Ενεργειακές Στρεβλώσεις – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενεργειακές Στρεβλώσεις

Υπάρχουν κάποια ακρωνύμια και δει ξενόγλωσσα πού εκ πρώτης όψεως δεν μας προϊδεάζουν για κάτι σημαντικό και που όμως καθορίζουν εν πολλοίς τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και κατ΄επέκταση το βιοτικό μας επίπεδο.

Ένα τέτοιο είναι το ΤΤF, το Dutch TTF Natural Gas.

Το TTF (Tele Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) είναι ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης/ συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία.

 Eίναι μια πλατφόρμα, στην οποία πραγματοποιούνται χρηματοοικονομικές συναλλαγές φυσικού αερίου, με πρόσβαση μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων.

Το TTF παρέχει τη δυνατότητα σε συμμετέχοντες της χονδρεμπορικής Ολλανδικής αγοράς φυσικού αερίου να εμπορεύονται συμβόλαια/ποσότητες φυσικού αερίου.

Στο TTF εμπορεύονται βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικής παράδοσης φυσικού αερίου και βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προθεσμιακά προϊόντα μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου (παράγωγα).

Το φυσικό αέριο στο TTF διαπραγματεύεται σε ευρώ ανά μεγαβάτ-ώρα (€/MWh).

Το TTF είναι ο μεγαλύτερος κόμβος αερίου της Ευρώπης με βάση τον όγκο συναλλαγών. Συνεπώς, οι τιμές του φυσικού αερίου στο TTF έχουν καταστεί τα βασικά τιμολόγια αναφοράς της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελληνική χονδρεμπορική αγορά αερίου από τον Μάρτιο του 2021 έχει σταματήσει  την τιμολόγηση του φυσικού αερίου βάσει των τιμών προϊόντων πετρελαίου και πλέον βασίζεται στις τιμές των προθεσμιακών προϊόντων φυσικού αερίου (παραγώγων) που εμπορεύονται στο TTF.

Συνεπώς, οι τιμές των προθεσμιακών προϊόντων φυσικού αερίου του TTF, αντιπροσωπεύουν το κόστος αγοράς του φυσικού αερίου στην Ελληνική χονδρεμπορική αγορά.

Άρα το Ακρωνύμιο ΤΤF καθορίζει εν πολλοίς τον ενεργειακό προϋπολογισμό μας αφού και με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης ως η βασική πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται εύκολα κατανοητό ότι κάθε αυξομείωση του δίνει τον καθοριστικό τόνο της τιμολόγησης του κόστους ρεύματος και αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η τρέχουσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα άσχημη με τον δείκτη ΤΤF να την επιβεβαιώνει καθημερινά αφού μια σειρά από συγκυριακούς (σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα από τον κορονοιό αλλά και πολιτικούς παράγοντες (ενεργειακή μετάβαση, Nord Stream 2) έχουν διαμορφώσει όρους που η ζήτηση δεν βρίσκει άμεση ανταπόκριση στην προσφορά .

ΛΕΚΚΑΣ    ΣΑΡΑΝΤΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading