Συζήτηση με τον πρέσβη της Τσεχίας – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Συζήτηση με τον πρέσβη της Τσεχίας

.

Στο βασικό θέμα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας που αποτελεί σωστά και δική σας προτεραιότητα, αφού απειλεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έγιναν πολλά λάθη – όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ που έχει οδηγήσει στις αυξήσεις των τιμών, στον πληθωρισμό και στην αποβιομηχάνιση, πριν ακόμη από τον πόλεμο. Όλα αυτά, ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση που προκάλεσε ο πόλεμος, θα οδηγήσουν πολλές χώρες σε πολιτική αστάθεια – ενώ βλέπουμε πως ξεκίνησαν ήδη οι διαδηλώσεις στην Τσεχία.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Σας καλωσορίζουμε στη Βουλή κ. Πρέσβη και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ.

Με τη χώρα σας τυχαίνει να γιορτάζουμε την ίδια ημέρα – την 28η Οκτωβρίου. Εσείς την ανεξαρτησία σας από την Αυστροουγγαρική αυτοκρατορία και εμείς την άρνηση μας να γίνουμε μέλος του ναζιστικού άξονα – από τον οποίο υπέφερε πολλά η χώρα μας, όπως επίσης η δική σας, χωρίς αποζημιώσεις έως σήμερα.     

Οι λαοί μας έχουν ζήσει κάτω από αυτοκρατορίες και ολοκληρωτισμούς – ενώ μας συνδέει η αντίθεση μας σε ηγεμονικά καθεστώτα που καταπιέζουν τα έθνη, ελπίζοντας να μην έχει αυτήν την κατάληξη η ΕΕ.

Θα ευχόμασταν πάντως να ήταν καλύτερες οι συνθήκες ανάληψης της προεδρίας εκ μέρους σας – όχι σήμερα, με την ενεργειακή και οικονομική κρίση που μαίνονται.

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι μία ευκαιρία να αποδείξει η Ευρώπη ότι, μπορεί να προσφέρει στους Πολίτες της – κάτι που δεν κατάφερε με την πανδημία, ούτε φυσικά με την κρίση χρέους του 2010, όπου η Ελλάδα αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα με τα καταστροφικά μνημόνια που της επιβλήθηκαν.

Στο βασικό θέμα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας που αποτελεί σωστά και δική σας προτεραιότητα, αφού απειλεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έγιναν πολλά λάθη – όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ που έχει οδηγήσει στις αυξήσεις των τιμών, στον πληθωρισμό και στην αποβιομηχάνιση, πριν ακόμη από τον πόλεμο.

Όλα αυτά, ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση που προκάλεσε ο πόλεμος, θα οδηγήσουν πολλές χώρες σε πολιτική αστάθεια – ενώ βλέπουμε πως ξεκίνησαν ήδη οι διαδηλώσεις στην Τσεχία.

Σε μία χώρα που σωστά υποστηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας, εναντίον του ρωσικού εισβολέα – όπου όμως οι Πολίτες της κατανοούν ότι, η ενεργειακή κρίση δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο.

Οφείλεται επί πλέον στο θεσμό του χρηματιστηρίου ενέργειας, στο οποίο οι τιμές καθορίζονται από το πιο ακριβό φυσικό αέριο – ενώ υπήρχε ήδη από το 2019 προειδοποίηση του διεθνούς οργανισμού ενέργειας, για ελλείψεις έως το 2025.

Ακόμη χειρότερα, η Κομισιόν επιμένει σε αυτό το λάθος που είναι πλέον θανατηφόρο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου – ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν πείθουν κανέναν, επιβαρύνοντας την οικονομία και το χρέος με επιδοτήσεις σε παρόχους ακριβής ενέργειας που αισχροκερδούν.

