Αποτυχία στην αποτυχία – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτυχία στην αποτυχία

.

Ξεκινώντας από το θέμα της Τουρκίας, όπου προηγήθηκε ο μεταναστευτικός-υβριδικός πόλεμος εναντίον μας με στόχο το βίαιο εποικισμό των νησιών μας, είναι δεδομένη η προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας – με τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας που διεξάγει το τουρκικό ναυτικό από καιρό τώρα. Δεν εκπλαγήκαμε πάντως από το Γερμανό υπουργό εξωτερικών που, με προκλητικό και προσβλητικό για την Ελλάδα ύφος και τόνο, αγνοώντας πλήρως τις τουρκικές προκλήσεις και τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, δήλωσε πως η χώρα μας ευθύνεται για τις ενέργειες της Τουρκίας! Όσον αφορά την οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα άμεσα τουριστικά μας έσοδα θα μειωθούν κάτω από τα 4 δις € – οπότε οι απώλειες στο ΑΕΠ μας θα υπερβούν άμεσα τα 14 δις € και έμμεσα τα 28 δις €, παρά τα συνεχή μέτρα τόνωσης της ζήτησης που δρομολογεί, ξανά με δανεικά δυστυχώς, η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, το Φθινόπωρο προβλέπεται εφιαλτικό – ενώ η λύση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις διαρροές που χρησιμοποιεί για να προετοιμάζει την κοινή γνώμη, είναι δυστυχώς το νέο κλείδωμα της οικονομίας! Τι μπορεί να κάνει τώρα μία σοβαρή αντιπολίτευση για να μην παραμένει στη θεωρία, όπως κατηγορείται συχνά από τους Πολίτες που δεν γνωρίζουν, αλλά δεν παύουν να επικρίνουν; Τίποτα άλλο, από το να ελέγχει την κυβέρνηση και να προσπαθεί να ενημερώνει ακόμη και σε ημέρες όπως η σημερινή – της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου ο πρωθυπουργός «καπηλεύεται» με tweet που συστήνουν την προστασία μας. Όχι από τους Τούρκους, ούτε από τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που έχει δρομολογήσει – αλλά από τον COVID 19 που κλιμακώθηκε, επειδή άφησε ανοιχτά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα για να εισπράξει η χώρα μας κάτω από 4 δις €, με πολλαπλάσιο κόστος για την οικονομία και για την υγεία μας! Κλείνοντας, ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και στις Ελληνίδες που βιώνουν απίστευτα μαρτύρια τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς σταματημό – μαρτύρια που επιδεινώνονται ραγδαία, από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις της που αποδεικνύονται η μία χειρότερη από την άλλη. Εν τούτοις, είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει τελικά – δυστυχώς όμως, αφού προηγουμένως φτάσει χωρίς λόγο στο ναδίρ.

.

Ανάλυση

Είναι δύσκολο να ζεις στη σημερινή Ελλάδα. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να είσαι πολιτικός στην αντιπολίτευση, έχοντας ως αποστολή να ελέγχεις την κυβέρνηση και να κρίνεις τις αποφάσεις της – ειδικά όταν ψηφίζονται από 158 βουλευτές και δεν δίνεται καμία σημασία στις αντίθετες απόψεις. Γνωρίζεις φυσικά ότι σε δύσκολες στιγμές, όπως είναι οι παρούσες, απαιτείται ομοψυχία – κοινή στάση δηλαδή απέναντι στις προκλήσεις της οικονομίας που είναι τεράστιες, καθώς επίσης στις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Πώς όμως να υπάρχει, όταν η κυβέρνηση αποφασίζει μόνη της, δεν δρομολογεί το αυτονόητο, τη σύγκληση των επικεφαλής των κομμάτων και δεν ενημερώσει ουσιαστικά κανένα κόμμα; Όταν σκύβει συνεχώς το κεφάλι, παρά το ότι είναι γνωστό πως κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει έναν αποφασισμένο λαό, αλλά όλοι μπορούν να ποδοπατήσουν έναν τρομοκρατημένο λαό;

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι άδικο να τοποθετεί η πλειοψηφία των Πολιτών όλους τους πολιτικούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ακόμη και αυτούς που δεν αποφασίζουν για τίποτα και που δεν έχουν προκαλέσει ποτέ καμία ζημία στην Ελλάδα; Θεωρούν αλήθεια οι Έλληνες πως είναι καλύτερο να ιδιωτεύει κανείς, να μην ασχολείται καθόλου με τα κοινά, αδιαφορώντας εντελώς για όλα όσα συμβαίνουν; Προσφέρει περισσότερα με αυτόν τον τρόπο; