Η ψευδαίσθηση της κομματικής γεωγραφίας – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η ψευδαίσθηση της κομματικής γεωγραφίας

Θεωρητικά τα κόμματα υπάρχουν ως διαφορετικοί πολιτικοί φορείς σε ένα κοινοβουλευτικό δημοκρατικό σύστημα για να εκφράζουν διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές πολιτικές ιδεολογίες, με βάση συγκεκριμένους ιδεολογικούς άξονες, όπως ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός, ο εθνικοσοσιαλισμός, κλπ. Έτσι τα πολιτικά κόµµατα είναι ένας σχετικά νέος πολιτικός θεσµός. Η εµφάνιση και ανάπτυξη τους χρονολογείται από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα και είναι συνυφασµένη µε την ανάπτυξη της δηµοκρατίας.

Του Μιχάλη Χριστοδουλίδη

Ως γνωστόν, οι όροι «δεξιά» και «αριστερά» πρωτοεμφανίστηκαν στο πολιτικό λεξιλόγιο μετά τη Συντακτική Συνέλευση στην επαναστατημένη Γαλλία του 1789. Σε αυτήν τη Συνέλευση υπήρξαν δύο απόψεις, αυτών που κάθονταν δεξιά του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και αυτών που κάθονταν αριστερά. Οι ακραιφνώς βασιλικοί ήταν οι «δεξιοί», που θεωρούσαν πως ο βασιλιάς έπρεπε να καθορίζει τα πάντα, οι δημοκρατικοί ήταν οι «αριστεροί». Γενικεύοντας, ο «δεξιός» τασσόταν υπέρ της συντήρησης της ισχυρής κεντρικής εξουσίας, της βασιλικής, ο δε αριστερός απέβλεπε σε ενίσχυση των απόψεων των πολιτών, δηλαδή στην ελευθεροποίησή τους από την κεντρική κρατική εξουσία.

Τελικά το πολιτικό σύστημα μέχρι και σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παντού, σκόπιμα διατήρησε αυτήν την κομματική γεωγραφία με βάση τον αριστερό ή τον δεξιό προσανατολισμό με αναφορές σε θεωρητικούς της πολιτικής και οικονομικής επιστήμης, όπως ο Ανταμ Σμίθ ή ο Κέυνς ή ο Μαρξ κλπ γιατί έτσι θα μπορούσε να δημιουργήσει κομματικά ‘’μαντριά’’ δήθεν για να ικανοποiεί τα ψηφοφορικά ακροατήρια με βάση ιδεολογικές πλατφόρμες και να δικαιολογεί την ύπαρξη τους, ως κάτι αναγκαία και ξεχωριστή οντότητα έμπνευσης, καθοδήγησης, και διακριτής εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, όλα αυτά κατέρρευσαν μέσα στην δεκαετία του 2000 όταν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό είδαμε παραδοσιακά επί δεκαετίες αντίπαλα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) να συγκυβερνούν, ή στην συνέχεια να αναδύονται νέα κόμματα στην εξουσία που συγκυβέρνησαν, προερχόμενα θεωρητικά από την λεγόμενη αριστερά και την λεγόμενη λαϊκή δεξιά (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) με το πρόσχημα της σωτήριας ανάγκης της χώρας, προκειμένου να βγει από την μέγγενη των μνημονίων.

Τελικά αυτό που είδαμε ήταν μια συμπεφωνημένη σύγκλιση προγραμματικών θέσεων για την νομή της εξουσίας, χωρίς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές με διαφορετικούς μεν αριθμητές, αλλά κοινούς δε παρονομαστές. Οι κοινοί παρονομαστές ήταν η άνευ όρων παράδοση της χώρας στα δόντια των δανειστών, το ξεπούλημα των ασημικών της, (λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια κλπ), ο συστηματικός ενταφιασμός των παραγωγικών συντελεστών της χώρας, η αποδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η λεηλάτηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ενθάρρυνση ή η ανοχή στην καλύτερη περίπτωση του εποικισμού της χώρας από παράνομους μετανάστες, η συνέχιση της ίδιας και σταθερής ηττοπαθούς και κατευναστικής εξωτερικής πολιτικής. Αποτέλεσμα όλων αυτών των κοινών κομματικών παρονομαστών ήταν η οικονομική εξαθλίωση της κοινωνίας, η αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών, η δημιουργία του αισθήματος εθνικής ταπείνωσης και τελικά η επανεμφάνιση του κοινωνικού διχασμού και του κοινωνικού αυτοματισμού.

Τελικά το 2019 έρχεται στο τιμόνι της χώρας μετά από πολλά χρόνια μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων ως μία ανανεωμένη πολιτική δύναμη που θα οδηγούσε πλέον με ασφάλεια την χώρα σε μια οικονομική , εθνική και κοινωνική σταθερότητα, χωρίς τις παθογένειες των παρελθόντων κυβερνητικών σχημάτων συνασπισμού.

Έρχεται το 2020 και μαζί με αυτό, έρχεται και μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που συνοδεύεται απο μία οικονομική ‘’αρμαγεδδονικού μεγέθους’’ κρίση, ενώ παράλληλα η χώρα μπαίνει σε μια σφοδρή δίνη στα εθνικά της θέματα με αβέβαιη μέχρι σήμερα έκβαση.

Η ΝΔ δεν αργεί να αποκαλύψει το πραγματικό της ιδεολογικό προφίλ που μόνο την πάλαι γνωστή παραδοσιακή δεξιά δεν εκφράζει, τόσο στο πεδίο της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, όσο και στα υπόλοιπα πεδία της διακυβέρνησης της χώρας.

Βλέπουμε καθημερινά να συγκλίνει απόλυτα με την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και με τα υπόλοιπα κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς σε μια κοινή ιδεολογική αφετηρία , κι αυτό φάνηκε όχι μόνο από τις πολιτικές επιλογές της, αλλά κυρίως από την επιλογή του εμβληματικού προσώπου για την θέση του ΠτΔ, ενός προσώπου που πλέον αποδομεί ξεκάθαρα τις δήθεν διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων εξουσίας.

Οι αρχές και οι αξίες της σημερινής Προέδρου είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις αξίες και τα κελεύσματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, η νέα Πρόεδρος δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή της εκλογής της, την αντίθετη θέση της σε σχέση με τους προκάτοχους ΠτΔ για τα θέματα της ορθόδοξης πίστης, για τα θέματα του εθνοκεντρικού κράτους, για τα θέματα του περί δικαίου κράτους, αφού υπερπροβάλλει στο αξιακό της σύστημα, την ενσωμάτωση των παράνομων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και τέλος είναι χαρακτηριστική η στάση της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απλά θυμίζω την αμύθητη δήλωση της  «Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι πολύ σημαντικότερη»

Νομίζω δεν χρειάζεται περαιτέρω να αντιληφθεί κάποιος ότι η μόνη διαχωριστική γραμμή στα σημερινά κόμματα είναι αυτά που υποστηρίζουν τον πολιτικοορθολογισμό της παγκοσμιοποίησης και την σταδιακή κατάργηση των συνόρων , των κλασσικών παραδοσιακών αξιών που αφορούν το έθνος, την γλώσσα, τον πολιτισμό, την πίστη και εκείνων που αντιμάχονται αυτήν την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και της νέας κανονικότητας,  που με πρόσχημα την υγειονομική κρίση καταλύουν συνταγματικές κατοχυρωμένες ελευθερίες  με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και νομοθετήματα κατα παρέγκλιση.

Συμπερασματικά όταν ο επικεφαλής της δήθεν κεντροδεξιάς παράταξης αισθάνεται υπερήφανος για μια πολυπολιστισμική Ελλάδα, όταν κλείνει Εκκλησίες, όταν κάνει μυστικές συμφωνίες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία με διαιτητή την κα Μέρκελ και όταν στηρίζει την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, νομίζω θα ήταν φαιδρό να επικαλείται κάποιος ότι η ΝΔ εκφράζει κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!