ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ – Σελίδα 4 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ

ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ 

Ο μεγάλος κύκλος της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα κλπ.), με βάση τον οποίο οι τιμές φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ στη συνέχεια μειώνονται, σε ένα επίπεδο όμως συνεχώς υψηλότερο από το αμέσως προηγούμενο χαμηλό, δεν έχει ολοκληρωθεί – σύμφωνα με μία σειρά εξειδικευμένων αναλυτών.

Παρά τις ελπίδες λοιπόν από την ανακάλυψη νέων μεθόδων και νέων πηγών (σχιστόλιθος), καθώς επίσης παρά τον χαμηλό παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, σαν αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί πάνω από 150% τα τελευταία χρόνια – μία εξέλιξη που φαίνεται ότι θα συνεχισθεί, εντείνοντας το ρίσκο του πληθωρισμού, ο οποίος ήδη λειτουργεί αυξητικά λόγω της Fed,  κυρίως όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως (άρθρο μας).

Το συμπέρασμα αυτό στηρίζεται βασικά στην Κίνα – η ανάπτυξη της οποίας, σε συνδυασμό με την αστικοποίηση του πληθυσμού της, καθώς επίσης με την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της, αυξάνει τη ζήτηση σε ενέργεια, σιτηρά, μέταλλα κοκ. Εάν δε συνειδητοποιήσει κανείς ότι, οι Αμερικανοί καταναλώνουν «κατά κεφαλήν» εννέα φορές περισσότερο πετρέλαιο από τους Κινέζους (κάτι που συμβαίνει σχεδόν με όλα τα άλλα εμπορεύματα) θα διαπιστώσει ότι, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται – επομένως και οι τιμές. Πόσο μάλλον εάν η Κίνα επιλέξει να επενδύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε εμπορεύματα – εγκαταλείποντας σταδιακά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο το ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας (επίσης άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών) υπερβαίνει ετήσια το 7% ως προς το ΑΕΠ της, ενώ η αύξηση της ποσότητας (εξόρυξη) όλων σχεδόν των εμπορευμάτων είναι της τάξης του 2% ετήσια, θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: στη διαχρονική αύξηση των τιμών τους.

Επομένως, τα εμπορεύματα αποτελούν αφενός μεν έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον, αφετέρου μία κατά πολύ ασφαλέστερη επένδυση ή/και αντίκρισμα απέναντι στα νομίσματα, από τα χάρτινα χρήματα που παράγουν οι τράπεζες από το πουθενά – μεταξύ άλλων, λόγω της μονεταριστικής διαχείρισης της οικονομίας, εκ μέρους της Fed.

.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ   

Χωρίς καμία αμφιβολία, το ισχυρότερο (μη συμβατικό) όπλο της υπερδύναμης, είναι η χρηματοπιστωτική της βιομηχανία – πόσο μάλλον σε συνδυασμό με τη Μ. Βρετανία, καθώς επίσης με την υπόλοιπη Δύση (Ευρώπη και Ιαπωνία). Εάν δε καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί από την ενέργεια, γεγονός που ίσως συμβεί μετά την ανακάλυψη νέων μεθόδων εκ μέρους της (σχιστόλιθος κλπ.), τότε η ισχύς της θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Στα πλαίσια αυτά, οι επιθέσεις της, καθώς επίσης ο τρόπος «εκτέλεσης» τους (ΜΜΕ, επενδυτικά κεφάλαια, αστέρες οικονομολόγοι, Fed, εταιρείες αξιολόγησης, hedge funds κλπ.), είναι πλέον γνωστές σε όλους – αφού έχουν προ πολλού «δρομολογηθεί», συνεισφέροντας τεράστια ποσά στον προϋπολογισμό της υπερδύναμης (κυρίως από την ΕΕ και ειδικά από τη Γερμανία).

Όσον αφορά τη Ρωσία, η ενέργεια είναι το μεγάλο όπλο της – ειδικά σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη, ιδίως με τη Γερμανία, η οποία δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει μία «ενεργειακή» επίθεση.

Μία τέτοιου είδους επίθεση θα μπορούσε να ενορχηστρωθεί με το ξαφνικό σταμάτημα της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο (με μία αιτιολογία αντίστοιχη με τις προηγούμενες φορές, ουκρανικό πρόβλημα) – με αποτέλεσμα αφενός μεν να προκληθούν ζημίες στη βιομηχανία, αφετέρου να αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό θα εκτοξευόταν στα ύψη το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής, όπως συνέβη με την πετρελαϊκή κρίση του ’70 – οπότε θα μειώνονταν σημαντικά οι εξαγωγές, θα κατέρρεαν τα χρηματιστήρια, θα δημιουργούνταν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές κλπ.

Μία άλλη θα ήταν η σύνδεση του νομίσματος της με το χρυσό, η δημιουργία μίας ζώνης ρουβλίου, καθώς επίσης η απαίτηση της να εξοφλούνται τα εμπορεύματα της (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, μέταλλα κλπ.) είτε σε ρούβλια συνδεδεμένα με το χρυσό, είτε σε ένα άλλο νόμισμα, συνδεδεμένο με ένα καλάθι εμπορευμάτων – μία απαίτηση στα πλαίσια της λογικής, αφού η σύνδεση ενός νομίσματος με τα εμπορεύματα δεν προκαλεί πληθωρισμό, επειδή η ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει το 2% (όπως συμβαίνει και με το χρυσό).

