Ακίνητα, έκρηξη τιμών – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ακίνητα, έκρηξη τιμών

Παραδόξως τώρα, γεγονός που οφείλει να κινήσει το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα, οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία, η κρίση της οποίας οφείλεται εδώ ακριβώς, αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 8,5% – κατά μέσον όρο, σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στο Δουβλίνο οι τιμές αναρριχήθηκαν κατά 18% – πάντοτε τον Απρίλιο, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Αν και πολλοί προειδοποιούν για τη δημιουργία μίας νέας φούσκας, η οποία θα οδηγούσε το νησί στη δεύτερη μεγάλη κρίση του, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος – αφού θα εξαρτηθεί από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα αποτελέσματα της, όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Συνεχίζοντας, στις Η.Π.Α. οι τιμές των υφισταμένων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 20% από το 2012 – με το κόστος τους να φτάνει στις 4,7 φορές ενός μέσου ετησίου εισοδήματος (9 φορές στο Μόναχο). Οι τιμές εδώ, συγκριτικά με την Ευρώπη, φαίνονται πολύ χαμηλές – εκτός εάν αυξηθούν απότομα, λόγω της πολιτικής της Fed.

Η πιο επικίνδυνη βέβαια φούσκα φαίνεται να έχει σχηματιστεί στην Κίνα – αφού στο Πεκίνο ή στη Σαγκάη η αγορά ενός σπιτιού κοστίζει ήδη περισσότερο από 20 φορές ενός ετήσιου εισοδήματος (υπερτετραπλάσια από τις Η.Π.Α. και τριπλάσια σχεδόν από την Ευρώπη). Βέβαια, τους τελευταίους μήνες έπαψαν να αυξάνονται οι τιμές, ενώ σε μερικές περιοχές ξεκίνησε η πτώση τους – εκτός του ότι  κατασκευάζονται πια λιγότερα σπίτια, αφού δεν βρίσκονται αγοραστές, γεγονός που θα επιδράσει αρκετά αρνητικά στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Επειδή τώρα η αγορά ακινήτων στην Κίνα (όπως στην Ιαπωνία το 1989, πριν εκραγεί η φούσκα) είναι πολύ ακριβή, οι πλούσιοι Κινέζοι επιλέγουν ακίνητα σε άλλες χώρες – μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αν και ακόμη δεν είναι τόσο αισθητή η παρουσία τους, όσο στη Γερμανία.

Κατά τους Γερμανούς μεσίτες, οι Κινέζοι έχουν τόσο πολλά χρήματα, ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα ακίνητα χωρίς τον παραμικρό δανεισμό τους – ενώ κανείς φυσικά δεν τους ρωτάει την προέλευση των χρημάτων τους, όπως συμβαίνει με τους Ευρωπαίους.

Το που θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η εξέλιξη και την Ελλάδα, φαίνεται από το παράδειγμα της Αυστραλίας – όπου το 18% όλων των νέων ακινήτων αγοράζονται από Κινέζους, με αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι τιμές τους. Η κυβέρνηση δε σχεδιάζει την υιοθέτηση ενός νέου νόμου, ο οποίος θα επιτρέπει στους κατοίκους της την αγορά ακινήτων με φθηνότερες τιμές – έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που προκάλεσαν οι Κινέζοι.

.

Η εξέλιξη της τιμής των ακινήτων σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ (από πάνω προς τα κάτω, στοιχεία έως 2010)

Η εξέλιξη της τιμής των ακινήτων σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ (από πάνω προς τα κάτω, στοιχεία έως 2010)

(Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Ολοκληρώνοντας, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι, κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην Ελλάδα – αφενός μεν λόγω των Κινέζων, οι οποίοι μεταφέρουν σε ασφαλείς προορισμούς τα συχνά «αφορολόγητα» χρήματα τους, αφετέρου ένεκα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Επομένως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να κάνουν ότι μπορούν για να τα προστατεύσουν, έως ότου αυξηθεί τουλάχιστον η αξία τους – κάτι που πιθανότατα, κρίνοντας από την Ιρλανδία, δεν θα καθυστερήσει πολύ.

Βέβαια, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Γερμανία, θα συνεχίσουν να επιβάλλουν υπέρογκους φόρους στα ακίνητα των Ελλήνων – έτσι ώστε να υποχρεωθούν είτε να τα πουλήσουν πάμφθηνα, είτε να τους κατασχεθούν από τις τράπεζες, πολλές από τις οποίες έχουν «τιτλοποιήσει» τις απαιτήσεις τους, πουλώντας τες στο εξωτερικό.

Εν τούτοις, υπάρχουν πολλοί νομικοί τρόποι προστασίας των δανειοληπτών – τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλοι οι Έλληνες, εάν δεν θέλουν να ζουν σε μία εξαγορασμένη από τους «εισβολείς» χώρα.

Προβλέπεται πάντως πως όταν οι τιμές των παγίων περιουσιακών στοιχείων στις «χώρες της φούσκας» θα καταρρέουν, στην Ελλάδα θα αυξάνονται – ενώ θεωρούμε σήμερα ως την καλύτερη επένδυση την αγορά αγροτικής γης στην Ελλάδα, με κριτήριο και την επισιτιστική κρίση (άρθρο).

.

Σημείωση

Η δημιουργία μίας φούσκας ακινήτων φαίνεται από τη σχέση των τιμών αγοράς με τα ετήσια εισοδήματα – όπου, στο παράδειγμα της Μελβούρνης, διαπιστώνεται η ραγδαία άνοδος των τιμών από το 1965 έως το 2010, σε όρους ετησίου εισοδήματος (γράφημα). Βέβαια έκτοτε συνεχίσθηκε με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό η αύξηση, λόγω των Κινέζων.

.

Αυστραλία - Η ραγδαία άνοδος των τιμών από το 1965 έως το 2010, σε όρους ετησίου εισοδήματος (Μελβούρνη)

Αυστραλία – Η ραγδαία άνοδος των τιμών από το 1965 έως το 2010, σε όρους ετησίου εισοδήματος (Μελβούρνη)

(Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Διαπιστώνεται επίσης από τη σχέση του ενοικίου με την τιμή πώλησης του ακινήτου – όπου, εφόσον η τιμή ξεπερνά τα 15 ετήσια ενοίκια, σημαίνει πως έχει ξεκινήσει ήδη η δημιουργία μίας φούσκας.

Ιστορικά, οι μεγαλύτερες φούσκες ακινήτων ήταν αυτή της Βόρειας Ιταλίας (1343-1346), της Φλόριντας (1926), της Ιαπωνίας (1990), της Ελβετίας (1990), του Μεξικού (1990), της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (1999-2002), της Ισπανίας (το 1985 και το 2007), των Η.Π.Α. (2007) και της Ιρλανδίας (2008). Οι επόμενες έπονται – με προτεραιότητα αυτήν της Κίνας και του Καναδά.

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!