Ο βρώμικος πόλεμος – Σελίδα 3 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο βρώμικος πόλεμος

Η στάση των Η.Π.Α.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, “Πρόκειται για ένα τοπικό πρόβλημα, το οποίο θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια – οι εξεγερμένοι απειλούν το λαό του Ιράκ, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμη και για τους αμερικανούς πολίτες. Εν τούτοις, οι Η.Π.Α. δεν θα συμμετέχουν σε μία στρατιωτική επέμβαση, εάν δεν υπάρξει ένα πολιτικό σχέδιο εκ μέρους της κυβέρνησης του Ιράκ, καθώς επίσης εάν δεν είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί“.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως ο ιρακινός στρατός εκπαιδεύεται από την υπερδύναμη και ενισχύεται με 25 δις $ – χωρίς όμως να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα κάποιο σημαντικό πλήγμα εναντίον της ISIS, η οποία κατέλαβε μέσα σε λίγες ημέρες τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Περαιτέρω, οι Σουνίτες στο Ιράκ κατηγορούν τόσο το στρατό, όσο και την κυβέρνηση, ότι υπερασπίζουν τα σιϊτικά ενδιαφέροντα – ενώ οι Η.Π.Α. απέσυραν τα στρατεύματα εισβολής το 2011, μετά την πτώση του ηγέτη των σουνιτών Σαντάμ Χουσεΐν.

Φυσικά δε οι Η.Π.Α. δεν καταλαβαίνουν, ή μάλλον δεν θέλουν να καταλάβουν την άνοδο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην περιοχή, πολλοί κάτοικοι της οποίας αρνούνται να παραμείνουν σκλαβωμένοι ή να αποδεχθούν «κυβερνήσεις-μαριονέτες», όπως αυτές που εγκαθίστανται πλέον και στην Ευρώπη. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται το ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας, ανάλογα με τη θρησκευτική του πίστη.

 .

Το ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας, ανάλογα με τη θρησκευτική του πίστη

Το ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας, ανάλογα με τη θρησκευτική του πίστη

.

Ολοκληρώνοντας, η απρόσμενη επιτυχία της ISIS έχει κινητοποιήσει επίσης χώρες, οι οποίες αντιμετώπιζαν κριτικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις Η.Π.Α. Ακόμη και η (σιϊτική) κυβέρνηση του Ιράν (πηγή: Reuters), δεν φαίνεται εντελώς απρόθυμη να συνεργασθεί με τον «άσπονδο εχθρό» της, με τους αμερικανούς δηλαδή, θέλοντας να σταματήσει την επέλαση των ισλαμιστών.

Η Κίνα δε, η οποία προτείνει στην κυβέρνηση του Ιράκ κάθε δυνατή βοήθεια, έχει φυσικά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή – αφού η κρατική κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC συμμετέχει σε τρία έργα που εκτελούνται.

.

Επίλογος   

Η πρώην Γιουγκοσλαβία διαμελίσθηκε «στα εξ ων συνετέθη» από το ΝΑΤΟ, το οποίο ακολούθησε αργότερα το ΔΝΤ – με την ενεργό, ηγετική συμμετοχή της Γερμανίας, η οποία είναι ο έπαρχος της υπερδύναμης στην Ευρώπη. Κάτι ανάλογο διαδραματίζεται και στην Ουκρανία, όπου όμως έχει προηγηθεί η βρώμικη «πολιτική επέλαση» της Γερμανίας – με την εγκατάσταση ενός «πρόχειρου» ακροδεξιού καθεστώτος, ο διάδοχος του οποίου φαίνεται πως έχει αμερικανικές «καταβολές».

Στο Ιράκ η μέθοδος ήταν πολύ πιο βίαιη – με αποτέλεσμα όμως να δημιουργηθεί μία ισχυρότατη αντίδραση, η οποία πολύ δύσκολα θα καμφθεί. Πόσο μάλλον όταν οι Η.Π.Α. υποφέρουν πλέον οικονομικά, υπάρχουν μεγάλοι φόβοι εσωτερικών αναταραχών, ενώ έχουν αναδειχθεί νέες δυνάμεις – με τη Ρωσία και την Κίνα να ηγούνται ενός μετώπου ανεξαρτητοποίησης από την αμερικανική ηγεμονία.

Στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία επιλέχθηκε μία πιο ήπια μέθοδος λεηλασίας – η οποία δεν προκάλεσε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις, επειδή διατηρεί την ελπίδα της ανάκαμψης. Κάποια στιγμή όμως οι Πολίτες αυτών των χωρών, ιδιαίτερα οι Έλληνες, θα κατανοήσουν ότι, πρόκειται για ευσεβείς πόθους – αφού η πολυπόθητη ανάπτυξη σε μία χώρα που έχει βυθιστεί στην ανεργία, που έχει καταστραφεί εντελώς ο παραγωγικός της ιστός και που το κράτος της δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου, είναι «όνειρο θερινής νυκτός».

Ειδικότερα, “σε μία χώρα όπου μόνο κατ’ ευφημισμό υπάρχει σταθερό και οργανωμένο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπου η αγορά δεν λειτουργεί υγιώς, με συνεχώς αυξανόμενες στρεβλώσεις, όπου η οποιαδήποτε εφαρμογή νόμων έχει απλώς στόχο τη συσσώρευση εσόδων για την αποπληρωμή των χρεών και όχι την πραγματική αλλαγή, την εγκαθίδρυση δηλαδή ενός «μοντέλου ευημερίας και βέλτιστης λειτουργίας», δεν υπάρχει μέλλον – αφού έχει μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος, με μία κυβέρνηση-μαριονέτα, καθώς επίσης με μηδενικές προοπτικές”.

Αργά ή γρήγορα λοιπόν, όταν οι Έλληνες δεν θα έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, όταν θα έχουν δηλαδή «στυφτεί σαν τη λεμονόκουπα», θα αντισταθούν νομοτελειακά – οπότε θα ακολουθήσουν βίαιες κοινωνικές αναταραχές και ανεξέλεγκτες εξεγέρσεις, κυρίως επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός, ο οποίος να έχει τη δυνατότητα να «ανασύρει» την πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη Ελλάδα από το βάλτο.

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.

Βρείτε μας στο Facebook:


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!