Παγκόσμιες αναταράξεις – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Παγκόσμιες αναταράξεις

Γνωρίζουμε βέβαια ότι, ο στόχος της Ιαπωνίας είναι η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού κατά 2% – έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες των ομολόγων της να τα πουλήσουν, λόγω των χαμηλών πραγματικών αποδόσεων τους, αγοράζοντας (α) είτε πιο ριψοκίνδυνα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία, (β) είτε οποιαδήποτε άλλα ξένα.

Το ενδεχόμενο αυτό θα συνέβαλλε στην αποδυνάμωση του γεν, πιθανόν χωρίς να αυξηθούν επικίνδυνα οι αποδόσεις των ομολόγων (επιτόκια) – οπότε στην αύξηση των εξαγωγών και στην ανάπτυξη, μέσω της οποίας η Ιαπωνία προσβλέπει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, για την αποπληρωμή του χρέους.

Για να επιτύχει το πρώτο, η πώληση δηλαδή των ομολόγων από τους ιδιώτες, η Ιαπωνία σχεδιάζει τη δημιουργία νέων λογαριασμών επενδύσεων που θα επιτρέπουν στους πολίτες της να «συνεισφέρουν» χρήματα, τα κέρδη των οποίων θα είναι αφορολόγητα μόνο εάν έχουν επενδυθεί σε μετοχές – όχι σε ομόλογα, ούτε σε μετρητά ή σε χρυσό.

Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, για να μην αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ιαπωνίας, θα πρέπει η BoJ να αγοράζει όλα τα ομόλογα που πουλούν οι ιδιώτες, έτσι ώστε η ζήτηση να είναι ανάλογη της προσφοράς – γεγονός που συνηγορεί στο ότι, ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας θα διογκώνεται συνεχώς, με κίνδυνο να εκραγεί κάποια στιγμή.

Ουσιαστικά λοιπόν, η Ιαπωνία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία μία «χρηματοπιστωτική Fukushima», η οποία πιθανότατα θα προκαλέσει μία ανάλογη, μη ανατρέψιμη αλυσιδωτή αντίδραση – με αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει σήμερα με το ατομικό εργοστάσιο, να αναζητήσει διεθνή βοήθεια, όταν θα είναι ξανά πολύ αργά.

Το συμπέρασμα βέβαια που προκύπτει, εάν φυσικά συμβούν όλα αυτά, είναι η συνέχιση της πτώσης της ισοτιμίας του γεν, καθώς επίσης η αύξηση των τιμών των μετοχών στο ιαπωνικό χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει υιοθετήσει μία οικονομική πολιτική εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, την οποία θα χαρακτηρίζαμε ως «καμικάζι».

.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (BITCOIN)

Περαιτέρω, ενδιαφέρουσες είναι και οι εξελίξεις στο διαδικτυακό νόμισμα (Bitcoin) – η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 14% εντός των δύο τελευταίων εβδομάδων (διάγραμμα).

.

Bitcoin έναντι Αμερικανικού Δολαρίου (1:150 περίπου). (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Bitcoin έναντι Αμερικανικού Δολαρίου (με αναλογία 1:150 περίπου).
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Το Bitcoin έχει φτάσει στα επίπεδα του προηγουμένου Απριλίου (περί τα 165 $ σήμερα) – ενώ, σε σύγκριση με τότε, η αγορά είναι πολύ πιο σταθερή, όπως φαίνεται από το διάγραμμα (διακύμανση 13-22% τότε, μόλις 4% σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί να διατηρηθεί η τάση – καθώς επίσης πως ο κίνδυνος απότομης πτώσης του δεν είναι σημαντικός.

Ίσως να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο εδώ η Κίνα, η οποία έχει ταχθεί πλέον ανοιχτά εναντίον του δολαρίου, ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – γεγονός που λειτούργησε θετικά για το Bitcoin. Επίσης η είδηση πως η κινεζική Baidu, η πέμπτη μεγαλύτερη ιστοσελίδα στον κόσμο και ανταγωνιστής της Google, δέχεται πλέον πληρωμές σε Bitcoin, για ορισμένες υπηρεσίες. Το διάγραμμα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό:

.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Κινεζικό γουάν έναντι Bitcoin (ανοιχτό γαλάζιο) και Αμερικανικό δολάριο έναντι Bitcoin (σκούρο γαλάζιο). Για λόγους σύγκρισης, το δολάριο είναι υπολογισμένο σε γουάν στο διάγραμμα.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Το νόμισμα πάντως, παρά τους «διωγμούς» εναντίον του, ιδίως από την αμερικανική κυβέρνηση, από το τραπεζικό λόμπι καλύτερα, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία – ειδικά για εκείνους τους καταθέτες οι οποίοι, αφενός μεν δεν συμπαθούν καθόλου τις μεγάλες τράπεζες, αφετέρου δεν εμπιστεύονται το δολάριο ή άλλα συναλλάγματα.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!