ΦΠΑ, Ηρακλής 2, Νέος Πτωχευτικός – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

ΦΠΑ, Ηρακλής 2, Νέος Πτωχευτικός

.

Δεν υπάρχει πάντως πιο γρήγορη τροπολογία ενός ψηφισμένου νόμου, όπως στο παρόν του νέου Πτωχευτικού που μόλις άρχισε να εφαρμόζεται – ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει χρήματα στις τράπεζες, μεταξύ άλλων μέσω των εγγυήσεων για το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προετοιμάζει δικαιολογίες, για να καλύψει τις συνεχιζόμενες σπατάλες και αποτυχίες της – ενοχοποιώντας όπως φαίνεται τους μη εμβολιασμένους, όπως προηγουμένως την πανδημία, παρά το ότι η αποτυχία οφείλεται στην απίστευτη κακοδιαχείριση της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως εκτός από το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος μας, υπάρχει και το μη βιώσιμο κόκκινο ιδιωτικό χρέος – όπου αφενός μεν με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αφετέρου με τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής μέσω του νέου πτωχευτικού, η Ελλάδα θα αλλάξει τελικά ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι κάτι βέβαια που δεν μπορεί να αντιληφθεί η ΝΔ – επειδή για τα δικά της υπέρογκα, μη βιώσιμα και σταθερά αυξανόμενα χρέη, δεν έχουν υπάρξει συνέπειες. Όπως είπε πάντως ο υπουργός ανάπτυξης, δεν πρόκειται να πληρωθούν – ενώ οι Έλληνες το γνωρίζουν και την ψηφίζουν, όπως επίσης ισχυρίσθηκε ο κ. Τσίπρας, σε σχέση με την αντισυνταγματική αντιστροφή του δημοψηφίσματος και την υπογραφή του 3ου μνημονίου! Επομένως και τα δύο αυτά κόμματα θεωρούν πως απολαμβάνουν πολιτική ασυδοσία – ενώ η ΝΔ και δικαστική ασυλία.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη που υπαγορεύεται από την Τρόικα, όπως φαίνεται από τη 10η Αξιολόγηση –  συνεχίζοντας και τροποποιώντας τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δεν μας προξενεί λοιπόν καμία εντύπωση το γεγονός ότι, οι ξένοι οίκοι τη συγχαίρουν για την αποτελεσματική της διακυβέρνηση – ενώ χαρακτηρίζουν ως βιώσιμο το εξωπραγματικό δημόσιο χρέος μας που εξυπηρετείται αφενός μεν με τη στήριξη της ΕΚΤ, αφετέρου με την επιμήκυνση των 95 δις € για μετά το 2032 από το ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας.  

Δεν υπάρχει πάντως πιο γρήγορη τροπολογία ενός ψηφισμένου νόμου, όπως στο παρόν του νέου Πτωχευτικού που μόλις άρχισε να εφαρμόζεται – ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει χρήματα στις τράπεζες, μεταξύ άλλων μέσω των εγγυήσεων για το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προετοιμάζει δικαιολογίες, για να καλύψει τις συνεχιζόμενες σπατάλες και αποτυχίες της – ενοχοποιώντας όπως φαίνεται τους μη εμβολιασμένους, όπως προηγουμένως την πανδημία, παρά το ότι η αποτυχία οφείλεται στην απίστευτη κακοδιαχείριση της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως εκτός από το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος μας, υπάρχει και το μη βιώσιμο κόκκινο ιδιωτικό χρέος – όπου αφενός μεν με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αφετέρου με τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής μέσω του νέου πτωχευτικού, η Ελλάδα θα αλλάξει τελικά ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Είναι κάτι βέβαια που δεν μπορεί να αντιληφθεί η ΝΔ – επειδή για τα δικά της υπέρογκα, μη βιώσιμα και σταθερά αυξανόμενα χρέη, δεν έχουν υπάρξει συνέπειες.

Όπως είπε πάντως ο υπουργός ανάπτυξης, δεν πρόκειται να πληρωθούν – ενώ οι Έλληνες το γνωρίζουν και την ψηφίζουν, όπως επίσης ισχυρίσθηκε ο κ. Τσίπρας, σε σχέση με την αντισυνταγματική αντιστροφή του δημοψηφίσματος και την υπογραφή του 3ου μνημονίου!

Επομένως και τα δύο αυτά κόμματα θεωρούν πως απολαμβάνουν πολιτική ασυδοσία – ενώ η ΝΔ και δικαστική ασυλία.

Συνεχίζοντας, το νομοσχέδιο αφορά τα εξής:

(α) Τον ΦΠΑ, για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως – κάτι που λογικά υπαγορεύεται από την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου εν μέσω της πανδημίας, καθώς επίσης της επιβολής των καταστροφικών lockdowns που πλέον θα περιορίζονται σε όσους δεν κάνουν το πειραματικό εμβόλιο.

(β) Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ Β και τροπολογίες – όπου συνεχίζεται το ΗΡΑΚΛΗΣ Α, για το οποίο έχουμε   αναφερθεί τόσο στη συζήτηση του νομοσχεδίου, όσο και στον αναβαλλόμενο φόρο που χάνεται.

Δεν χάνονται βέβαια τα κόκκινα δάνεια, αλλά απλά μεταβιβάζονται με ζημίες για τις τράπεζες, αλλά και για το δημόσιο όσον αφορά τους φόρους – σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, με την εγγύηση του δημοσίου για ένα μεγάλο μέρος τους.

Με δεδομένο δε το ότι, αναμένονται νέα κόκκινα δάνεια λόγω των lockdowns που ο υφυπουργός υπολογίζει στα 4-5 δις € σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών, ενώ η ΤτΕ έως και 15 δις € όταν σταματήσουν οι επιχορηγήσεις με τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ κλπ., το πρόβλημα θα συνεχισθεί – οπότε μάλλον θα υπάρξει ένα ακόμη ΗΡΑΚΛΗΣ Γ.

Δυστυχώς η κυβέρνηση, η Τρόικα καλύτερα που κυβερνάει την Ελλάδα,    δεν άκουσε την πρόταση μας για την υιοθέτηση της αμερικανικής μεθόδου του 1933 – με τη δημιουργία ενός κρατικού οργανισμού που θα έλυνε πολύ εύκολα το πρόβλημα, χωρίς να χαθούν οι ιδιοκτησίες των Πολιτών και με πολύ χαμηλότερο κόστος, από αυτό που ήδη πληρώνουμε ως φορολογούμενοι όλοι εμείς.

(γ) Τροπολογίες στο νέο Πτωχευτικό, χωρίς να αλλάζει η ουσία του απαράδεκτου περιεχόμενου του, ειδικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες της οικονομίας μας, ενώ μάλλον επιδεινώνεται – γεγονός που θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς απαράδεκτο να μην παρουσιάζεται καμία κοστολόγηση συνεπειών από το ΓΛΚ. Γιατί αλήθεια; Δεν πρόλαβε, δεν μπορεί ή δεν του επιτρέπεται; Το μόνο που έχει σημασία είναι να εφαρμοσθούν οι εντολές της Τρόικα;

Δεν χρειάζεται να διαπιστώσουμε πόσο θα επιβαρυνθεί το ήδη μη βιώσιμο δημόσιο χρέος μας; Αυτό που προέχει είναι να δρομολογηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέτρα, χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση; 

Σίγουρα πάντως υπάρχει οικονομικό αποτύπωμα από τα μέτρα – θετικό από την επιβολή ΦΠΑ και αρνητικό από τις εγγυήσεις του ΗΡΑΚΛΗΣ, αν και με κάποια έσοδα από προμήθειες.

Ξεκινώντας τώρα από το πρώτο μέρος, από τον ΦΠΑ, με την παρούσα διάταξη θα επιβάλλεται φόρος και σε μικροδέματα – επίσης σε διασυνοριακές υπηρεσίες, κάτι που ίσως είναι πιο δύσκολο να παρακολουθηθεί στη σημερινή εποχή της τηλεργασίας.

Για τα μικροδέματα ο ΦΠΑ θα είναι 24%, ανεξαρτήτως αξίας και περιεχομένου ή καταλάβαμε λάθος; Εάν δηλαδή κάποιο προϊόν είναι σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα τα ιατρικά αναλώσιμα, θα επιβαρύνεται με 24%; 

Εάν όχι, θα επιβάλλεται επί του τιμολογίου και θα υπάρχει τελωνειακός έλεγχος σε όλα τα εισερχόμενα, με μεγάλες καθυστερήσεις ή μόνο  δειγματοληπτικά; Σε κάθε περίπτωση, είναι μία λογική διάταξη και για λόγους ανταγωνισμού – ενώ την είχαμε ζητήσει και εμείς κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταφορά επιχειρηματικών κερδών του Ν4768/2021, υπό την μορφή του ψηφιακού φόρου.

Πόσο μάλλον όταν η δραστηριότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι σημαντική διεθνώς – καθώς επίσης ανερχόμενη στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός αυτό αλλάζει τη δημοσιονομική εικόνα των εσόδων, ενώ έχει πολλές άλλες παράπλευρες συνέπειες – όπως τη μείωση των καταστημάτων και άρα των ενοικίων, τον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του διαδικτύου, την προέλευση των προϊόντων, την πιθανή αλλαγή των αλυσίδων παραγωγής κλπ.

Παρά το ότι τώρα η εκτίμηση για την αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν μόλις στα 5,8 δις € το 2019, με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, με το πρώτο κλείδωμα ο τζίρος εξαπλασιάσθηκε σύμφωνα με τον ΣΕΒ, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – ενώ εκτιμάται πως έφτασε στα 15 δις € το 2020. Επομένως τα έσοδα από τον ΦΠΑ που εισάγεται θα είναι αρκετά μεγάλα. Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει ποσοτικοποίηση από το ΓΛΚ;  

Βέβαια στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ – υποθέτουμε όχι μόνο λόγω της ανόδου του ΑΕΠ, αλλά και από το ηλεκτρονικό εμπόριο που ενδεχομένως διέφευγε. Ισχύει; Μόνο για το 2021 προβλεπόταν 1,7 δις € επί πλέον – ενώ για το 2021/2025 14,2 δις € περισσότερα.

Χρειάζεται προσοχή όμως, αφού εάν δεν εισπραχθούν θα αυξήσουν το έλλειμμα – ενώ στους πρώτους μήνες του 2021 είχαμε υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ, ύψους 468 εκ. €, με την απόκλιση του 2020 στα 354 εκ. €, σύμφωνα με την εισηγητική του προϋπολογισμού του 2021, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Σε σχέση με τον ψηφιακό φόρο, έχουμε αναφερθεί ξανά. Τον αφορά η παρούσα εισαγωγή του ΦΠΑ, σε σχέση με τις υπηρεσίες, σε επίπεδο εσόδων για το κράτος;

Όπως γνωρίζουμε, ο ψηφιακός φόρος επιβάλλεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Τουρκία – όπου στη Γαλλία ονομάζεται GAFA Tax από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook και Amazon, ενώ ανέρχεται στο 3% για εταιρίες με πωλήσεις άνω των 750 εκ. € και 25 εκ. € για σημαντικές ψηφιακές διαμεσολαβήσεις.

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης τώρα, θα θέλαμε να επαναλάβουμε μία πρόταση μας, όσον αφορά την αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ – την οποία είχαμε αναφέρει στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταφορά κερδών, του Ν. 4768/2021, ενώ θα μπορούσε να προστεθεί στο άρθρο 12 του σημερινού.

Ειδικότερα, με το Ν4714/2020 και με τα άρθρα 61-62, ρυθμίστηκε η χώρα τιμολόγησης ΦΠΑ – κατά την Οδηγία ΕΕ 2018/1910. Η τιμολόγηση γίνεται είτε στη χώρα εισόδου, είτε σε κάποια άλλη που θα καταναλωθεί, είτε στη χώρα με το χαμηλότερο ΦΠΑ – εάν δεν το έχουμε καταλάβει λάθος.

Στα πλαίσια αυτά, εάν για παράδειγμα εισέρχονται προϊόντα στην Ελλάδα που έχει έναν από τους υψηλότερους ΦΠΑ στην ΕΕ, καταθέτοντας έναν σχετικό πίνακα στα πρακτικά, δεν θα παραληφθούν – αλλά θα μεταφερθούν ενδοκοινοτικά, σε μία χώρα που έχει χαμηλότερο.

Επομένως, εάν η Ελλάδα μειώσει τον ΦΠΑ, τότε θα μπορούσαν τα σημαντικά αυτά προϊόντα να τιμολογούνται εδώ – προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις σε διαμετακομιστικά κέντρα, λογιστικές εξαγωγές όπως η Ιρλανδία κλπ.

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μπορεί με το παρόν να προλαμβάνεται ο διαφυγών ΦΠΑ από τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά όχι του λαθρεμπορίου – ενώ ο υψηλός ΦΠΑ ίσως οδηγήσει κάποια κανάλια του παραεμπορίου να εισάγουν τα προϊόντα με άλλον τρόπο και να τα διανέμουν χωρίς παραστατικά.

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος, η παρούσα δέσμη διατάξεων τροποποιεί κάποια άρθρα του Νόμου 4649/2019 για το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και για την παράτασή του που έχει ασφαλώς εγκριθεί από την ΕΕ – η οποία πιέζει για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Στην απορία μας τώρα γιατί πρέπει να προωθηθεί άμεσα με ζημία, στην επιτροπή του Νομοσχεδίου για το ΤΧΣ ο κ. Χατζηεμμανουήλ, εκπρόσωπος τη ΤτΕ, μας απάντησε τα εξής: (α) επειδή θα κοκκίνιζαν και άλλα δάνεια αργότερα, λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης (β) λόγω του ότι ίσως να διαγραφεί και ο αναβαλλόμενος φόρος, σημειώνοντας πως όλα αυτά αποτελούν κεφαλαιακές ανάγκες.

Όπως μας έχει απαντηθεί δε, οι τράπεζες καλύπτουν αυτές τις ζημίες με την έκδοση μετοχών – όπως προβλέπει ο Νόμος Χαρδούβελη.

Επί πλέον ο κ. Χατζηνικολάου, στην επιτροπή της Βουλής την 1.4.21, μας είπε πως ο μετασχηματισμός hive down γίνεται κυρίως για να μην ενεργοποιηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος και για να μη γίνει η έκδοση νέων μετοχών χωρίς λόγο – επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την παράκαμψη του νόμου Χαρδούβελη (Ν4302/14, Άρθρο 23).

Εμείς έχουμε ρωτήσει σχετικά με το εάν παραβιάστηκαν οι προβλέψεις του νόμου Χαρδούβελη και τα δικαιώματα του δημοσίου – με δεδομένο το ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί αυτεπάγγελτη έρευνα από εισαγγελέα, αφού έχει αποκλειστεί με το άρθρο 5.2 του Ν4637/19 που τροποποιούσε το άρθρο 390 του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα.

Σημειώνεται εδώ πως είναι πιθανές οι αυξήσεις κεφαλαίου, (α) λόγω των ζημιών από τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων (β) εξαιτίας των νέων που θα σχηματιστούν στην πανδημία και (γ) από ενδεχόμενη διαγραφή του αναβαλλόμενου φόρου.

Με το παρόν τώρα προωθείται, σύμφωνα με δημοσίευμα που θα καταθέσουμε στα πρακτικά, ο διπλασιασμός του πακέτου τιτλοποιήσεων, χωρίς να αναφέρεται καν από το ΓΛΚ – ενώ στη 10η αξιολόγηση αναγράφεται πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, σε μονοψήφιο αριθμό.

Η πρόσφατα κρατικοποιημένη όπως ψευδεπίγραφα λέγεται Πειραιώς, ψευδεπίγραφα επειδή η ανακεφαλαιοποίηση έγινε από το ΤΧΣ των ξένων, ενώ το χρέος θα επιβαρύνει το Δημόσιο, θα προβεί σε τιτλοποίηση 22 δις – παρακάμπτοντας το νόμο Χαρδούβελη, όπως αναφέραμε.

Σε κάθε περίπτωση, τα δάνεια δεν χάνονται αφού μεταφέρονται σε fund –  ενώ το δημόσιο παρέχει εγγυήσεις, χωρίς να λαμβάνει έναντι δικαιώματα επί των παγίων. Αυτό που χάνεται είναι ο αναβαλλόμενος φόρος – για τον οποίο δεν υπάρχει κοστολόγηση από το ΓΛΚ.

Οι εγγυήσεις πάντως που στο μεσοπρόθεσμο υπολογίζονται στα 10 δις €, αποτελούν εν δυνάμει άδηλο χρέος – ενώ είναι μια έμμεση χρηματοδότηση των τραπεζών, όπως το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και πολλές άλλες.

Στο τρίτο τώρα μέρος, στις τροπολογίες στο νέο Πτωχευτικό, αφορούν κυρίως βελτιώσεις προς όφελος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων – ενώ φαίνεται καθαρά στη 10η  αξιολόγηση πως η Τρόικα επιβραβεύει την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα της, με την έννοια πως είναι σε θέση να ψηφίζει γρήγορα στη Βουλή τέτοιους ληστρικούς νόμους.

Υπάρχουν πολλές, κυριολεκτικά διθυραμβικές αναφορές της Τρόικα, στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού και στο τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τη δρομολόγηση πλειστηριασμών – ενώ στη σελίδα 8 πιέζει για την πιστή εφαρμογή του από την 1η Ιουνίου, παρά τις αντιξοότητες.

Στη σελίδα 11 δε, ανησυχεί για τις καθυστερήσεις στα δικαστήρια, λόγω της πανδημίας – ενώ στην σελίδα 33 αναφέρεται αναλυτικά στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, με την έκδοση ΚΥΑ, με τη λειτουργία της βάσης για το sales & leaseback των εξώσεων, με την τεχνική υποδομή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και με τις διαδικασίες για το κτηματολόγιο.

Κλείνοντας, σε όλα αυτά θα αναφερθούμε στη συζήτηση επί των άρθρων – ενώ ασφαλώς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αφού στην ουσία πρόκειται για μία ακόμη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, έναντι των δανεικών που παίρνει με τη στήριξη της ΕΚΤ και που δυστυχώς τα σπαταλάει ανεύθυνα.

 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.