Άμυνα, ασφάλεια, μεταναστευτικό – Προϋπολογισμός 2021 – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Άμυνα, ασφάλεια, μεταναστευτικό – Προϋπολογισμός 2021

.

Η εθνική άμυνα, το μεταναστευτικό και η εσωτερική ασφάλεια, μαζί με την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια, συνθέτουν τη βάση μίας χώρας για την ανάπτυξη και την ευημερία της. Τα θέματα της ασφάλειας τώρα σχετίζονται μεταξύ τους, αφού αποδεδειγμένα η Τουρκία έχει κηρύξει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της χώρας μας, -ενδεχομένως επειδή δεν μπορεί να διεξάγει έναν κανονικό όπως με τα άλλα κράτη (Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη). Ο υβριδικός αυτός πόλεμος, με την προώθηση των παράνομων μεταναστών, με τις συνεχείς παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας και με τις επιθετικές δηλώσεις, αποσταθεροποιεί και κουράζει τις δυνάμεις ασφαλείας – καθώς επίσης ολόκληρη την κοινωνία. Παράλληλα, αυξάνει το οικονομικό κόστος για τη χώρα μας – από όλες τις πλευρές.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Ξεκινώντας από την Εθνική Άμυνα που είναι η πλέον σημαντική, αφού έχει αποδειχθεί πως ασφαλώς δεν μας εξασφαλίζει τα σύνορα μας η συμμετοχή μας στη γερμανική πια ΕΕ, ειδικά μετά τη νέα άρνηση της να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Αμύνης αυξήθηκε στα συνολικά 5,5 δις € το 2021, από 3,4 δις € το 2020. Από αυτά τα χρήματα, οι εξοπλισμοί το 2021 αναμένεται να ανέλθουν στα 2,5 δις € με παραλαβές 1,47 δις € – από 515 εκ. € το 2020 και 460 εκ. € παραλαβές.

Έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι οποίες λογικά συμπεριλαμβάνονται και στις δαπάνες του 2021 –  όπως το πρόγραμμα των F16, οι τορπιλάκατοι, ο εξοπλισμός των υποβρυχίων, τα ανταλλακτικά Mirage, τα μελλοντικά Rafale, τα drone (ξένα αλλά ελπίζουμε και εγχώρια), καθώς επίσης το πρόγραμμα των φρεγατών και διαφόρων οχημάτων, σε σχέση και με την ΕΛΒΟ.

Εμείς υποστηρίζαμε ανέκαθεν την ανάγκη για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας – ενώ έχουμε υποβάλλει ερωτήσεις και προτάσεις για drone, για ραντάρ drone, για αεροσκάφη, για ελικόπτερα, για στρατιωτικά οχήματα, για πολεμικά σκάφη και φυσικά, το σημαντικότερο, για συμμαχίες με άλλες χώρες.

Συνεχίζοντας, μετά την επιβολή των μνημονίων στη χώρα μας, οι δαπάνες για την Εθνική Άμυνα μειώθηκαν, επίσης το ΑΕΠ μας – οπότε σε απόλυτα νούμερα η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ που ανέρχεται σε ένα σταθερό ποσοστό 2% του ΑΕΠ μας. Στον προϋπολογισμό του 2017 είχαν φτάσει στο χαμηλότερο ύψος της 15ετίας – στα 3,03 δις € (πηγή).

Σε σχέση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, είμαστε υποχρεωμένοι να δαπανάμε το 2% για την άμυνα –  εκ των οποίων το 20% για εξοπλισμό. Καλύπταμε βέβαια το 2%, αλλά λόγω του μεγάλου ύψους των αμοιβών προσωπικού και των συντάξεων, δεν δαπανούσαμε το 20% για εξοπλισμό αλλά μόλις 12,6%.

Σε αντίθεση με εμάς, η Τουρκία έχει μειώσει το στρατό της όσον αφορά τους κληρωτούς, ειδικά μετά τις αποτάξεις λόγω του πραξικοπήματος, αλλά δαπανάει περισσότερα για τον εξοπλισμό της – το 38,6% όταν εμείς 12,6% (πηγή).

