Η συζήτηση με τους Ισπανούς βουλευτές – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η συζήτηση με τους Ισπανούς βουλευτές

.

Κοινοβουλευτικό έργο

Μία διακομματική επιτροπή Ισπανών βουλευτών επισκέφθηκε την Ελλάδα – όπου συζήτησε με την αντίστοιχη διακομματική επιτροπή Ελλήνων βουλευτών. Εν προκειμένω, στον πολύ λίγο χρόνο που είχαμε στη διάθεση μας, είπαμε τα παρακάτω, όσο πιο επιγραμματικά μπορούσαμε – τα οποία ακούστηκαν με μεγάλη προσοχή από τους Ισπανούς.

Για την Τουρκία

Η Τουρκία απειλεί την εθνική ακεραιότητα της χώρας μας και δεν συνεργάζεται στο μεταναστευτικό – εκτός αυτού σημιουργεί προβοκάτσιες.

Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Τουρκία λειτουργεί ως μέλος της ΕΕ χωρίς να υφίσταται κυρώσεις. Η Γερμανία συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία (υποβρύχια) ενώ η Ισπανία με το ελικοπτεροφόρο (Anadolu). Οι θέσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(α) Καταδικάζουμε τη συνεργασία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν που μεταπωλεί Ρωσικό πετρέλαιο – ενώ επιτίθεται στην Αρμενία, με τη στήριξη της Τουρκίας. Πως περιμένει η ΕΕ να γίνεται πιστευτή όταν επιτίθεται στην Ρωσία ακριβώς για ανάλογα θέματα; Δηλαδή για αναθεωρητισμό;

(β) Η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, εάν δεν σταματήσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας και να μας απειλεί.

(γ) Δεν συμφωνούμε με την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών. Πρέπει να ελεγχθούν τα σύνορα της Ευρώπης με επαναπροωθήσεις και με συνεργασίες με τις χώρες προέλευσης.  Δεν συμφωνούμε με τη στέγαση στα νησιά που απειλούνται ή στην ενδοχώρα – ενώ η χώρα μας επιβαρύνεται από το μεταναστευτικό, με περισσότερα από 600 εκ. € το 2023.

Για την Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιβαρύνει και την οικονομία (κόστος ενέργειας) αλλά και τα αμυντικά αποθέματα της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει δώσει μεγάλη βοήθεια αναλογικά με την οικονομία της. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου, η Ελλάδα έχει δώσει το 0,10 % του ΑΕΠ της, ενώ η Γαλλία 0,05% και η Ισπανία 0,03%. Με στοιχεία Κιέλου του Ιουνίου 2022 προέκυπταν δεσμεύσεις της Ελλάδας για 260 εκ. $. Έκτοτε υπάρχει το πρόβλημα με τα Marder που δεν γνωρίζουμε πώς έχει εξελιχθεί – ενώ ανακινείται και θέμα παραχώρησης νέων όπλων από την Ευρώπη, όπως για Leopard, για αντιαεροπορικά S300 κλπ. Οι θέσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(α) Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία. Η κλιμάκωση με αποστολή όπλων, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης – επίσης την οικονομία και την ευημερία των Ευρωπαίων. Τελικά δεν οδηγεί πουθενά, αλλά μόνο σε δυστυχία, κυρίως της Ουκρανίας  – ενώ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι μεγάλος.

(β) Διαπιστώνουμε μία υποκριτική στάση της ΕΕ. Ειδικότερα, ενώ η Ελλάδα απειλείται όπως και η Κύπρος, η βόρεια πλευρά της οποίας είναι υπό τουρκική κατοχή, κάποιες χώρες υπερθεματίζουν με την Ουκρανία, αλλά αδιαφορούν για την Τουρκία.

(γ) Λόγω του πολέμου και των ενεργειακών προβλημάτων πρέπει να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικές απαιτήσεις – ενώ οφείλουν σίγουρα να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το πλεόνασμα, ειδικά τώρα που τα πολεμικά αποθέματα εξαντλούνται και πρέπει να αναπληρωθούν.

Για την ΑΟΖ

Η Ισπανία έχει ορίσει ήδη χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων στα Κανάρια και 200 μίλια ΑΟΖ – όπου όμως το Μαρόκο μέσω της Δυτική Σαχάρας διεκδικεί πρόσφατα ένα τμήμα της.

Συνεχίζουν να υπάρχουν εντάσεις με το Μαρόκο, καθώς επίσης διακίνηση μεταναστών – τόσο από τα Κανάρια όσο και από τους θύλακες στην Μεσογειακή Ακτή.

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην ΑΟΖ των Καναρίων συνίστανται στις πλούσιες αλιευτικές ζώνες της περιοχής. 9.000 ισπανικές θέσεις εργασίας περίπου να εξαρτώνται από την αλιεία.

Εκτός αυτού, υπάρχουν σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα Τελουρίου στην ΑΟΖ – ενός σπάνιου ορυκτού, στην περιοχή, το οποίο χρησιμοποιείται σε φωτοβολταϊκά πάνελ (solar cells). Οι θέσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(α) Η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν κοινά ζητήματα, όσον αφορά την ΑΟΖ – όπου όμως η Ισπανία έχει βρει λύσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και να ορίσει ΑΟΖ – παρά τις απειλές της Τουρκίας που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύουμε ότι η Ισπανία που έχει εφαρμόσει το Δίκαιο Θαλασσών και έχει καθορίσει ΑΟΖ με το Μαρόκο, το καταλαβαίνει και στηρίζει.

(β) Πρέπει να ορίσουμε αλιευτικές ζώνες – τις οποίες επίσης δεν μας επιτρέπει η Τουρκία.

Κράτος Δικαίου

Είναι αστείο να μιλάμε για Κράτος Δικαίου, όταν η ΕΕ ανέχεται τις υποκλοπές στην Ελλάδα – ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ ελέγχονται κατά 80% από την κυβέρνηση, με τη χώρα μας να έχει τη χειρότερη θέση, όσον αφορά την  ελευθερία τύπου στην ΕΕ!

Σουηδική Προεδρία-Μέλλον Ευρώπης

Η σουηδική προεδρία έχει τις εξής προτεραιότητες:

(1) Διαφύλαξη των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ: Τονίζεται η σημασία προάσπισης των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, υπενθυμίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι οι αξίες αυτές καθιστούν την ΕΕ ό,τι είναι – ενώ στο ζήτημα αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις.

(2) Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος: η σουηδική οπτική συναρτάται άμεσα με τις εσωτερικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, χωρίς να έχει εξειδικευθεί η ανάκλαση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας.

(3) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος: οι συναφείς πρωτοβουλίες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις τόσο της πανδημίας όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι θέσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(α) Συμφωνούμε με τον περιορισμό των νομοθετικών εξουσιών της ΕΕ, ειδικά λόγω των σκανδάλων με τα λόμπι – επίσης, επειδή δεν είναι παραγωγικό και οι χώρες έχουν διαφορετικά προβλήματα. Υπάρχουν όμως επί πλέον προβλήματα, όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων από μη δημοκρατικές αρχές – όπως είναι το Eurogroup, η κυρία Von derv Leyen κλπ.

(β) Είμαστε υπέρ μιας Ευρώπης των κρατών της – προκειμένου να την προστατεύσουμε για να μη διαλυθεί.

Οικονομία

Σε σχέση με τα θέματα της οικονομίας, θα σημειώσουμε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν κοινές εμπειρίες – αφού η Ισπανία είχε ένα μεγάλο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια που δημιούργησε μεγάλη κοινωνική αναταραχή όπως έχει και η Ελλάδα, ενώ η Ισπανία απέφυγε το ΔΝΤ και τα μνημόνια, όχι όμως η Ελλάδα.

Στη Ελλάδα έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το ιδιωτικό χρέος, όπως επίσης το δημόσιο – ενώ έχουμε δίδυμα ελλείματα και Brain Drain. Τα μνημόνια απέτυχαν παταγωδώς και κατέστρεψαν τη χώρα. Για ορισμένα θέματα τώρα επιγραμματικά τα εξής:

(α) Το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα δεν έχει λυθεί, έχει μεταφερθεί σε funds που τώρα ξεκινούν ουσιαστικά τους πιο σκληρούς πλειστηριασμούς και εξώσεις – όπως συνέβη στην Ισπανία. Μια μεγάλη εισπρακτική δε, η Intrum, έχει επικεντρωθεί στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία – ενώ για αρκετά χρόνια, μεγάλο μέρος των κόκκινων χρεών ήταν παγωμένα στις τράπεζες.

(β) Εμείς είμαστε εναντίον αυτών των πολιτικών – ειδικά με το ότι οι κυβερνήσεις μας έχουν δώσει απεριόριστες ελευθερίες με το νέο Πτωχευτικό, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις λογαριασμών, με την προστασία των τραπεζικών από την αυτεπάγγελτη δίωξη κλπ. Έχουμε προτείνει από την αρχή τη λύση των ΗΠΑ του 1930, με σταδιακά ανάκαμψη. Είμαστε φυσικά επίσης υπέρ του κυπριακού ή του ισπανικού μοντέλου.

(γ) Το άλλο μεγάλο πρόβλημα μας είναι η καταστροφική οικονομική πολιτική, με την αύξηση του πληθωρισμού – λόγω των λαθών στην ενέργεια αλλά και στις εισαγωγές, εκτός από τον πόλεμο.  Πρέπει να λυθεί το θέμα της ενέργειας και να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή – μόνο έτσι θα επιλυόταν το τραγικό πρόβλημα του ελλειμματικού εμπορικού μας ισοζυγίου – το οποίο μειώνει το ΑΕΠ μας και αυξάνει το εξωτερικό μας χρέος.

(δ) Είναι θετική η μείωση του ΦΠΑ από την Ισπανία – όπως επίσης η φορολογία στα υπερκέρδη των τραπεζών. Δεν συμβαίνει δυστυχώς κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, όπου οι τραπεζικές χρεώσεις είναι υπέρογκες – τόσο όσον αφορά τις προμήθειες, όσο και επιτόκια. Ούτε καν τα υπερκέρδη της ενέργειας δεν έχουν φορολογηθεί ακόμη.