Τέλος, η ισχύς της Κίνας είναι η παραγωγική της βιομηχανία (εφόσον καταφέρνει να εξασφαλίζει την ενέργεια, καθώς επίσης τις πρώτες ύλες που απαιτούνται), σε συνδυασμό με τα τεράστια, διαρκώς αυξανόμενα συναλλαγματικά της αποθέματα – με τη βοήθεια των οποίων θα μπορούσε ίσως να κερδίσει τη μάχη με τις Η.Π.Α., εάν λειτουργούσε σε βάθος χρόνου, μεθοδικά και ήρεμα.

Η επίθεση εκ μέρους της, εναντίον των Η.Π.Α., θα μπορούσε να εξελιχθεί στη βάση των αντιποίνων που περιγράψαμε προηγουμένως – με την παράλληλη απαίτηση της να παραχωρήσει το δολάριο τη θέση του σε ένα άλλο αποθεματικό νόμισμα, συνδεδεμένο με ένα καλάθι διεθνών νομισμάτων ή εμπορευμάτων.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η διάθεση των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας στην εξαγορά επιχειρήσεων, ειδικά στη σημερινή εποχή κρίσης, θα μπορούσε εύκολα να την αναδείξει στον απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού – ειδικά λόγω της ανόητης πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία κατάφερε, δυστυχώς για τους Γερμανούς, να «ξεθάψει» το τέρας του ναζισμού.

.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ

Παρά τα όσα αναφέραμε έχουμε την άποψη ότι,  καμία από τις τρεις παραπάνω δυνάμεις δεν θα μπορούσε μόνη της να κερδίσει μία ενδεχόμενη, τελική μάχη, για την ηγεσία του πλανήτη – με πιθανότερη μελλοντική εξέλιξη την απομόνωση της κάθε μίας, στο δικό της ζωτικό χώρο.

Εάν όμως οι δύο από αυτές τις δυνάμεις ενώνονταν μεταξύ τους, με στόχο την τρίτη, τότε ο οικονομικός  πόλεμος θα ήταν δυνατόν να εξελιχθεί υπέρ τους – αν και όχι τόσο εύκολα. Στα πλαίσια αυτά, θα αναφερθούμε στα εξής «σενάρια»:

(α)  Μία ενδεχόμενη συμμαχία των Η.Π.Α. με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, θα ήταν θανατηφόρα για την Ευρώπη, για τη Γερμανία ειδικά, καθώς επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη για την Κίνα – όπως και για όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

(β)  Μία συμμαχία των Η.Π.Α. με την Κίνα, δεν θα απειλούσε ιδιαίτερα τη Ρωσία – πόσο μάλλον αφού γνωρίζει πολύ καλά να επιβιώνει, ακόμη και όταν απομονώνεται, όπως έχει αποδείξει πολλές φορές στην Ιστορία της. Στην περίπτωση αυτή, οι πιθανότητες να συμμαχήσει η Ρωσία με την Ευρώπη, θα ήταν αρκετά μεγάλες.

(γ)  Αυτό που φαίνεται πιθανότερο, είναι η συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία. Στα πλαίσια αυτά, θα μπορούσαν να συντονίσουν μυστικά αφενός μεν τις συναλλαγματικές, αφετέρου τις ενεργειακές τους επιθέσεις εναντίον της Δυτικής Τρόικας – αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ισχύ τους με τη χρήση των παραγώγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, με τα οποία εξασφαλίζεται η μόχλευση των διατιθεμένων κεφαλαίων. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα συντονιζόταν ασφαλώς πολύ πιο πριν, κερδίζοντας παράλληλα τεράστια ποσά – αφού θα προέβλεπαν με σιγουριά το μέλλον.

Εάν δε προκαλούσαν ταυτόχρονα έναν περιορισμένο συμβατικό πόλεμο, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τη βοήθεια του Ιράν και με στόχο τις Η.Π.Α. (καθώς επίσης τους συμμάχους της, κυρίως δε το Ισραήλ), η εκδίωξη των Η.Π.Α. από την Ευρώπη και την Ασία θα ήταν μάλλον δεδομένη.

Η Ευρώπη φυσικά θα αποτελούσε το μεγάλο λάφυρο του πολέμου, καθώς επίσης η Μέση Ανατολή – προφανώς δε η Ιαπωνία και πολλές άλλες μικρότερες χώρες, οι οποίες θα ήταν αδύνατον να αντισταθούν σε μία τέτοια συντονισμένη επίθεση.

Ο χωρισμός τότε του πλανήτη σε δύο βασικές περιοχές, με την Αμερική, Βόρεια και Νότια, στη μία πλευρά, καθώς επίσης την Ευρασία στην άλλη, θα ήταν ίσως η μοναδική ειρηνική διέξοδος – χωρίς να χρησιμοποιηθούν εκείνα τα όπλα, τα οποία θα κατέστρεφαν ολόκληρη την υφήλιο.

.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Υπάρχουν φυσικά πολλά άλλα σενάρια, λιγότερο ή περισσότερο ευφάνταστα, καθώς επίσης «παραλλαγές» των υφισταμένων. Εν τούτοις, η καλύτερη δυνατή εξέλιξη θα ήταν ασφαλώς η συνεργασία όλων των μεγάλων δυνάμεων μεταξύ τους – χωρίς να υπάρχουν οι πλεονασματικές, καθώς επίσης οι ελλειμματικές οικονομίες (ασυμμετρίες), οι οποίες ουσιαστικά προκαλούν τις συνεχείς παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις. 

Άλλωστε, το σημαντικότερο όλων είναι η διατήρηση της ειρήνης – με την παράλληλη προστασία του πλανήτη από τα περιβαλλοντικά, καθώς επίσης από τα άλλα μεγάλα προβλήματα, τα οποία δημιουργεί αφενός μεν το εξαιρετικά επικίνδυνο «δόγμα της ανάπτυξης», αφετέρου η ανθρώπινη πλεονεξία.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.