Προγραμματικές δηλώσεις – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Προγραμματικές δηλώσεις

.

Το όραμα μας είναι μια Ελλάδα που θα παράγει ανταγωνιστικά – παρέχοντας όχι επιδόματα ελεημοσύνης και καλάθια, αλλά αξιοπρεπείς και σωστά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους Πολίτες της. Το όραμα αυτό θα πρέπει να στηριχθεί από όλους μας, από τους Πολίτες επίσης, χωρίς τις συνήθεις κομματικές παρωπίδες – αφού αυτό που οφείλει να μας ενδιαφέρει δεν είναι το κομματικό συμφέρον, αλλά η Ελλάδα και οι Έλληνες. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να προλάβουμε, προτού ξεσπάσει η αναμενόμενη χρηματοπιστωτική κρίση – με την Ελλάδα εντελώς ανοχύρωτη.

 .

Προγραμματικές δηλώσεις

Θα ξεκινήσουμε από το ότι, η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα είναι πολύ κρίσιμη, οπότε δεν θα πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος – ενώ αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που καταθέσαμε, αμέσως μετά την ορκωμοσία, πέντε προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές.

Από αυτές, οι δύο είχαν κατατεθεί ήδη στην προηγούμενη Βουλή, για το Μάτι και για την ενδοτική συμφωνία των Πρεσπών, τη μία την είχαμε αναφέρει πολλές φορές, για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ οι υπόλοιπες είναι καινούργιες – για το έγκλημα των Τεμπών, καθώς επίσης για όλα όσα ακούγονται, σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων. 

Πιστεύουμε δε πως θα στηριχθούν από τη νέα Βουλή οι προτάσεις μας, τουλάχιστον από τους βουλευτές και από τα κόμματα που δηλώνουν ότι, αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα – αφού πρόκειται για θέματα που πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν.

Επειδή τώρα ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας είναι ελάχιστος, θα επικεντρωθούμε στην Οικονομία – επιγραμματικά δυστυχώς. 

Εν προκειμένω, θέλουμε να τονίσουμε αρχικά ορισμένα θλιβερά παγκόσμια ρεκόρ της Ελλάδας – τα οποία είναι τα εξής:

(1) Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που οδηγήθηκε στο ΔΝΤ με γεμάτα δημόσια ταμεία,  από το ΠΑΣΟΚ το 2010 – με πάνω από 25 δις € σύμφωνα με το ΔΝΤ στα ταμεία τότε των οργανισμών του δημοσίου που σήμερα είναι κατατεθειμένα στην ΤτΕ, αποτελούν μέρος του μαξιλαριού και χρησιμοποιούνται στα repos.

Παρεμπιπτόντως εδώ, διαβάσαμε πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αποφάσισε να προχωρήσει σε αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσης Γεωργίου στις 8 Ιουνίου – όπου υπήρξαν αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου

Μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης δε, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε αίτημα ανάκλησης της προσφυγής.

Εν προκειμένω, θεωρούμε πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η υπηρεσιακή κυβέρνηση ενέργησαν έντιμα, προς όφελος των Ελλήνων – αφού η ενδεχόμενη παραποίηση των στοιχείων εκ μέρους του κ. Γεωργίου, μας κόστισε τρία μνημόνια, περί το 1 τρις €, καθώς επίσης μία μοναδική στα ιστορικά χρονικά κατάρρευση της Οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Επομένως πρέπει και δικαιούμαστε να μάθουμε την αλήθεια – κάτι που όμως φαίνεται πως δεν θέλουν ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ και οι Ευρωπαίοι, οι Γερμανοί δηλαδή, αφού μάλλον δεν τους συμφέρει.

(2) Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που υποθήκευσε ολόκληρη τη δημόσια περιουσία της, αφού χρεοκόπησε εκούσια με το PSI από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ το 2012, για να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες – με μείωση του χρέους μας μόλις κατά 51,3 δις €.

(3)  Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που υπέγραψε τρία διαδοχικά μνημόνια – με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

(4)  Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που μεταβίβασε τη δημόσια περιουσία της στο Υπερταμείο των ξένων για έναν αιώνα και μάλιστα χωρίς καμία εκτίμηση της αξίας της – από το ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

(5) Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που το υπουργείο οικονομικών της δεν ελέγχει την Εφορία – κάτι που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, με την ίδρυση της ανεξάρτητης ΑΑΔΕ.

(6) Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που οι φορολογούμενοι στήριξαν τις τράπεζες πέντε φορές – με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις περί τα 44 δις, με τον αναβαλλόμενο φόρο των 17 δις, με το πρόγραμμα Ηρακλής των 23 δις και με επί πλέον δώρο το hive down συν το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.

Όπως γράφεται δε τώρα, το δημόσιο θέλει να ξεπουλήσει τις μετοχές που κατέχει στις τράπεζες – κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο, ειδικά όσον αφορά την Εθνική.

(7)  Είμαστε η μοναδική χώρα που οι Πολίτες της ψηφίζουν μετά από τόσες τραγωδίες τα ίδια πολιτικά κόμματα που τους χρεοκόπησαν – όταν ακόμη και στην Τουρκία εξαφανίσθηκαν τα κόμματα που την οδήγησαν στο ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας με την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε στην Ελλάδα η ΝΔ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, επειδή μία κυβέρνηση δεν πρέπει να κρίνεται από τα ΘΑ, αλλά από το παρελθόν της, το κρατικό μας χρέος αυξήθηκε κατά 44 δις €, στα 400,3 δις € τέλη του 2022 – ή στο 192% του πληθωριστικού ΑΕΠ. 

Όσον αφορά την ανάπτυξη, ήταν της τάξης των 9 δις € ή 4,5% σε σχέση με το 2019 – με τη διαφορά όμως ότι, δόθηκαν πάνω από 50 δις € με δανεικά στη στήριξη της κατανάλωσης όχι λόγω της πανδημίας, αλλά εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής των Lockdowns. 

Ακόμη όμως και αυτά τα 9 δις €, παρήχθησαν από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υπερκέρδη τους – αφού οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,7% μόνο το 2022, σύμφωνα με τη Eurostat.

Περαιτέρω, το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε πάνω από 40 δις € την ίδια χρονική περίοδο, στα 406 δις € τέλη Ιουνίου του 2022 – ενώ το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 137 δις € στα 547 δις €.

Όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύθηκε στα 38,3 δις €, ενώ χωρίς τα καύσιμα στα 25,8 δις € –  στο χειρότερο επίπεδο του δηλαδή από το 2008, όπου όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη αργότερα.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τώρα, έφτασε στα 20,1 δις € – ενώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ,  ήταν το χειρότερο ως προς το ΑΕΠ τόσο στην ανεπτυγμένη, όσο και στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη.

Τεκμηριώνει δε πως όλα τα τουριστικά μας έσοδα φεύγουν στο εξωτερικό – ενώ είναι, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα του εγκλήματος της μη σύνδεσης του τουρισμού μας με την εγχώρια παραγωγή.

Χωρίς να επεκταθούμε περισσότερο, όλοι μας οι οικονομικοί δείκτες είναι στο βαθύ κόκκινο – ενώ είναι μύθος τα περί μεγάλης ανόδου των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αφού από 70 δις το 2019 έφτασαν στα μόλις 71,6 δις το 2022, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής που θα καταθέσουμε στα πρακτικά, μαζί με τους άλλους δείκτες.

Μύθος είναι επίσης η άνοδος των άμεσων ξένων επενδύσεων – ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου δεν καλύπτει καν τις αποσβέσεις.

Παράλληλα δε, η υπερφορολόγηση των Πολιτών, μέσω της διατήρησης των ίδιων φορολογικών συντελεστών στις αυξημένες τιμές, είναι άνευ προηγουμένου, στο 39% έναντι 34% του μέσου των χωρών του ΟΟΣΑ – με την ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, να είναι εκτός ελέγχου, ενώ ο δομικός πληθωρισμός μας αυξάνεται ξανά. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να δώσει κανείς ψήφο εμπιστοσύνης σε μία τέτοια κυβέρνηση;

Εν τούτοις, επειδή η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα, υπάρχουν λύσεις – με τις οποίες μπορεί να καταφέρει θαύματα. Χρειάζεται όμως τις παρακάτω έξι βασικές ενέργειες – συν μια ικανή κυβέρνηση που να μπορεί να τις εφαρμόσει:

(1) Αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου – με έμφαση στον πρωτογενή τομέα,  στη μεταποίηση, στη βιομηχανία, ιδίως στην αμυντική και στην υψηλή τεχνολογία.

(2) Σύνδεση του τουρισμού με την εγχώρια παραγωγή – για να σταματήσει η μονοκαλλιέργεια του, το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

(3) Έναν σωστό Ισολογισμό του κράτους – για να γνωρίζουμε τι έχουμε και όχι μόνο πόσα οφείλουμε.

(4) Φθηνή ενέργεια  – με τη χρησιμοποίηση των αποθεμάτων λιγνίτη, με εξορύξεις, με ηλιακή ενέργεια, με γεωθερμία κλπ.

(5) Ένα γρήγορο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα.

(6) Άμεση επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου, για να σταματήσουν επιτέλους οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. 

(7)  Τέλος, αλλαγή του φορολογικού μας μοντέλου – με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων/εξόδων, μέσω του οποίου θα μηδενισθεί η φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση ενός οριζόντιου φόρου της τάξης του 15%. Επίσης με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των τεκμηρίων διαβίωσης και της προκαταβολής φόρου.

Όσο δεν δρομολογούνται όλα αυτά, η πατρίδα μας θα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο προς μία νέα χρεοκοπία  – ενώ όλο και περισσότερα παιδιά μας θα μεταναστεύουν για να επιβιώσουν, επιδεινώνοντας το ήδη τεράστιο δημογραφικό μας πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, το όραμα μας είναι μια Ελλάδα που θα παράγει ανταγωνιστικά – παρέχοντας όχι επιδόματα ελεημοσύνης και καλάθια, αλλά αξιοπρεπείς και σωστά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους Πολίτες της.

Το όραμα αυτό θα πρέπει να στηριχθεί από όλους μας, από τους Πολίτες επίσης, χωρίς τις συνήθεις κομματικές παρωπίδες – αφού αυτό που οφείλει να μας ενδιαφέρει δεν είναι το κομματικό συμφέρον, αλλά η Ελλάδα και οι Έλληνες.    

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να προλάβουμε, προτού ξεσπάσει η αναμενόμενη χρηματοπιστωτική κρίση – με την Ελλάδα εντελώς ανοχύρωτη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.