(ε) Θεωρούμε σωστή την πρόθεση της ΕΕ να προτείνει κάποια χαλάρωση στις υποχρεώσεις για τη μείωση του χρέους – αν και στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμο. Η καταπολέμηση του χρέους μέσω της πληθωριστικές ανόδου του ΑΕΠ δεν ωφελεί – αφού πρέπει να πληρωθεί.

(στ) Η Ελλάδα έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της, περί το 25%, καθώς επίσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, λόγω  των μνημονίων – οπότε πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθεί, ενώ το μεγάλο εμπόδιο είναι το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος.

Διμερές Εμπόριο

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν παράγει. Θα πρέπει να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή μας – γενικότερα στην Ευρώπη, λόγω και των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ενδεχομένως με ένα πακέτο μέτρων – όπως το Buy American του Biden.

Διμερείς Επενδύσεις

Η Ισπανία έχει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον κλάδο των ΑΠΕ και των αιολικών πάρκων – μέσω της Ρόκας-Iberdrola. Εμείς είμαστε υπέρ μιας ισορροπημένης ανάπτυξης του ενεργειακού μίγματος – κατά την άναρχης ανάπτυξης αιολικών. Οι θέσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(α) Θεωρούμε αρνητική την αποχώρηση της ισπανικής Repsol από τις έρευνες υδρογονανθράκων. Συνέβη βέβαια σε μια εποχή πριν τον πόλεμο, όπου υπήρχε φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο. Πιστεύουμε λοιπόν πως σήμερα θα πρέπει να αναθεωρήσει τη θέση της η εταιρία. Η χώρα μας δρομολογεί ξανά εξορύξεις – ενώ αποτελούν θετικές μελλοντικές προοπτικές

(β) Θα θέλαμε να δοθεί σημασία στην ευκαιρία της ΛΑΡΚΟ – στη μοναδική πηγή Νικελίου στην ΕΕ. Να προσκαλέσουμε δηλαδή ισπανικές εταιρίες, στην ανάπτυξη μονάδας μπαταριών και αυτοκινήτων.

(γ) Μας ενδιαφέρει η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία – τόσο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, όσο και για νέα όπλα στα πλαίσια του προγράμματος PESCO, καθώς επίσης της νέας κορβέτας της ΕΕ.

(δ) Είναι πολύ θετικό το ιβηρικό μοντέλο στην ενέργεια και θεωρούμε πως θα πρέπει να επιτραπεί από την ΕΕ στην Ελλάδα να το υιοθετήσει. Εμείς είμαστε κατά του χρηματιστήριου ενέργειας – ενώ είμαστε υπέρ της εγχώριας ενέργειας, όπως από το λιγνίτη, αντί της ακριβής εισαγόμενης. Λαμβάνοντας φυσικά υπ’ όψιν τους περιορισμούς της πράσινης ατζέντας της ΕΕ – αλλά με προσοχή στο θέμα του πληθωρισμού και ειδικά των τροφίμων.

(ε) Ήδη η γεωργία μας πλήττεται από την αύξηση τιμών των ζωοτροφών και λιπασμάτων – οπότε πρέπει να στηριχθεί. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας και εδώ με την Ισπανία – μεταξύ άλλων με το συντονισμό των δύο χωρών για προϊόντα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το ελαιόλαδο, όπου η Ισπανία κατέχει μια σημαντική θέση διεθνώς.

(στ) Πιστεύουμε ότι η πανδημία είναι ευκαιρία για ανάπτυξη της παραγωγής στην Ευρώπη και στον Νότο (reshoring) – ειδικά εάν καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια με δικές μας πηγές. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, στην ΑΟΖ δυτικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

(ζ) Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η πυρηνική ενέργεια – όπου η Ισπανία έχει ήδη μονάδες και θα θέλαμε να έχουμε την εμπειρία της.

Τουρισμός

Βλέπουμε κάποιες κινήσεις για επενδύσεις από την Ισπανία στον τουρισμό, από μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων. Οι θέσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(α) Εμείς είμαστε προβληματισμένοι για την πορεία του τουρισμού, επειδή δημιουργεί εμπορικά ελλείματα, είναι μαζικός, καταστρέφει τις υποδομές και έχει πλέον εξαντλήσει τα περιθώρια απασχόλησης – ενώ οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί.

(β) Πρέπει να αυξηθεί η προστιθεμένη αξία και ενδεχομένως να επιβληθούν περιορισμοί στο Airbnb, όπως στην Ισπανία. Πρέπει όμως να επιβληθούν περιορισμοί και στην προσέλευση σε κορεσμένες περιοχές, καθώς επίσης στην κρουαζιέρα – όπως συζητείται στη Βαρκελώνη και αλλού.

Ταμείο Ανάκαμψης

Δεν είμαστε πεπεισμένοι για την χρησιμότητα των έργων του ΤΑΑ, αφού πρόκειται για ΑΠΕ και ψηφιακά, σε ποσοστό 58%. Επίσης δεν συμφωνούμε με τη σύνδεση του με προαπαιτούμενα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.