Γραφείο ΟΟΣΑ, ακόμη μία σκανδαλώδης σύμβαση – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Γραφείο ΟΟΣΑ, ακόμη μία σκανδαλώδης σύμβαση

.

Τι θα κάνει αλήθεια η κυβέρνηση, όταν μας επιβληθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024; Θα αρχίσει ξανά τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς επίσης τις αυξήσεις φόρων, εν μέσω πληθωρισμού; Τι θα κάνει εάν ξεσπάσει ξανά μία παγκόσμια κρίση, λόγω της κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών; Κυρίως όμως της Credit Suisse που είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί και πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει; Πολύ περισσότερο από τη Lehman Brothers;

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Όπως τονίσαμε και τεκμηριώσαμε στην επιτροπή, η παρούσα σύμβαση είναι σκανδαλώδης και εξοργιστική, από πολλές απόψεις – ενώ αυτός ήταν ο λόγος που την καταψηφίσαμε.

Ταιριάζει δυστυχώς στη σημερινή, θλιβερή μνημονιακή διακυβέρνηση των επιδοτήσεων των καρτέλ, των διεθνών συμφωνιών μερικής επήρειας, των αποτυχημένων ανεξαρτήτων αρχών, του εγκληματικού δυστυχήματος των Τεμπών  και της σπατάλης με δανεικά πάνω από 50 δις €, σαν να μην υπάρχει αύριο.

Τι θα κάνει αλήθεια όταν μας επιβληθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024; Θα αρχίσει ξανά τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς επίσης τις αυξήσεις φόρων, εν μέσω πληθωρισμού;

Τι θα κάνει εάν ξεσπάσει ξανά μία παγκόσμια κρίση, λόγω της κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών; Κυρίως όμως της Credit Suisse που είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί και πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει; Πολύ περισσότερο από τη Lehman Brothers;

Ο σκοπός της συμφωνίας τώρα, είναι η δημιουργία ενός γραφείου του ΟΟΣΑ στην Αθήνα, για τη μελέτη του πληθυσμιακού και του μεταναστευτικού ζητήματος – καθώς επίσης των κοινωνικοοικονομικών τους επιδράσεων παγκοσμίως.

Μάλιστα! Ο ΟΟΣΑ, ο οργανισμός δηλαδή που κατέστρεψε την πατρίδα μας με τις εργαλειοθήκες του που στήριζαν τα μνημόνια, θα ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα. Παράρτημα που θα χρηματοδοτούμε εμείς – όπου άλλος θα ξοδεύει και άλλος θα πληρώνει, για να μην πούμε τη γνωστή ρήση.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από το άρθρο 7, η συνολική δαπάνη για τα 5 έτη 2023-2027 της παρούσας αρχικής σύμβασης, είναι  5 εκ. € – δηλαδή 1 εκ. ετησίως.

Με βάση τώρα τα στοιχεία για το 2023, τα 797.453 € για μισθούς συν τα 113.296 € για έξοδα, δηλαδή συνολικά 910.748 €, η μέση αμοιβή θα είναι 182.000 € ανά άτομο αν πρόκειται για τα 5 άτομα ή 300.000 €  αν είναι για τα 3 άτομα – αφού τα 2 καλύπτονται από το Δημόσιο.

Ο γραμματέας του υπουργού μας είπε πως πρόκειται για 5 άτομα, αν και έχουμε αμφιβολίες – έστω και έτσι όμως, ο μέσος μισθός θα είναι 182.000 € ανά άτομο ετήσια ή πάνω από 15.000 € μηνιαία. 

Δεν είναι πρόκληση, με τους μισθούς και με τη φτώχεια που έχουν προκαλέσει στη χώρα τα μνημόνια; Επίσης η σημερινή κυβέρνηση, με τον πληθωρισμό στα ύψη; Όπου δεν πρόκειται μόνο για το επίσημο 6,1% επί πλέον του περυσινού 9,5%, αλλά για πολύ υψηλότερο;

Δεν διαπιστώνει κανείς πως οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί πάνω από 20%; Δεν είναι φόρος ο πληθωρισμός και δήμευση καταθέσεων, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές; Δεν λεηλατούνται έτσι η μεσαία και η εργατική τάξη;

Σε κάθε περίπτωση, η χρεοκοπημένη Ελλάδα επιβαρύνεται με ολόκληρο το κόστος λειτουργίας του Κέντρου του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του – καθώς επίσης του προσωπικού του ΟΟΣΑ που εδρεύει στην Ελλάδα και στο Παρίσι.

Για τους υπαλλήλους του ΟΟΣΑ δε, όχι για τους Έλληνες, θα υπάρχουν μεγάλες φορολογικές απαλλαγές και τελωνειακές ατέλειες – αποικιοκρατική ασυλία δηλαδή, σχεδόν για τα πάντα. 

Μετά τους πολλαπλούς κατά παρέκκλιση διορισμούς λοιπόν σε ανεξάρτητες αρχές και στο δημόσιο την εποχή της πανδημίας, δρομολογούνται επί πλέον διορισμοί υπαλλήλων οργανισμών του εξωτερικού – κάτι που είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό.

Παράλληλα, το Κέντρο αυτό περιλαμβάνει ένα ετήσιο συνέδριο προσωπικοτήτων, στην τουριστική Κρήτη – με διοργανωτή έναν ιδιωτικό οργανισμό των ελίτ, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που φαίνεται ότι επεκτείνει τις δραστηριότητες του σε μία παραθεριστική τοποθεσία.

Τέλος, για το συνέδριο έχει συναφθεί ένα επιμέρους μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Χανίων – κάποιου είδους δωροδοκία στην ουσία, ενώ είπε ο υπουργός πως θα το καταθέσει σήμερα στη Βουλή. 

Στα άρθρα 1 και 2 τώρα, αναφέρονται οι λόγοι που δημιουργείται το Κέντρο –  παραθέτοντας αρχικά κάποιες ανάγκες με μια νεφελώδη φρασεολογία, κατά τη μνημονιακή πρακτική.

Εν προκειμένω,  οι ανάγκες που αντιμετωπίζει ο ΟΟΣΑ και δημιουργεί το κέντρο, είναι η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της Δύσης – με την απορρόφηση του αυξανόμενου πληθυσμού τρίτων χωρών, καθώς επίσης με την ενσωμάτωσή τους, σε ένα πολυπολιτισμικό συνονθύλευμα.

Εδώ η αναφορά σε αντικατάσταση των υφισταμένων πληθυσμών, με ξένους μετανάστες, την οποία άλλωστε στηρίζει ο πρωθυπουργός, είναι ξεκάθαρη – αν και κανένας Έλληνας δεν συμφωνεί με μία τέτοια επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν γνωρίζουμε γιατί υπάρχουν αυτές οι ανάγκες για τον ΟΟΣΑ. Γνωρίζουμε όμως πως για την Ελλάδα, για εμάς, η ανάγκη είναι να αναπτύξουμε την οικονομία, να μη μεταναστεύουν οι Έλληνες για να επιβιώσουν και να γυρίσουν πίσω αυτοί οι 600.000 νέοι που έφυγαν λόγω των μνημονίων – για τα οποία έχουν ευθύνη τόσο η Τρόικα, όσο και ο ΟΟΣΑ, με τις καταστροφικές εργαλειοθήκες του.

Στο άρθρο 8 τώρα, όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, επί οποιουδήποτε έργου που θα δημιουργηθεί από τις συνεργατικές δραστηριότητες των μερών, στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης, θα ανήκουν στον ΟΟΣΑ – οπότε η Ελλάδα μόνο πληρώνει, ενώ μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μόνο εσωτερικά. Δεν είναι απαράδεκτο;

Στο άρθρο 9 αναφέρεται ότι, τα μέρη δεν θα δημοσιοποιήσουν το παρόν, εκτός εάν συμφωνήσουν γραπτώς. Εδώ ρωτήσαμε ποιος είναι ο λόγος, χωρίς να πάρουμε απάντηση – ενώ μας φάνηκε περίεργο, αφού κατατέθηκε στη Bουλή, οπότε δημοσιοποιήθηκε

Εκτός εάν υπάρχουν και άλλα βέβαια που δεν μας δόθηκαν. Μπορούν ωστόσο να δημοσιοποιούν πληροφορίες, σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του παρόντος –  σύμφωνα με τις σχετικές πολιτικές των μερών.

Κλείνοντας με το άρθρο 15, είναι απαράδεκτος ο τρόπος επίλυσης τυχόν διαφορών – αρχικά φιλικά, ενώ διαφορετικά με διαιτησία, όπου τα μέρη παραιτούνται ρητά από το δικαίωμά τους να ζητήσουν την ακύρωση ή την αναίρεση της απόφασης. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει η επιλογή τουλάχιστον των ελληνικών δικαστηρίων; Άχρηστα τα θεωρεί η κυβέρνηση; Λογικά δεν καταψηφίζουμε τη σύμβαση;


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.