Η τραγωδία στο Μάτι και η κυπριακή δωρεά – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η τραγωδία στο Μάτι και η κυπριακή δωρεά

.

Επιγραμματικά στην Οικονομία, μας ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό η αντιμετώπιση της εκ μέρους της κυβέρνησης – οι ενέργειες της οποίας θυμίζουν τα λάθη που έκανε το 2004/09, υπερχρεώνοντας την Ελλάδα και εκτοξεύοντας στα ύψη τα δίδυμα ελλείμματα της. Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνο  είναι το δημόσιο χρέος μας που πλησιάζει στα 400 δις € – λόγω της σπατάλης των 43,3 δις € με δανεικά, μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πόσο απειλητικό είναι το εξωτερικό μας χρέος, λόγω των συνεχών ελλειμμάτων του εμπορικού μας ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – έχοντας αυξηθεί κατά 140 δις € μέσα σε τρία μόλις χρόνια, από 400 δις € στα τέλη του 2018, στα 538 δις € το τρίτο τρίμηνο του 2021. Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πως θα χάσουμε εντελώς την ανταγωνιστικότητα μας, εξαιτίας της κατακόρυφης ανόδου των τιμών ενέργειας – κατά 50% λόγω των διεθνών μεν συνθηκών, αλλά επίσης κατά 50% με δική μας ευθύνη, με αιτία την πρόωρη απολιγνιτοποίηση και την αισχροκέρδεια στο χρηματιστήριο ενέργειας που η ίδια δρομολόγησε. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται πως τα λιγνιτικά μας εργοστάσια δεν σταμάτησαν ποτέ – όταν η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα έχει καταρρεύσει σχεδόν στο 10%. Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πως δεν είναι βιώσιμη η μείωση της ανεργίας, με την επιδότηση των θέσεων εργασίας με δανεικά – ή πως κάποια στιγμή η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει τα ομόλογα μας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού μας. Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πως η συνέπεια ενός τέτοιου ενδεχομένου, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα είναι ένα νέο, πολύ πιο αυστηρό μνημόνιο – στη χειρότερη, μία οδυνηρή χρεοκοπία.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Ειλικρινά μας στενοχωρεί το γεγονός ότι, τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν πουθενά – ούτε καν σε μία δωρεά, όπως η σημερινή που εμείς φυσικά θα υπερψηφίσουμε. Εύλογα λοιπόν δεν εμπιστεύεται κανείς την Ελλάδα – ούτε φυσικά η Κομισιόν, όπως φαίνεται για παράδειγμα από τα εξής:

(α) Το εθνικό μας σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης επιστράφηκε τρεις φορές, προτού εγκριθεί.

(β) Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θύμιζαν διαπραγματεύσεις μνημονίων.

(γ) Η Ελλάδα παραμένει ως η μοναδική στην ΕΕ σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας – αυστηρής επιτήρησης δηλαδή.

Στα πλαίσια αυτά, καθώς επίσης λόγω της απίστευτης οικονομικής κακοδιαχείρισης της κυβέρνησης, των διπλών ή τριπλών εκλογών που συζητούνται κοκ., δεν πρέπει να απορούμε για τις ειδήσεις που διαρρέουν – σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν σκέφτεται την τοποθέτηση ενός τεχνοκράτη στην Ελλάδα, όπως του Ντράγκι στην Ιταλία.

Παρεμπιπτόντως, ήταν ενδιαφέρουσα η αναφορά του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ που είναι εγκλωβισμένο σε αυτό το όνομα όσο αρνείται να πληρώσει ή έστω να εξυπηρετήσει τα πάνω από 250 εκ. € που χρωστάει, σύμφωνα με τις οποίες ότι καλό έχει συμβεί στην Ελλάδα οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοιες αυθαιρεσίες, από ένα κόμμα που διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα το 2009, που την καταδίκασε άδικα στο ΔΝΤ το 2010 με πάνω από 30 δις € στα ταμεία της, που συνυπέγραψε το PSI μαζί με τη ΝΔ το 2011 υποθηκεύοντας τη χώρα μας για 99 χρόνια, που εξαθλίωσε τους Έλληνες κοκ.;

Νομίζει πως ξέχασαν οι Έλληνες τα πολιτικά εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ, επειδή απλά άλλαξε ηγεσία; Λάθος, μεγάλο λάθος!

Όσον αφορά τώρα τα χρήματα που δόθηκαν από επιχειρηματίες για το Μάτι και τοποθετήθηκαν σε άλλους λογαριασμούς, την πρόθεση του Κατάρ σε σχέση με το νοσοκομείο, τον απολογισμό κλπ. που ειπώθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι παράλογα – ενώ όσον αφορά ειδικά τον απολογισμό συμφωνούμε απόλυτα πως πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, αν και ήταν σε κάποιο βαθμό επαρκείς οι εξηγήσεις του προέδρου της Βουλής.

Εν τούτοις, δεν βλέπουμε γιατί θα πρέπει να καθυστερήσει να ψηφισθεί το σημερινό σχέδιο νόμου έως τότε – αφού με αυτή τη λογική δεν θα γίνεται ποτέ τίποτα στην Ελλάδα.

Αυτό που θα θέλαμε πάντως εμείς να ρωτήσουμε είναι πώς θα δοθούν τα διαμερίσματα. Με κλήρο; Με συγκεκριμένα κριτήρια; Τι έχει αποφασισθεί για τους πυρόπληκτους που θα μείνουν εκτός;

Θα ξεκινήσουμε τώρα από το ότι, είναι πάντοτε θλιβερό να ασχολούμαστε με το Μάτι – αφού έρχονται αυτόματα στη μνήμη μας όσα συνέβησαν τη νύχτα των πυρκαγιών και οι άνθρωποι που χάθηκαν άδικα. 

Δυστυχώς δε, η πρόσφατη εμπειρία από τις χιονοπτώσεις τεκμηρίωσε πως δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, όσον αφορά τη μη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού – κυρίως σε σχέση με την ευαισθησία των λειτουργών του, καθώς επίσης των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Έγινε φανερό άλλωστε από τις πυρκαγιές της Εύβοιας του 2021, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη, από τις πλημμύρες της Αττικής που επίσης ζήτησε συγνώμη κοκ. Δεν έχει αλήθεια κουραστεί να ζητάει τόσες φορές συγνώμη;

Για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη θα τον συγχωρούν οι Πολίτες για τα λάθη του; Δεν θα αντιδράσουν κάποια στιγμή, παύοντας να κρατούν σκυφτό το κεφάλι;

Εμείς πάντως έχουμε καταθέσει αίτημα για εξεταστική επιτροπή, όσον αφορά το Μάτι, χωρίς δυστυχώς να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση – ενώ έχουμε απαιτήσει να επιταχυνθούν οι δικαστικές υποθέσεις που ευρίσκονται σε εξέλιξη όπως, για παράδειγμα, με τα στελέχη της πυροσβεστικής, ελπίζοντας να μην οδηγηθούν και αυτές στο αρχείο.

Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι νεκροί και θα καταπολεμηθούν οι ανεπάρκειες, καθώς επίσης οι νοσηρές συμπεριφορές του κράτους – ενώ ασφαλώς πρέπει να αποζημιωθούν όλα τα θύματα και οι περιουσίες που χάθηκαν, καθώς επίσης να αποκατασταθεί η περιοχή.

Στο νομοσχέδιο τώρα που αφορά τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας προξενεί μία πρόσθετη συγκίνηση – αφού μας θυμίζει τις άλλες μεγάλες πυρκαγιές του 2007, της Ηλείας, όπου ξανά η Κύπρος είχε συνεισφέρει ένα μεγάλο ποσόν στο ταμείο Μολυβιάτη.

Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο ταμείο, με δωρεές 208 εκ. €, δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς, για να μην πούμε κάτι άλλο – ενώ τελικά πολλά από τα κεφάλαια του οδηγήθηκαν σε διαφορετικές χρήσεις, αφού δαπανήθηκαν μόλις 97 εκ. €.

Όλα αυτά επί ΝΔ, οπότε είναι λογικό να έχουμε αμφιβολίες, σχετικά με τα χρήματα που θα διατεθούν για το Μάτι – όπως πολλοί άλλοι κρίνοντας από το ότι, για την κοινωφελή εταιρεία «Μάτι Ξανά», συγκεντρώθηκαν μόλις 38 εκ. €.

Όπως διαβάσαμε πάντως και θα καταθέσουμε στα πρακτικά, η «Μάτι Ξανά» είναι υπό διάλυση – ενώ θα θέλαμε να ρωτήσουμε ποιος υφυπουργός στο γραφείο του πρωθυπουργού έχει αναλάβει το συντονισμό, σύμφωνα με το Ν4626/2019, για την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς. 

Εμείς πάντως είχαμε εκφράσει από τότε τις επιφυλάξεις μας για τη λειτουργία και για την επάρκεια των κεφαλαίων της εταιρίας – ενώ, εάν πράγματι είναι υπό διάλυση, θα επιβεβαιωνόταν ακόμη μία φορά πως η αποτυχημένη ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και χωρίς να έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Ότι λειτουργεί μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και δημοσιότητας – αφού συνηθίζει να εξαγγέλλει ενέργειες που υπολείπονται τελικά κατά πολύ αυτών που υπόσχεται, όταν έλθει η στιγμή της πραγματοποίησης τους.

