Ομιλία στους Ολυμπιονίκες – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ομιλία στους Ολυμπιονίκες

.

Σας τιμά το ότι, παρά τις αντιξοότητες, κάνατε τα πάντα για να αγωνισθείτε με τα χρώματα της πατρίδας μας – αφήνοντας στην άκρη τις μικροπρέπειες και τις ανεπάρκειες των θεσμικών παραγόντων του αθλητισμού που δεν σας στήριξαν όσο έπρεπε.

 .

Κοινοβουλευτική Εργασία

 

Αγαπητοί διακριθέντες αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και για την ΕΛ που εκπροσωπώ, να απευθυνθώ σε όλους εσάς – να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη σας επιτυχία που έκανε υπερήφανους όλους εμάς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, μικρούς και μεγάλους.

Η διάκριση σας στην πιο σημαντική αθλητική συνάντηση της υφηλίου, οφείλεται προφανώς σε πάρα πολλούς παράγοντες – τους οποίους δεν μπορούμε να δούμε εμείς σε όλο τους το εύρος, ίσως ούτε να εκτιμήσουμε.

Απλά σας κοιτάζαμε με μεγάλη χαρά και με υπερηφάνεια να στέκεστε με το χρυσό, με το αργυρό και με το χάλκινο μετάλλιο στο υψηλότερο βάθρο του πλανήτη – διαισθανόμενοι όμως ότι, πίσω από τη λάμψη του μεταλλίου σας, κρύβονται εκείνα τα ψυχικά σας χαρίσματα που παρακίνησαν το σώμα σας να πετύχει τα ρεκόρ και τις επιδόσεις.

Πως ήταν εκείνα τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε, για να πετύχετε έναν ευγενή σκοπό, ξεκινώντας από το μηδέν. Επομένως, θα ήταν πραγματικά άδικο να μην αποκαλύψουμε αυτά τα ψυχικά σας κατορθώματα, τώρα, σε αυτήν την χαρούμενη στιγμή – έτσι ώστε να παραδειγματισθούν όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Να προσπαθήσουν να σας μοιάσουν και να πετύχουν καλές επιδόσεις, καθώς επίσης ρεκόρ, σε όλες τις ευκαιρίες της καθημερινής τους ζωής.

Πρώτο σας κατόρθωμα ήταν προφανώς η απόφαση να πετύχετε έναν υψηλό στόχο. Ονειρευτήκατε, θελήσατε, εργαστήκατε σκληρά, τοποθετήσατε προτεραιότητες, κάνατε θυσίες και τελικά τα καταφέρατε – κοιτάζοντας πιο ψηλά από εκεί που κοιτάζει ο περισσότερος κόσμος.

Δεύτερο σας κατόρθωμα ήταν η επιμονή σας στην προσπάθεια, παρά τις αποτυχίες που έχουμε όλοι στη ζωή μας – αφού πιθανότατα, πριν ανεβείτε στο βάθρο του νικητή, θα είχατε αρκετές μικρές ή μεγάλες αποτυχίες που όμως δεν σας απογοήτευσαν. Αντίθετα, σας βοήθησαν όπως φαίνεται να επιτύχετε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο – μοναδικό.  

Τρίτο κατόρθωμά σας, ήταν  το δέσιμό σας με την ομαδική δουλειά. Με τον αθλητισμό, εισήλθατε σε μια παρόμοια οικογένεια με την φυσική σας – με αποτέλεσμα να αποτελέσετε έναν κρίκο μίας δυνατής αλυσίδας.

Το λέμε αυτό, επειδή όλοι γνωρίζουμε πως πίσω από κάθε επιτυχημένο αθλητή κρύβεται ο προπονητής του, οι άνθρωποι του συλλόγου του που στάθηκαν δίπλα του στα δύσκολα, οι γιατροί του, οι συναθλητές του, ακόμη και οι υποστηρικτές του από την εξέδρα – στους οποίους ασφαλώς ανήκει ένα μερίδιο της νίκης σας. 

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως χάρισμα σας, είναι η ψυχολογική σας αντοχή, ιδίως όσον αφορά τα εμπόδια που συναντήσατε στην προσπάθεια να προετοιμαστείτε – από τους ανθρώπους γύρω σας ή/και από τους θεσμούς που θα έπρεπε να σας στηρίξουν και δεν το έκαναν επαρκώς.

Όλοι γνωρίζουμε πως σε πολλούς από εσάς, έλειψαν ακόμη και τα υλικά μέσα για την άρτια προπόνησή σας – ότι η Πολιτεία δεν στάθηκε πάντα στο ύψος της, παρέχοντάς σας τις απαραίτητες υλικές καλύψεις, όταν αποδείξατε ότι έχετε τις προϋποθέσεις για μια Ολυμπιακή νίκη.

Σας τιμά όμως το ότι, παρά τις αντιξοότητες, κάνατε τα πάντα για να αγωνισθείτε με τα χρώματα της πατρίδας μας – αφήνοντας στην άκρη τις μικροπρέπειες και τις ανεπάρκειες των θεσμικών παραγόντων του αθλητισμού που δεν σας στήριξαν όσο έπρεπε.

Αν μη τι άλλο, αποδείξατε έτσι έμπρακτα την αγάπη στην πατρίδα σας και στους Έλληνες – ενώ στη συνείδηση όλων εμάς που γνωρίζουμε την ανεπαρκή υποστήριξή σας, πήρατε ένα πιο πολύτιμο μετάλλιο, από αυτό που σας απονεμήθηκε στο Τόκυο.

Πιστεύουμε πάντως, τόσο εγώ ο ίδιος, όσο και το κόμμα που εκπροσωπώ, ότι άνθρωποι σαν εσάς πρέπει να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία – ότι είναι απόλυτη ανάγκη να σας δοθεί η ευκαιρία να στελεχώσετε τομείς της δημόσιας ζωής, όπου θα μπορούν να αναδειχθούν τα προσόντα και τα ψυχικά σας χαρίσματα.

Κλείνοντας, με τη σημερινή ευκαιρία καλούμε κάθε πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης να στηρίξει τον υγιή αθλητισμό και τις οργανώσεις του – με τρόπο που θα δώσει διέξοδο στους νέους ανθρώπους να αξιοποιήσουν αυτό το ιδιαίτερο σχολείο της ομαδικής ή ατομικής προσπάθειας για το καλύτερο.

Αγαπητοί μας Ολυμπιονίκες,

Σας ευχαριστούμε που ανεβάσατε την  πατρίδα μας ψηλά,

Σας ευχαριστούμε που μας δείξατε σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η προσπάθεια για το καλύτερο,

Σας ευχαριστούμε που γίνατε ένα υγιές παράδειγμα επιτυχίας – ένα πρότυπο για τους νέους και τις νέες μας.

Σας ευχόμαστε δε, με όλη μας την ψυχή, η μετέπειτα ζωή σας, είτε αθλητική, είτε επαγγελματική, είτε οικογενειακή,  να είναι γεμάτη ατομικές και συλλογικές επιτυχίες – έτσι ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η πατρίδα μας και οι Πολίτες της.

Σας ευχαριστούμε πολύ!


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.