Το σκάνδαλο του Ελληνικού – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Το σκάνδαλο του Ελληνικού

.

Αντισυμβαλλόμενος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ των ξένων είναι μία εταιρεία με έδρα το φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου και με κεφάλαιο 36.000 €. Ντροπή! Η κυβέρνηση πάντως φτάνει σε σημείο να κατηγορεί όσους δεν συμφωνούν με τις σκανδαλώδεις συμβάσεις της,  πως δεν θέλουν επενδύσεις – όταν ειδικά όσον αφορά εμάς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ελεύθερη αγορά. Στην πραγματικά ελεύθερη όμως, στην ορθόδοξη όπως αποκαλείται – ούτε στην κρατικοδίαιτη, ούτε στα ιδιωτικά ή κρατικά μονοπώλια.

 .

Κοινοβουλευτική Εργασία

 

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να δώσω μία μικρή απάντηση στον υπουργό ανάπτυξης που, όπως ενημερώθηκα, αναφέρθηκε χθες σε εμένα – λέγοντας πως είχαμε μία αντιπαράθεση σε σχέση με την ύφεση στην Ελλάδα το 2020, όπου εγώ ισχυριζόμουν ότι θα ήταν πάνω από 10%.

Η αλήθεια είναι πως αυτό που του είχα πει ήταν ότι, εάν η Ελλάδα είχε ύφεση 10,5% σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, θα ήταν η τελευταία στην ΕΕ – με κριτήριο τις έως τότε ανακοινώσεις των άλλων χωρών, ενώ η Ελλάδα δεν είχε ακόμη δημοσιεύσει στοιχεία.

Όταν τώρα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ύφεση 8,2%, η Ελλάδα ήταν στην 4η θέση από το τέλος στην ΕΕ των 27, όπως θα καταθέσω στα (πρακτικά) – μία καλύτερη βέβαια κατάταξη, αλλά όχι τέτοια που να μας κάνει υπερήφανους. Τέταρτη από το τέλος, σε 27 χώρες!

Πόσο μάλλον μετά από σωρευτική ύφεση τα προηγούμενα χρόνια, ύψους 25% – όταν οι περισσότερες άλλες χώρες είχαν ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι επίσης ότι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πως είχα προβλέψει ύφεση 10% από τον Απρίλιο του 2020, όταν ο υπουργός οικονομικών κατά πολύ χαμηλότερη – ενώ στην ουσία είχα δίκιο, εάν δεν συμπεριλάβει κανείς στο 8,2% την διόρθωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τα δέκα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα ονομαστικά, της τάξης των 4 δις €.

Κάτι τέτοιο, μία ονομαστική διόρθωση δηλαδή, δεν έχει συμβεί ποτέ στην παγκόσμια ιστορία – ενώ αφαιρώντας τα 4 δις € από το παρελθόν και προσθέτοντας τα στο παρόν, μειώνει μεν την ύφεση αλλά πλασματικά.

Με μία δημιουργική λογιστική δηλαδή που θυμίζει τα Greek Statistics – όπως είπαμε αμέσως μετά την ανακοίνωση του 8,2%.

Όλα αυτά μου θύμισαν σε κάποιο βαθμό τον υπουργό μεταφορών που μας κατηγόρησε χθες ως κομμουνιστές – επειδή δεν συμφωνούμε με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ άλλων στην κρατικοδίαιτη και παρασιτική εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Είπε δε το αμίμητο, όταν τον ρωτήσαμε πού ανήκει η Εγνατία που μας κόστισε 7 δις €, που είναι κερδοφόρα και που θέλει να ξεπουλήσει. Ότι δεν ανήκει ούτε στο Δημόσιο, ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ των ξένων, αλλά στον ελληνικό λαό – επειδή αυτός τη χρησιμοποιεί!

Δεν ανέφερε βέβαια πως ο ελληνικός λαός πληρώνει διόδια – οπότε, με την ίδια λογική, οι κινηματογράφοι που χρησιμοποιούν για παράδειγμα οι Έλληνες πληρώνοντας εισιτήριο, ανήκουν στους ίδιους!

Εκτός αυτού ισχυρίσθηκε πως δεν θα την ξεπουλήσει, όπως το Ελληνικό με το παρόν νομοσχέδιο, αλλά θα τη δώσει ως παραχώρηση για 40 χρόνια και μετά θα μας επιστραφεί «με το κλειδί στο χέρι» – οπότε, εάν χρησιμοποιήσει κανείς την ίδια λογική για το PSI, με το οποίο η ΝΔ παραχώρησε ότι έχουμε και δεν έχουμε για 99 χρόνια, δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού το 2111 θα μας επιστραφεί η Ελλάδα με το κλειδί στο χέρι.

Όσον αφορά τώρα το σκάνδαλο με την τράπεζα Πειραιώς, για το οποίο έγινε συζήτηση, η αντιμετώπιση των μετόχων της είναι αρκετή για να μη μας πλησιάσει ποτέ κανένας σοβαρός ξένος επενδυτής – εάν προηγουμένως δεν μας δέσει χειροπόδαρα με σκανδαλώδεις συμβάσεις, όπως αυτή με την Eldorado Gold ή η σημερινή για το Ελληνικό.

Το είχαμε αναφέρει στο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ, ενώ ήταν αναμενόμενη η αντίδραση των ξένων μετόχων – έχοντας την άποψη πως πρώτα σορτάρισαν τη μετοχή και μετά ξεπούλησαν όσες είχαν.

Το αποτέλεσμα ήταν να μη χάσουν τόσο οι ίδιοι από το ξεπούλημα τους, αλλά να βυθιστεί η μετοχή της Πειραιώς στο -22% και την επόμενη ημέρα στο -29% – προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην τράπεζα, καθώς επίσης απαξιώνοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Στην ουσία του, το σχέδιο για την τράπεζα που έχει διαρρεύσει, είναι προκλητικά όμοιο με την ΑΜΚ που πρότειναν πριν ένα έτος οι 3 μεγαλομέτοχοι  (Paulson,   Μυστακίδης και fund Bienville). Τότε είχε απορριφτεί – λόγω της μεγάλης προκύπτουσας ζημίας του ΤΧΣ. Τι άλλαξε από τότε, ώστε να υφίσταται σήμερα περίπτωση να δεχτεί το ΤΧΣ την προτεινόμενη πάνω από 1 δις ζημία του;

Η κυβέρνηση τώρα  φτάνει σε σημείο να κατηγορεί όσους δεν συμφωνούν με τις σκανδαλώδεις συμβάσεις της,  πως δεν θέλουν επενδύσεις – όταν ειδικά όσον αφορά εμάς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ελεύθερη αγορά.

Στην πραγματικά ελεύθερη όμως, στην ορθόδοξη όπως αποκαλείται – ούτε στην κρατικοδίαιτη, ούτε στα ιδιωτικά ή κρατικά μονοπώλια.

Ασφαλώς λοιπόν δεν θεωρούμε το ξεπούλημα με σκανδαλώδεις συμβάσεις ως επένδυση, αλλά ως κερδοσκοπία εις βάρος των Ελλήνων – οπότε λογικά καταψηφίζουμε τέτοιου είδους νομοσχέδια, όπως επίσης ύπουλες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που είναι είτε φωτογραφικές, είτε ζημιογόνες για την πατρίδα μας.

Η κεντρική ομιλία

 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.