλης τράπεζας, η απότομη αύξηση των επιτοκίων στις αγορές, η ανακοίνωση του περιορισμού της ρευστότητας από τη Fed ή κάτι άλλο, το οποίο δεν μπορούμε ίσως καν να φανταστούμε.

Σε κάθε περίπτωση, το «margin call» θα συμβεί αργά ή γρήγορα ενώ οι επενδυτές, οι οποίοι το έχουν συνδέσει με την ανακοίνωση της απόσυρσης των μέτρων ποσοτικής διευκόλυνσης (QE) από τη Fed, κάνουν πιθανότατα μεγάλο λάθος – επειδή οι αγορές αντιδρούν πολύ πριν συμβεί ένα γεγονός, προβλέποντας ή προκαλώντας το οι ίδιες. Πόσο μάλλον όταν κατανοούν καλύτερα από τον καθένα πως, όταν οι μισθοί ευρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τα κέρδη των εταιρειών, η κατάρρευση είναι προ των πυλών.

.

Υστερόγραφο: Η τεράστια πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά -2,9% είναι μία ακόμη προειδοποίηση – η σημαντικότερη ίσως όλων. Ειδικά εάν αναλύσει κανείς ποιοί συντελεστές επιδεινώθηκαν περισσότερο, από το γράφημα που ακολουθεί.

.

Η εξέλιξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ ανά τρίμηνο και η ανάλυση των συντελεστών του

Η εξέλιξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ ανά τρίμηνο και η ανάλυση των συντελεστών του (Συντελεστές: κατανάλωση νοικοκυριών, επενδύσεις, διαφορά στα αποθέματα, εξαγωγές, εισαγωγές, κρατικές δαπάνες, διαφορά στο ΑΕΠ)

(Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Επομένως, παρά τη χειραγώγηση των στατιστικών εκ μέρους της υπερδύναμης του χρέους (άρθρο), η κατάσταση των οικονομικών της παραμένει εκτός ελέγχου


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!