Η δική μας πρόταση είναι η άμεση λειτουργία των λιγνιτικών μας μονάδων, ενδεχομένως με τη μείωση του κόστους των ρύπων από την ΕΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες, η αποσύνδεση του κόστους του ηλεκτρικού από το φυσικό αέριο, καθώς επίσης η πυρηνική ενέργεια – την οποία σχεδιάζει και η Τσεχία.

Επί πλέον, η εκμετάλλευση των ενεργειακών μας αποθεμάτων στην ΑΟΖ μας, η κατασκευή του East Med και η ανάπτυξη των ΑΠΕ  – με ένα ορθολογικό σχέδιο όμως, με εγχώρια παραγωγή τους και χωρίς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Εξ όσων γνωρίζουμε πάντως, η Τσεχία έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από τις μη παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου – κάτι που επιθυμούμε και εμείς, ενώ δεν θεωρούμε εφικτή την επιβολή πλαφόν.

Εκτός από την ενεργειακή ασφάλεια χρειάζεται και η διατροφική ασφάλεια – κάτι που πρέπει επίσης να απασχολήσει την προεδρία σας.

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από την Ουκρανία, έχουν μετριασθεί – ενώ η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια και θα συνεχίσει να παρέχει.

Εμείς είμαστε όμως εναντίον της αποστολής όπλων, σημειώνοντας πως έχουμε ομογένεια στη Μαριούπολη που πρέπει να προσεχθεί – ενώ πιστεύουμε πως το σωστό είναι να επιδιωχθεί μία διπλωματική λύση.

Συνεχίζοντας, θεωρούμε πως είναι υποκριτική η στάση της ΕΕ απέναντι στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, όταν συναλλάσσεται ταυτόχρονα με αυταρχικά καθεστώτα – όπως με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν που απειλούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία με πόλεμο.

Επίσης σε σχέση με την Αλβανία που δεν σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας – οπότε είναι πρώιμες οι σκέψεις ένταξης της. Όσον αφορά δε τη διεύρυνση με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, θα θέλαμε να διευκρινιστούν οι συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο.

Στο θέμα του μεταναστευτικού, πρέπει να στηριχθούμε όσον αφορά τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει εναντίον μας η Τουρκία – επιβαρύνοντας μας σε μεγάλο βαθμό.

Αναφορικά με την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, είμαστε σκεπτικοί σχετικά με το πού μπορεί να οδηγήσει η γιγάντωση της Γερμανίας, ειδικά εάν οι άλλες χώρες της ΕΕ συνεχίσουν να μην επενδύουν στην άμυνα – επίσης η επικάλυψη με το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως ούτε αυτό μας προστατεύει από την Τουρκία, ούτε η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις.

Σίγουρα όμως οι αμυντικές δαπάνες μπορούν να τονώσουν τη βιομηχανική παραγωγή – επίσης την έρευνα που έχουν ανάγκη οι σύγχρονες οικονομίες.

Στην οικονομία τώρα, η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τα πλεονάσματα της Γερμανίας και της Ολλανδίας, εις βάρος των ελλειμμάτων των υπολοίπων – λόγω της πολιτικής που έχουν υιοθετήσει, κυρίως με το μισθολογικό dumping.

Σε σχέση με τη βιομηχανική παραγωγή, η Τσεχία έχει μεγάλη παράδοση με τη Skoda και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ χωρίς αυτοκινητοβιομηχανία – οπότε θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, όπως για παράδειγμα  στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ.

Τέλος, δυνατότητα συνεργασίας υπάρχει επίσης με την πρωτοβουλία των 3 θαλασσών, όπου μετέχει η Τσεχία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης – ενώ αναφορικά με την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών, είμαστε πολύ ευαίσθητοι, αφού το κόμμα μας είναι αποκλεισμένο από τα ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση κατά 80%, ενώ ταυτόχρονα υποκλέπτει τις τηλεφωνικές συνομιλίες των αντιπάλων της.   

Συμφωνούμε βέβαια  ως προς την ανάγκη διαφάνειας της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και τον ανοικτό διάλογο με τους πολίτες.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.