Εκτός του ότι τώρα η Τουρκία δεν αποδέχθηκε τη μείωση των στρατιωτικών της δαπανών όταν χρεοκόπησε το 2001 και ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ, τις τελευταίες δύο δεκαετίες αυξήθηκε το ΑΕΠ της – όπου ενώ το 2000  η σχέση ΑΕΠ Ελλάδας-Τουρκίας ήταν 1 προς 2, αυξήθηκε στο 1:4. Η διαφορά μεταξύ μας δηλαδή διπλασιάστηκε!

Πηγή: World Bank

Ως εκ τούτου αυξήθηκαν αυτόματα οι δαπάνες της, οι οποίες ως προς το ΑΕΠ της είναι λίγο χαμηλότερες από το υποχρεωτικό 2%. Το σημαντικότερο όμως είναι το ότι, επενδύει συστηματικά σε εγχώριους εξοπλισμούς – εκμεταλλευόμενη τη βιομηχανική της βάση που διατηρεί ως κατασκευαστής Ευρωπαϊκών εταιριών, με αδασμολόγητες εξαγωγές προς την ΕΕ.

Εν προκειμένω, το ποσοστό συμπαραγωγής της έχει αυξηθεί στο 65% από 20% προηγουμένως – ενώ οι εξαγωγές εξοπλισμού εκ μέρους της έφτασαν στα 2 δις $ ετησίως, από μηδενικές τη δεκαετία του 1990 και μόλις 248 εκ. $ το 2002 (πηγή). Συνολικά, η Τουρκία εμφανίζεται τα τελευταία 15 χρόνια να έχει δαπανήσει πάνω από 60 δις $, σε 600 προγράμματα για την ανάπτυξη εγχώριων αμυντικών συστημάτων (πηγή).

Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα – αφού έτσι αναπτύχθηκε η δική μας αμυντική βιομηχανία μετά το 2ο ΠΠ. Με αυτονομία,  αντισταθμιστικά και συμπαραγωγή. Δυστυχώς όμως συνέβη το αντίθετο, ενώ πολλά συστήματα που αναπτύχθηκαν από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία έμειναν στα συρτάρια – όπως τα drone Πήγασος που κατασκευάσαμε πριν από την Τουρκία αλλά δεν παρήγαμε, το ελληνικό τεθωρακισμένο μάχης (ΤΟΜΑ) κλπ.

Θυμίζουμε εδώ πως η Τρόικα ζητούσε από το 2013 το άμεσο κλείσιμο της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ (πηγή), ενώ το στέλεχος του ΔΝΤ, η κυρία Ξαφά, έγραφε πως πρέπει να κλείσουν όλες οι αμυντικές μας βιομηχανίες (πηγή) – με το καλύτερο ναυπηγείο της Ανατολικής Μεσογείου, με το Σκαραμαγκά, να παραμένει μπλοκαρισμένο με πρόστιμα της ΕΕ.

Χωρίς αμυντική βιομηχανία πάντως που είναι ένας παραγωγικός τομέας με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με τεχνογνωσία κλπ., είναι αδύνατον να προστατεύσουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα – πόσο μάλλον να προβούμε σε εξορύξεις. Ακόμη και σήμερα όμως οι αμυντικές μας βιομηχανίες απασχολούν 3.620 άτομα – τα οποία θα μπορούσαν να διπλασιαστούν πολύ εύκολα, με μια σχετική επαναδραστηριοποίηση.

