Η απειλή του Bitcoin και η απάτη του Tether – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η απειλή του Bitcoin και η απάτη του Tether

.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως όσοι αγοράζουν το Tether, το χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό για να αγοράσουν Bitcoin από μη ρυθμισμένες αγορές κρυπτονομισμάτων, με έδρα την Αφρική και την Ασία – ενώ οι ανταλλαγές αυτές γίνονται με μόχλευση και πολύ συχνά δίνουν «δωρεάν» νομίσματα Tether, ως προμήθεια ουσιαστικά, σε όσους φέρνουν νέους πελάτες. Τα συγκεκριμένα Tether τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί, για να αυξήσουν την τιμή του Bitcoin και να δημιουργήσουν μία φούσκα – ενώ, εάν η διαδικασία αντιστραφεί, κάτι που θα συμβεί αναπόφευκτα κάποια στιγμή, οι τιμές του Bitcoin θα καταρρεύσουν πολύ γρήγορα λόγω της μόχλευσης. Όσον αφορά δε το Tether, δεν θα μπορεί να στηρίξει τους επενδυτές Bitcoin που θα αποσυρθούν – λόγω της έλλειψης ρευστών περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέραμε παραπάνω.  Σε μία τέτοια περίπτωση, οι τιμές των Bitcoin και Tether θα υποχωρήσουν κάθετα, ενώ οι επενδυτές τους θα χάσουν τα χρήματα τους – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μία χρηματιστηριακή κρίση, αφού οι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία, για να συγκεντρώσουν μετρητά και να αποφύγουν περεταίρω απώλειες. Επειδή δε οι συναλλαγές των Bitcoin και Tether είναι μη ρυθμισμένες, σκιώδεις, δεν θα ήταν σε θέση τα κράτη να βοηθήσουν για να αποφευχθεί μία τέτοια κατάρρευση – γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει μία καινούργια απειλή κραχ στον ορίζοντα, από το Bitcoin, εκτός από τη γνωστή της Credit Suisse που ακολούθησε τα ίχνη της Deutsche Bank.

.

Ανάλυση

Το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 33.537 $ την 1η Φεβρουαρίου του 2021, πριν ξεκινήσει η εκτόξευση του στα 64.829 $ στα μέσα Απριλίου – έχοντας έκτοτε υποχωρήσει απότομα, στα 31.227 $, καταγράφοντας πτώση πάνω από 50%. Μετά από διάφορες παλινδρομήσεις, όπου μέσα σε μία ημέρα έχασε το 30% της αξίας του, διαπραγματεύεται τώρα στα 36.720 $ (πηγή) – με τις «μαζορέτες» του, όπως χαρακτηρίζονται οι φανατικοί οπαδοί του, να λένε «ποτέ μη φοβηθείς» (πηγή: J. Rickard). Εύλογα, αφού στο παρελθόν είχε πολλές πτώσεις αυτού του μεγέθους ή ακόμη πιο μεγάλες – όπου όμως ανέκαμπτε πάντοτε, σε νέα υψηλά.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ ενωρίς να συμπεράνει κανείς πως το Bitcoin που ασφαλώς δεν είναι νόμισμα αλλά κερδοσκοπικό εργαλείο (ανάλυση), θα καταρρεύσει – ενώ πολύ σωστά χρησιμοποιείται ως επιχείρημα της στήριξης του το ότι, αποτελεί εναλλακτική λύση στη δικτατορία των αχόρταγων τραπεζών, αφού δεν παρεμβάλλονται καθόλου στις συναλλαγές του. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι διακυμάνσεις των τιμών του θυμίζουν το τρενάκι του τρόμου στα λούνα παρκ – ενώ οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους είναι ο χρυσός της νέας εποχής, ο ψηφιακός, μάλλον υπερβαίνουν τα όρια της υπερβολής.