Παρά το ότι λοιπόν η σημερινή προσφορά είναι μία σημαντικού μεγέθους ευγενής πρωτοβουλία, έχουμε πολλές ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού υλοποίησης της – ενώ υπάρχουν κίνδυνοι να μην αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα ή να λιμνάσουν, όπως στο παράδειγμα της Ηλείας.

Συνεχίζοντας στην προσφορά της Κύπρου, αν και δεν δόθηκαν περιγραφικά στοιχεία για την έκταση, αλλά μόνο το ποσόν και κάποια γενικά στοιχεία για το κτίριο, αφορά την ανέγερση συγκροτήματος 98 κατοικιών, σε οικόπεδο 17,6 στρεμμάτων – εκ των οποίων τα 13,5 ανήκουν στο δήμο Ραφήνας, ενώ τα υπόλοιπα σε τρίτους, στην περιοχή Σκουφέϊκα, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά. 

Εν προκειμένω, έχει ολοκληρωθεί το πολεοδομικό σχέδιο που καλύπτει 7,9 στρέμματα – ενώ με την παρούσα σύμβαση θα ανεγερθούν 7 κτίρια συνολικού εμβαδού 7.840 τ.μ., με  14 διαμερίσματα 80 τ.μ. στο κάθε κτίριο.

Τα κτίρια θα έχουν πυλωτή, δεν αναφέρεται ο αριθμός των ορόφων για να γνωρίζουμε το συντελεστή κάλυψης, αλλά ο συντελεστής δόμησης είναι 44% – ενώ θα υπάρξει βιοκλιματική σχεδίαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε χώρο πρασίνου, δασικής αναψυχής, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Το κόστος του έργου είναι 12 εκ. € χωρίς το ΦΠΑ και τη δαπάνη έκδοσης αδειών – σημειώνοντας πως τα 10.973.282,97 € προσφέρονται από την Κύπρο, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα συμβάλει με τα υπόλοιπα. 

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, αφού δεν έχουν προσκομισθεί στη Βουλή οι λεπτομέρειες, τα 8 εκ. € θα διατεθούν για την ανέγερση κατοικιών που θα δοθούν σε άτομα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη – ενώ τα υπόλοιπα θα δαπανηθούν στη μελέτη, στον περιβάλλοντα χώρο και στο πάρκο μνήμης.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το κόστος ανέγερσης ανά κατοικία θα διαμορφωθεί στα 81.630 € και ανά τ.μ. στα 1.020 € – ενώ δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπ’ όψιν η άνοδος του κόστους λόγω του πληθωρισμού, ειδικά όσον αφορά τα υλικά και το κόστος ενέργειας, κάτι που πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Περαιτέρω, από τη δωρεά της Κύπρου του ύψους που αναφέραμε, οι 973.282,97 € συγκεντρώθηκαν από τους Πολίτες του νησιού, για αυτό και τα δεκαδικά – ενώ τα υπόλοιπα 10 εκ. € προέρχονται από το κυπριακό δημόσιο.

Επομένως, υπάρχει μία μόχλευση κατά κάποιον τρόπο των δωρεών των Πολιτών, της τάξης του 1:10 – γεγονός που σημαίνει ότι, εάν τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τους Έλληνες Πολίτες είναι 38 εκ. €, το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να προσθέσει 380 εκ. € περίπου, με βάση την αναλογία της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική υλική ζημία από την πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη – αφού υπολογίζεται πως κάηκαν 2.500 κατοικίες, ενώ 4.000 έχουν σοβαρές ζημίες, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Οι ασφάλειες έχουν πληρώσει 34,5 εκ. €, για 835 αιτήματα που αφορούσαν ζημίες σε ασφαλισμένα κτίρια – με το γενικότερο κόστος της αντικατάστασης των οικιών να υπολογίζεται στα 450 εκ. €

Όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, η συνδρομή του δημοσίου με κριτήριο τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζεται στα 345 εκ. € – ένα σημαντικό ποσόν βέβαια που όμως δεν καλύπτει το σύνολο των δαπανών για την ανακατασκευή των κατοικιών, ούτε το κόστος των υποδομών, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, δρόμοι κλπ.

Αυτό που εμείς θα θέλαμε να ρωτήσουμε, είναι ποιο ακριβώς ποσόν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το Μάτι, τουλάχιστον όσον αφορά το 2022 – αφού όλα τα παραπάνω είναι απλοί υπολογισμοί.

Ελπίζουμε βέβαια πως έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, αφού καθημερινά ακούγονται νέα ποσά που τον έχουν καταστήσει ήδη διάτρητο – έχοντας την εντύπωση πως η κυβέρνηση περιμένει να καλύψει αυτές τις υπερβάσεις με τον επί πλέον ΦΠΑ που θα εισπράξει στις αυξημένες τιμές, λόγω του πληθωρισμού. 

Υπενθυμίζουμε εδώ πως είχε υπολογίσει μέσο πληθωρισμό 0,6% για το 2021, ενώ τελικά διαμορφώθηκε στο 1,2% – γεγονός που σημαίνει πως η πρόβλεψη της ήταν 100% λανθασμένη, παρά το ότι έγινε το Νοέμβρη του 2021.

Όσο για το 2022, υπολόγισε πληθωρισμό 0,8% – κάτι που ασφαλώς θα είναι ξανά λάθος. Εν τούτοις, της δίνει το περιθώριο να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα – όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές, για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και να μην εξαθλιωθούν ακόμη περισσότερο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. 

Κλείνοντας το θέμα της βοήθειας της Κύπρου στο Μάτι, αφού επί των άρθρων αναφέρθηκε η εισηγήτρια μας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απλότητα της σύμβασης – σε σύγκριση με τις άλλες συμβάσεις δωρεάς από τα ιδρύματα Νιάρχος, Λάτσης ή Ωνάσης που είναι πολύπλοκες και γεμάτες απαιτήσεις εκ μέρους τους.    

Η δωρεά θα διενεργηθεί με μελέτες του Δημοσίου που απλά θα υποβληθούν στις Αρχές της Κύπρου – ενώ η μοναδική δεσμευτική πρόβλεψη που τίθεται είναι ότι, σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του κόστους, θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Αφού ευχαριστήσουμε τώρα θερμά την Κύπρο για την προσφορά της, θα υποσχεθούμε πως εμείς, ως ΕΛ, θα παρακολουθούμε το έργο στενά, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου – έτσι ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα και εντός των παραμέτρων σχεδιασμού του.

Η πραγματική ευγνωμοσύνη της Ελλάδας όμως δεν είναι άλλη, από το να στέκεται δίπλα στην Κύπρο – κάτι που αποτελεί γεωστρατηγική αναγκαιότητα τόσο για τη χώρα μας, όσο και για το νησί, με μεγάλες προκλήσεις την εκμετάλλευση της κοινής μας ΑΟΖ που πρέπει επιτέλους  να οριοθετηθεί και την κατασκευή του East Med.

Επιγραμματικά τώρα στην Οικονομία, μας ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό η αντιμετώπιση της εκ μέρους της κυβέρνησης – οι ενέργειες της οποίας θυμίζουν τα λάθη που έκανε το 2004/09, υπερχρεώνοντας την Ελλάδα και εκτοξεύοντας στα ύψη τα δίδυμα ελλείμματα της.

Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνο  είναι το δημόσιο χρέος μας που πλησιάζει στα 400 δις € – λόγω της σπατάλης των 43,3 δις € με δανεικά, μέσα σε δύο μόλις χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πόσο απειλητικό είναι το εξωτερικό μας χρέος, λόγω των συνεχών ελλειμμάτων του εμπορικού μας ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – έχοντας αυξηθεί κατά 140 δις € μέσα σε τρία μόλις χρόνια, από 400 δις € στα τέλη του 2018, στα 538 δις € το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πως θα χάσουμε εντελώς την ανταγωνιστικότητα μας, εξαιτίας της κατακόρυφης ανόδου των τιμών ενέργειας – κατά 50% λόγω των διεθνών μεν συνθηκών, αλλά επίσης κατά 50% με δική μας ευθύνη, με αιτία την πρόωρη απολιγνιτοποίηση και την αισχροκέρδεια στο χρηματιστήριο ενέργειας που η ίδια δρομολόγησε.

Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται πως τα λιγνιτικά μας εργοστάσια δεν σταμάτησαν ποτέ – όταν η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα έχει καταρρεύσει σχεδόν στο 10%.

Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πως δεν είναι βιώσιμη η μείωση της ανεργίας, με την επιδότηση των θέσεων εργασίας με δανεικά – ή πως κάποια στιγμή η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει τα ομόλογα μας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού μας.

Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει πως η συνέπεια ενός τέτοιου ενδεχομένου, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα είναι ένα νέο, πολύ πιο αυστηρό μνημόνιο – στη χειρότερη, μία οδυνηρή χρεοκοπία.

Ευχόμαστε λοιπόν και ελπίζουμε ειλικρινά να τα καταλάβει όλα αυτά η κυβέρνηση, προτού είναι πολύ αργά – αφού είναι άδικο να υποφέρει ξανά και ξανά μία πάμπλουτη χώρα, όπως η Ελλάδα, απλά και μόνο λόγω της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων της. 

Επειδή όμως δεν το πιστεύουμε, η μοναδική λύση είναι η άμεση απομάκρυνση της, με τη διενέργεια εκλογών – ζητώντας από τους Έλληνες Πολίτες μία τετραετία, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και να αποδείξουμε πως η Ελλάδα μπορεί.  


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.