Αμυντικές Βιομηχανίες Υπάρχοντες Εργαζόμενοι
ΕΛΒΟ 200
Ναυπηγεία Ελευσίνας 600
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 950
ΕΑΒ 1370
ΕΑΣ 500
Σύνολο 3620

Απλούστατα, εάν με βάση το σημερινό υποτιμημένο ΑΕΠ (α) οδηγούταν το 20% από το 2% των δαπανών για εξοπλισμούς που απαιτούνται από το ΝΑΤΟ και  (β) εάν συμμετείχαμε με 50% σε αυτές τις δαπάνες, τότε θα επενδύονταν στην οικονομία μας περί τα 320 εκ. € κάθε χρόνο σε εγχώριο εξοπλισμό (160 δις ΑΕΠ x 2% = 3,2 δις x 20% = 640 εκ. Χ 50% = 320 εκ €). Δεν είναι αλήθεια σημαντικό ποσόν; Πόσες εταιρίες έχουν τζίρο 320 εκ. € στην Ελλάδα;

Μεταναστευτικό

Περαιτέρω στο υπουργείο μετανάστευσης, υπάρχει μία σημαντική διαφορά στο  μεταναστευτικό το 2020 – αφού πλέον εμφανίζονται δαπάνες 605 εκ. €, όταν μέχρι πέρυσι τα ποσά που εμφανίζονταν είτε στο Υπουργείο, είτε στην κατάσταση του δημοσιονομικού ελλείμματος (Πίνακας 3.2), ήταν πολύ χαμηλότερα.

Το 2019 δεν είχε κατατεθεί στον Προϋπολογισμό ανεξάρτητα, αλλά ως μέρος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το 2020 οι δαπάνες ανέρχονται στα 605 εκ. € συνολικά, μαζί με το ΠΔΕ – όταν το αρχικά προβλεπόμενο ποσό ήταν 165 εκ. € για το 2020. Ρωτήσαμε την αιτία της αύξησης και μας είπαν ότι συγκεντρώθηκαν οι δαπάνες που εγγράφονταν αλλού. Το 2021 το ποσόν θα είναι λίγο χαμηλότερο – αλλά επίσης πολύ μεγάλο, στα 564 εκ. € συνολικά.

Στην περίοδο 2015-2019 αναφέρεται ότι δόθηκαν από την ΕΕ για δράσεις στην Ελλάδα, για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, 2,2 δις €. Από αυτά όμως μόνο τα 969 εκ. € διατέθηκαν μέσω του κράτους – ενώ τα υπόλοιπα μέσω διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ (πηγή). Οι Αρχές της Ελλάδας δηλαδή τα υπουργεία Άμυνας, Υγείας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη έλαβαν περί τα 276,7 εκ. € – ενώ τα υπόλοιπα δόθηκαν σε ΜΚΟ.

Εκτός όμως από την άμεση δαπάνη, υπάρχουν και τα έμμεσα μεταναστευτικά κόστη στην κοινωνία – από τη διασπορά του κορονοϊού εάν δεν τηρούν τις οδηγίες, από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς επίσης από τη συμφόρηση νοσοκομείων και ΜΕΘ, εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι οι παροχές σε επιδόματα και σε είδος, όπως είναι η στέγαση – κάτι που συμβάλει στην αύξηση των ενοικίων, αφού εκλείπουν τα σπίτια, σε μια οικονομία μαστιζόμενη από ανεργία και ανέχεια.  Αναφέρεται δε ως αιτία ακόμη και από τον ΠΟΜΙΔΑ (πηγή) – ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στη Γερμανία, με την αύξηση των ενοικίων λόγω των μεταναστευτικών εισροών.

Για παράδειγμα έως τώρα, σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είχε 22.246 θέσεις – ενώ με την πρόσφατη ανανέωση, με το ΕΣΤΙΑ 2021, θα προστεθούν 6.500 και θα φτάσουν στις 28.746, όταν ο υπουργός μιλούσε και για 40.000. Το κόστος για το 2021 προβλέπεται στα 91.513.400,03 € – ενώ θα καλυφτεί εξ ολοκλήρου μέσω των έκτακτων πόρων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ (πηγή)

Θέσεις Δαπάνη Ανά άτομο ετήσια Ανά οικογένεια τεσσάρων ετήσια Ανά Οικογένεια τεσσάρων/μήνα
28.746 91.513.400 € 3.184 € 12.734 € €  1.061

Από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ προκύπτει ότι, εάν θεωρήσουμε πως τα σπίτια χρησιμοποιούνται από τετραμελείς οικογένειες, η μέση δαπάνη (ενοίκιο) είναι περίπου 1.000 €/μήνα – ενώ πρέπει να δίνονται επί πλέον κάποια άλλα επιδόματα και παροχές. Πόσες αλήθεια ελληνικές οικογένειες έχουν εγγυημένο ενοίκιο 1.000 € το μήνα; Πόσες θα πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους με το νέο πτωχευτικό νόμο-έκτρωμα;

Επόμενο θέμα είναι τι θα συμβεί μετά, όταν τους εγκριθεί το άσυλο – οπότε πρέπει να αφήσουν το σπίτι που τους παρέχει το κράτος  και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Γίνεται αυτό; Θα βρίσκουν δουλειά ή θα είναι άνεργοι, όπως τόσοι Έλληνες; Θα εξωθηθούν στην εγκληματικότητα και σε επιδόματα ανέχειας; Πως μπορεί κάποιος να μιλάει για ένταξη υπό αυτές τις συνθήκες; Δεν θα μειωθούν ακόμη  περισσότερο οι ήδη χαμηλοί μισθοί των Ελλήνων, λόγω της αυξημένης προσφοράς στην αγορά εργασίας;

Στη Γερμανία πάντως που δαπανά περίπου 20 δις € κάθε χρόνο σε επιδόματα και εκπαίδευση για τους μετανάστες, μόνο το 40% έχουν βρει δουλειά – σε μια οικονομία με ανεργία  3-4% υπό κανονικές συνθήκες και σήμερα, με την πανδημία, περίπου στο 6% (πηγή).

Στο νέο προϋπολογισμό της ΕΕ πάντως προβλέπονται 34,9 δις € για το μεταναστευτικό για την περίοδο 2021-2027 (πηγή), από 13 δις € το 2014-2020 όπου η χώρα μας πήρε περίπου τα 2,2 δις € (δηλαδή το 17%).

Ένα άλλο μεγάλο θέμα βέβαια είναι η ασφάλεια – ειδικά τώρα που υπεγράφησαν ΚΥΤ στα νησιά και σε περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία, ενώ μπορεί να εποικίζει με ελεγχόμενους πληθυσμούς. Η Ελλάδα πάντως δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί στο Elis Island της ΕΕ.

Ασφάλεια

Όσο αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την συγκεντρωτική κατάσταση προβλέφθηκαν 2,49 δις € το 2020 – όπου συμπεριλαμβανόταν  το Υπουργείο Μετανάστευσης.

2020
2021

Το 2021, χωρίς το Υπουργείο Μετανάστευσης, θα διαμορφωθεί στα 2,48 δις € – οπότε υπάρχει μια μικρή αύξηση, ενδεχομένως λόγω της επιβάρυνσης του από την πανδημία.

Ενδεικτικά, φαίνεται μια μικρή αύξηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών – στα 502 εκ. € το 2021 από 452 εκ. € το 2020. Είναι αλήθεια επαρκής, αφού ο εξοπλισμός χρειάζεται ανανέωση;

Στοιχεία από Προϋπολογισμό 2020

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Με βάση στοιχεία της Eurostat σημειώθηκαν 542 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους στο 2018 – από 489 το 2013.

Βέβαια, η Ελλάδα έχει από τις πολυπληθέστερες αστυνομικές δυνάμεις στην ΕΕ – με 497 αστυνομικούς ανά 100.000 πληθυσμό, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 326 (πηγή).

Εν τούτοις, η ελληνική αστυνομία υστερεί σε εξοπλισμό – ενώ εμείς θεωρούμε πως είναι απαραίτητος αυτός ο αριθμός, λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών συνθηκών της χώρας μας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.