Πέντε ελληνικά προϊόντα gourmet υψηλών προδιαγραφών – Σελίδα 2 – The Analyst
ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΠΟΡΙΟ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Πέντε ελληνικά προϊόντα gourmet υψηλών προδιαγραφών

Καπνιστό χέλι V.Geitonas

Gourmet 3

.

Ω ναι! Στην Ελλάδα παράγονται και καπνιστά χέλια! Και μάλιστα premium quality. Μπορεί να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η κατανάλωσή τους εντός της χώρας αλλά αφενός αυτό εξισορροπείται από την αυξανόμενη ζήτηση σε χώρες του εξωτερικού για τις οποίες αποτελεί εκλεκτή τροφή, αφετέρου κατά τη γνώμη μου είναι θέμα χρόνου να το γνωρίσει και το ελληνικό κοινό και να το εντάξει στις επιλογές του.

Το καπνιστό χέλι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση του αντικειμένου, ακριβή προσήλωση στα στάδια παραγωγής του, ρίσκο και υπομονή. Γι’ αυτό και δεν γίνεται αν δεν το κάνεις με αγάπη! Ειδικά όταν ο παγκόσμιος ανταγωνισμός κρατά τις τιμές χαμηλά. Η V.Geitonas συνεχίζοντας την παράδοση της περιοχής (Άρτα), στην οποία ανέκαθεν το χέλι είχε τον δικό του χώρο στο τοπικό τραπέζι εξαιτίας του Αμβρακικού, πέρασε στην διαδικασία της εκτροφής του το 1985 και έκτοτε κάνει μόνο βήματα προόδου αφού έχει καταφέρει να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το οικοσύστημα της περιοχής (π.χ. οι γεωτρήσεις στους παλιούς ορυζώνες προσφέρουν νερό πλούσιο σε οξυγόνο, ιδανικό για εκτροφή) με την σύγχρονα τελειοποιημένη τεχνογνωσία και κατάρτιση.

Τα χέλια μεγαλώνουν αρχικά σε σταθερή θερμοκρασία και αλλάζουν χώρο τουλάχιστον τρείς φορές με την τελευταία (υπαίθριες δεξαμενές φυσικών συνθηκών) να συμβάλλει σημαντικά στη γεύση του ψαριού. Καπνίζονται χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα σε παραδοσιακό φούρνο και σε ξύλο οξιάς γεγονός που τους προσδίδει την πλούσια και μεστή γεύση τους. Ακριβώς για όλα αυτά αποτελούν ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών που θα παίξει το δικό του ρόλο στην ανανέωση της ελληνικής γαστρονομίας.

eelgeitonas.com     info@eelgeitonas.com

Β.ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ Ψαθοτόπι, Άρτα

+30 26810 26640

.

Ακροκώλιον Στρεμμένου

Gourmet 4

.

Proscioutto οι Ιταλοί, jamon οι Ισπανοί, Ακροκώλιον οι Έλληνες! Όπως ακριβώς το παρασκεύαζαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας! Το αλλαντοποιείο Στρεμμένου που παράγει τα πολυβραβευμένα χειροποίητα αλλαντικά φυσικής ωρίμανσης από το 1992 στον Προυσό Ευρυτανίας δείχνει γι’ άλλη μια φορά τον δρόμο προς την αξιοποίηση των ποιοτικών παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στην deli εκδοχή τους ανανεώνοντας ταυτόχρονα τον τρόπο που βλέπουμε το ελληνικό αλλαντικό.

Το ακροκώλιον Στρεμμένου αποτελεί ένα προϊόν που συνδυάζει την τεχνική με την εξαιρετική πρώτη ύλη και την άριστη ένταξη στο περιβάλλον της περιοχής. Οπουδήποτε αλλού δεν θα πετύχαινε το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι όπως το αμπέλι που δίνει τα κορυφαία αποτελέσματά του σε συγκεκριμένες συνθήκες. Το υψόμετρο, το καθαρό περιβάλλον, η υγρασία τον χειμώνα και ο στεγνός αέρας το καλοκαίρι που διακρίνουν την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υψηλού επιπέδου φυσική ωρίμανση των αλλαντικών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι τόσο ιδανικές που πολλές φορές το βράδυ οι υπεύθυνοι αφήνουν τα παράθυρα του ωριμαντηρίου ανοικτά, για να εισέλθουν τα μαγευτικά αρώματα των ελάτων και των πλάτανων και να προσδώσουν και αυτά με την σειρά τους τη συνεισφορά τους στην φυσική ωρίμανση και εντέλει στη γεύση του τελικού προϊόντος.

Η προσήλωση επίσης στη λεπτομέρεια κατά την διάρκεια όλης της διαδικασίας είναι αυτή που δίνει την προστιθέμενη αξία στο προϊόν και το κάνει να ξεχωρίζει από τον σκληρό ανταγωνισμό. Η προσπάθεια αυτή του Αλλαντοποιείου Στρεμμένου αποδεικνύει εμφατικά ότι όταν κάτι γίνεται οργανωμένα και βασισμένο στις αδιαπραγμάτευτες αξίες της ποιότητας, όσες δυσκολίες και να συναντήσει στη πορεία του κυριολεκτικά θα θριαμβεύσει!

Allantikastremmenou.blogspot.gr     prousos@otenet.gr

Λ.Πεντέλης 39Α & Έκτορος, Βριλήσσια

+30 210 644195, 210 6095431

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading