Ο βρώμικος πόλεμος – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο βρώμικος πόλεμος

Οι «τρομοκράτες»

Πριν συνεχίσουμε σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο Ιράκ, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως διεξάγεται ακόμη ένας συμβατικός και ψυχρός πόλεμος στην Ουκρανία, εξαιρετικά αιματηρός – με έμμεσο στόχο τη Ρωσία, η οποία προειδοποίησε για την πιθανότητα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου (άρθρο).

Προφανώς η δημιουργία ενός δεύτερου πόλου ισχύος στον πλανήτη που επιχειρείται από τη Ρωσία, ο οποίος θα επιτάχυνε το θάνατο του δολαρίου, καθώς επίσης την νομοτελειακή ίσως κατάρρευση της υπερδύναμης, δεν πρόκειται να επιτραπεί αμαχητί από τις Η.Π.Α. – ενώ η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της, για να αμυνθεί. Φυσικά ελλοχεύουν πολλά ακόμη «πολεμικά μέτωπα» στην ευρασιατική σκακιέρα – όπως αυτό της Συρίας και της Κίνας.

Στο Ιράκ τώρα, παρά την επέλαση των «ισλαμιστών τρομοκρατών» της «ISIS» (Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Ανατολής – Islamic State in Iraq and the Levant), επίσης αποκαλούμενης «ISIL», η οποία είναι μία οργάνωση «τζιχαντιστών-σαλαφιστών» που «κατάγεται» από την ιρακινή αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής, συνεργαζόμενη με την «al -Qaida» (δραστηριοποιείται επίσης στη Συρία, εναντίον του σημερινού καθεστώτος, καθώς επίσης εναντίον της κουρδικής μειονότητας στα βόρεια), οι Η.Π.Α. ανακοινώνουν πως δεν θα στείλουν στρατό ξηράς.

Όπως φαίνεται όμως από τον ενημερωμένο χάρτη της κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ, τίποτα δεν αποκλείεται να συμβεί σε μία χώρα, την οποία οι Η.Π.Α. μετέτρεψαν σε αποτυχημένη – κάτι από το οποίο κινδυνεύει θανάσιμα σήμερα και η Ελλάδα (άρθρο).

 .

Χάρτης-1

.

Αξιοσημείωτο εδώ είναι το γεγονός ότι, ο αριθμός των μαχητών της ISIS είναι πάρα πολύ μικρός, ενώ τόσο η Συρία, όσο και το Ιράκ είναι πολύ μεγάλες χώρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», 800 μαχητές κατάφεραν να αναγκάσουν 30.000 ιρακινούς στρατιώτες να διαφύγουν στη Μοσούλη – με το συνολικό αριθμό των μελών της οργάνωσης να υπολογίζονται μεταξύ 7.000 και 10.000.

.

Οι αγωγοί πετρελαίου

Στο επόμενο γράφημα φαίνονται οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, με «κόμβο μεταφοράς» το Κιρκούκ – όπου, εάν η οργάνωση αποκτήσει τον έλεγχο, σύμφωνα με αμερικανό στρατιωτικό, “ολόκληρο το σύστημα θα αποσυντεθεί σαν πύργος που καταρρέει”.

 .

Οι υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράκ

Οι υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράκ

(Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Στο επόμενο γράφημα φαίνεται τι ακριβώς συμβαίνει στη φλεγόμενη ευρύτερη περιοχή – στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία, στη Συρία, στην Ιορδανία και στην Τουρκία, ενώ ο Λίβανος είναι το επίκεντρο της μετανάστευσης πολλών ανθρώπων από τις χώρες που μαίνεται ο πόλεμος.

 .

Οι φατριές στην ευρύτερη ανατολική περιοχή

Οι φατριές στην ευρύτερη ανατολική περιοχή

.

Περαιτέρω, η Κίνα ανακοίνωσε πως είναι πρόθυμη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ. Από την άλλη πλευρά οι «εξτρεμιστές», όπως αποκαλούνται οι μαχητές της οργάνωσης που αντιστέκεται στις δυνάμεις κατοχής, θέλουν να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το Ιράκ και την ιστορικά «Μεγάλη Συρία» – όπου ως τέτοια θεωρείται, εκτός της Συρίας, η σημερινή Ιορδανία και το Ισραήλ.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!