Περαιτέρω, οι αληθινοί πιστοί οπαδοί του που ονομάζονται HODLers, διακρατούν το Bitcoin σταθερά, αδιαφορώντας για τις «τρελές» διακυμάνσεις του – ενώ έχουν ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα για την αντοχή τους κάθε φορά, οπότε λογικά πιστεύουν πως κάτι ανάλογο θα συμβαίνει πάντοτε. Μπορεί δε ο E. Musk να το κατηγόρησε ως μία σημαντική πηγή εκπομπών CO2 που επιβαρύνουν το περιβάλλον, λόγω της σημαντικής κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την «εξόρυξη» του, αλλά ασφαλώς δεν πρόκειται για μία περιβαλλοντική απειλή – αφενός μεν επειδή στην ουσία το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αβλαβές αέριο που χρειάζονται τα φυτά για να επιβιώσουν, αφετέρου δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει το ότι, αποτελεί μία σοβαρή απειλή για το κλίμα (ανάλυση).

Από την άλλη πλευρά όμως, ο συναγερμός για την κλιματική αλλαγή είναι πλέον ανεξέλεγκτος και έχει επικρατήσει στο διεθνές πολιτικό στερέωμα – γεγονός που σημαίνει πως θα υπάρξουν προσπάθειες μείωσης της εξόρυξης Bitcoin. Με δεδομένο δε το ότι, οι μεγαλύτερες ποσότητες εξόρυξης αφορούν την Κίνα, λόγω της φθηνής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ τα ΜΜΕ αναφέρουν πως η χώρα θα την απαγορεύσει εντελώς, όπως έχει απαγορεύσει τις πληρωμές με Bitcoin (όπως επίσης η Τουρκία), οφείλει να είναι κανείς εξαιρετικά προσεκτικός – σημειώνοντας πως η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για τον ανταγωνισμό του Bitcoin στο ψηφιακό γουάν που η ίδια προετοιμάζει, παρά για το περιβάλλον.

Συνεχίζοντας, η υποτιθέμενη περιβαλλοντική πρόκληση του Bitcoin, δεν είναι το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει – σημειώνοντας πως υπάρχουν επί πλέον σχεδόν 8.000 άλλα κρυπτονομίσματα, ενώ η face book προετοιμάζει το δικό της, αν και ως «stable coin» (=τιμή συνδεδεμένη με ένα fiat νόμισμα, με ένα κρυπτονόμισμα ή με κάποιο εμπόρευμα, όπως ένα ευγενές μέταλλο).

Ειδικότερα, εκτός του ότι δεν βοηθάει στη διατήρηση των αποταμιεύσεων, αφού οι διακυμάνσεις του είναι τρομακτικές, ούτε φυσικά στον καθορισμό της τιμής ενός αγαθού ή μίας υπηρεσίας για τον ίδιο λόγο, δεν είναι καν ένα σωστό μέσο συναλλαγών – επειδή είναι αργό, ακατάλληλο και ακριβό για συναλλαγές. Η πραγματική χρήση του είναι λοιπόν μικρή, περιορισμένη – εκτός από τη διενέργεια παράνομων συναλλαγών στη μαύρη αγορά και την υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν ενοχλεί τους πιστούς οπαδούς του, για τους οποίους η κάθε πτώση της τιμής του αποτελεί ευκαιρία αγοράς – κάτι που μέχρι σήμερα ασφαλώς αποτελεί μία επιτυχημένη στρατηγική, με μεγάλα κέρδη. Θυμίζουμε εδώ πως το Bitcoin έπεσε από τα 20.000 $ το 2017 στα 3.300 $ στα τέλη του 2018 – μία πτώση πάνω από 80% εντός ενός έτους, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη κατάρρευση της τιμής ενός περιουσιακού στοιχείου στην ιστορία, ξεπερνώντας ακόμη και τη μανία της τουλίπας του 1637.

Εξέλιξη των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών των G4 (=τύπωμα χρημάτων, γαλάζια καμπύλη)και του διεθνούς χρηματιστηριακού δείκτη MSCI

Προφανώς βέβαια αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον αγόρασε με 3.300 $ και πούλησε με 64.829 $ – πόσο μάλλον σε αυτόν που το αγόρασε με ελάχιστα σεντ το 2010, εγγράφοντας μία τεράστια απόδοση, ακόμη και αν δεν τα πούλησε στο πρόσφατο υψηλό τους. Πόσοι όμως είναι αλήθεια αυτοί και πόσοι καταστράφηκαν ενδιάμεσα; Τι θα σκέφτεται ο αγοραστής με 64.829 $ τώρα, εάν δεν είναι εκατομμυριούχος; Πόσο θα διαρκέσει η φούσκα, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλά άλλα πάγια περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ακίνητα, λόγω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών που έχουν πλημμυρίσει με νέα χρήματα τις αγορές; Δεν φαίνεται καθαρά στο γράφημα η σχέση των χρημάτων αυτών με τους δείκτες;

Η μεγάλη απάτη    

Συνεχίζοντας, εκτός από τους ανθρώπους που επενδύουν στο νόμισμα με την ελπίδα να γίνουν πλούσιοι χωρίς να δουλέψουν και να κουραστούν, υπάρχουν πολλοί άλλοι που απλά τους εκμεταλλεύονται – διαδίδοντας κάθε είδους ιστορίες, όπως συμβαίνει πάντοτε με τις πυραμίδες και με τις φούσκες. Μία από αυτές είναι η αντίσταση απέναντι στη δικτατορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος – κάτι που συμμεριζόμαστε μεν, αλλά δεν θα το χρησιμοποιούσαμε ποτέ για να κοροϊδέψουμε, για ιδιοτελείς σκοπούς. Μία άλλη πως η τεχνολογία του, το blockchain, θα είναι το μέλλον στις συναλλαγές, αποκλείοντας τη διαμεσολάβηση των τραπεζών – ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με το Bitcoin.

Στα πλαίσια αυτά, είναι σωστή η υπενθύμιση του πώς λειτουργεί μία απάτη, όπως αυτή περιγράφεται σε μία πρόσφατη ανακοίνωση νομικού περιεχομένου του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης – σύμφωνα με την οποία, μία εταιρεία που ονομάζεται Bitfinex επιχορηγεί ως σπόνσορας ένα κρυπτονόμισμα που αποκαλείται Tether. Το κρυπτονόμισμα αυτό είναι ένα «stable coin» – η τιμή του δε συνδέεται με το δολάριο, σε μία ισοτιμία 1:1.

Εν προκειμένω, όταν αγοράζει κανείς ένα Tether για ένα δολάριο, υποτίθεται πως τα χρήματα που δίνει διατηρούνται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία – έτσι ώστε όταν εξαργυρώσει το Tether, θα λάβει ένα δολάριο ως αντάλλαγμα, μείον τα έξοδα, το μικρό κόστος δηλαδή της συναλλαγής. Εν τούτοις, κανένας δεν μπόρεσε να εντοπίσει κάπου, τα αξιόπιστα ρευστά περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν το Tether – δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος και δεν διαπιστώθηκε καμία διαφάνεια, όσο τα αφορά, με αποτέλεσμα να πληρώσουν η Bitfinex και το Tether πρόστιμο ύψους 18,5 εκ. $, καθώς επίσης να δεσμευθούν να παρέχουν τριμηνιαίες καταστάσεις των αποθεματικών τους.

Περαιτέρω, πριν από λίγο καιρό η Tether δημοσίευσε για πρώτη φορά τη σύνθεση των αποθεματικών της, για να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου – ισχυριζόμενη πως είναι σε μετρητά, σε ισοδύναμα μετρητών ή σε άλλες βραχυπρόθεσμες καταθέσεις, ενώ τα υπόλοιπα σε εξασφαλισμένα δάνεια, σε εταιρικά ομόλογα και σε άλλες επενδύσεις.

Όπως σημείωσε όμως η CoinDesk, η πρώτη κατηγορία αποτελείται κυρίως από μία μορφή εταιρικού χρέους που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μετρητά ή μη, «ανάλογα με τις συνθήκες του εκδότη και της αγοράς». Εκτός αυτού, οι πληροφορίες που παρείχε η Tether, δεν είχαν αξιολογηθεί από κάποια λογιστική εταιρεία – οπότε δεν ήταν καθόλου αξιόπιστες. Όσον αφορά δε τα μετρητά, ισχυρίσθηκε πως είναι σε δολάρια που διατηρούνται σε μία τράπεζα στις Μπαχάμες – κάτι που όμως αποδείχθηκε πως ήταν ψέμα, αφού μία έρευνα που διενεργήθηκε αποκάλυψε πως τα δολάρια που δήλωσε πως έχει εκεί η Tether, είναι περισσότερα από όσα υπάρχουν σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, άλλες έρευνες έχουν αποδείξει πως όσοι αγοράζουν το Tether, το χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό για να αγοράσουν Bitcoin από μη ρυθμισμένες αγορές κρυπτονομισμάτων, με έδρα την Αφρική και την Ασία – ενώ οι ανταλλαγές αυτές γίνονται με μόχλευση και πολύ συχνά δίνουν «δωρεάν» νομίσματα Tether, ως προμήθεια ουσιαστικά, σε όσους φέρνουν νέους πελάτες.

Τα συγκεκριμένα Tether τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί για να αυξήσουν την τιμή του Bitcoin και να δημιουργήσουν μία φούσκα – ενώ, εάν η διαδικασία αντιστραφεί, κάτι που θα συμβεί αναπόφευκτα κάποια στιγμή, οι τιμές του Bitcoin θα καταρρεύσουν πολύ γρήγορα, λόγω της μόχλευσης. Όσον αφορά δε το Tether, δεν θα μπορεί να στηρίξει τους επενδυτές Bitcoin που θα αποσυρθούν – λόγω της έλλειψης ρευστών περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι τιμές των Bitcoin και Tether θα υποχωρήσουν κάθετα, ενώ οι επενδυτές τους θα χάσουν τα χρήματα τους – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μία χρηματιστηριακή κρίση, αφού οι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία, για να συγκεντρώσουν μετρητά και να αποφύγουν περεταίρω απώλειες.

Επειδή δε οι συναλλαγές των Bitcoin και Tether είναι μη ρυθμισμένες, σκιώδεις, δεν θα ήταν σε θέση τα κράτη να βοηθήσουν για να αποφευχθεί μία τέτοια κατάρρευση – γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει μία καινούργια απειλή κραχ στον ορίζοντα, από το Bitcoin, εκτός από τη γνωστή της Credit Suisse που ακολούθησε τα ίχνη της Deutsche Bank.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, η κυβέρνηση Biden, έχοντας ανακοινώσει προγράμματα ύψους 6 τρις $ παρά το ότι το δημόσιο χρέος των Η.Π.Α. έχει υπερβεί το 130% του ΑΕΠ τους, επεξεργάζεται μία νέα φορολογική νομοθεσία – ενώ σχεδιάζει την ενίσχυση της φορολογικής Αρχής (IRS) με 80 δις $, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης χιλιάδων νέων υπαλλήλων για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Μέρος των σχεδίων της είναι ένας νέος κανονισμός που θα απαιτεί τη δήλωση στην IRS, όλων των συναλλαγών Bitcoin που θα υπερβαίνουν τα 10.000 $ – όπως συμβαίνει με όλες τις τραπεζικές συναλλαγές. Από την άλλη πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες και οι φορολογικές Αρχές σε ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να ρυθμίσουν, να φορολογήσουν ή να απαγορεύσουν εντελώς το Bitcoin – κάτι που φυσικά θα αργήσει να συμβεί, αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στο κρυπτονόμισμα, οπότε πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός, για να μην καταστραφεί από τυχόν αρνητικές εξελίξεις.

Εμείς δεν έχουμε ασφαλώς τίποτα εναντίον των κρυπτονομισμάτων, ενώ από το ξεκίνημα τους ευχόμασταν να επιτύχουν – να αποτελέσουν μία εναλλακτική λύση στα νομίσματα χωρίς αντίκρισμα των κρατών (Fiat money), κυρίως όμως να περιορίσουν το μονοπώλιο των τραπεζών που έχουν αναδειχθεί στον κυρίαρχο του σύμπαντος. Εν τούτοις, δεν είμαστε υπέρ της διασποράς ψευδών ελπίδων, ούτε οπαδοί των ευχολογίων – κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε λάθος, ενώ φυσικά δεν θέλουμε και δεν έχουμε λόγο να επηρεάσουμε κανέναν.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading