Έκτακτος προϋπολογισμός 2020 – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Έκτακτος προϋπολογισμός 2020

.

Επεξηγεί καλύτερα τα θανατηφόρα λάθη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την ύφεση σοκ του δευτέρου τριμήνου και την επιστροφή του εφιάλτη το Φθινόπωρο – τεκμηριώνοντας τον εμπαιγμό των Ελλήνων, τον οποίο έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Εάν δε υποθέσουμε πως ανάλογες ενέργειες γίνονται στα εθνικά, θα καταλάβουμε πού οδηγούμαστε – με το ένα ψέμα να διαδέχεται το άλλο.

.

Επικαιρότητα

Από την πρώτη ημέρα που αποφασίσθηκε μονομερώς το κλείδωμα της οικονομίας, επιμέναμε στην κατάθεση ενός έκτακτου προϋπολογισμού που θα περιλάμβανε τα νέα μέτρα που ανακοίνωνε σταδιακά η κυβέρνηση (πηγή) – μεταξύ άλλων επειδή στη συνέχεια διαπιστώσαμε μία ανακολουθία, μεταξύ δηλώσεων και μέτρων. Το τελευταίο τελικό ποσόν των ανακοινώσεων, πριν τις πρόσφατες καινούργιες, ήταν περί τα 24 δις € δια στόματος του πρωθυπουργού, εκ των οποίων τα 14 δις € δημοσιονομικά – τα οποία δεν είδαμε όμως πουθενά σε αυτό το ύψος.

Μήνες αργότερα, μόλις σήμερα, αποφάσισε επιτέλους το ανεπαρκές οικονομικό επιτελείο να καταθέσει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, αναφέροντας στην αιτιολογική έκθεση του τα εξής: «Καθίσταται αναγκαία η υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2020 που γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου» (πηγή).

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως αυξάνονται οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού μόλις κατά 6 δις € – εκ των οποίων τα 4 δις € αφορούν δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, τα 600 εκ. € τις εξοπλιστικές και μεταναστευτικές δαπάνες, ενώ το 1,4 δις € τα «κουρεμένα» αναδρομικά των συντάξεων, αρχικού ύψους περί τα 3,9 δις €! Θα αυξηθεί δε κατά 76 εκ. € η ειδική χρηματοδότηση φορέων, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης – ποσόν που σίγουρα δεν θα καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες εξ ολοκλήρου.

Από ποιόν προϋπολογισμό; Προφανώς θεωρεί καθυστερημένους τους Έλληνες – ότι δεν ξέρουν καν αριθμητική.

Εάν ισχύουν τα παραπάνω, τότε τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν μόλις 4 δις € (συν τα 5 δις € του Απριλίου που αναφέρει το δημοσιονομικό συμβούλιο, πηγή), αντί 14 δις € που δηλώθηκαν – οπότε θα επρόκειτο για ένα θηριώδες ψέμα, ενώ σωστά τα είχαμε υπολογίσει εμείς κάτω των 10 δις €! Εκτός αυτού, ο έκτακτος προϋπολογισμός δεν μπορεί να αφορά μόνο τις δαπάνες – αλλά και τα έσοδα, αφού ασφαλώς δεν θα είναι σύμφωνα με τα προϋπολογισθέντα, αν μη τι άλλο λόγω της ύφεσης και της αδυναμίας εξόφλησης των φόρων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο επεξηγεί καλύτερα την ύφεση σοκ και την επιστροφή του εφιάλτη το Φθινόπωρο (πηγή) – τεκμηριώνοντας τον εμπαιγμό των Ελλήνων, τον οποίο έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Στη σελίδα βέβαια της Βουλής δεν φαίνεται η κατάθεση του έκτακτου προϋπολογισμού (πηγή) – γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση προτιμάει να ενημερώνει πρώτα τα ΜΜΕ και μετά τα κόμματα, επειδή το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η χειραγώγηση των Πολιτών με τη βοήθεια τους. Εάν δε υποθέσουμε πως ανάλογες ενέργειες γίνονται στα εθνικά, θα καταλάβουμε πού οδηγούμαστε – με το ένα ψέμα να διαδέχεται το άλλο.

 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!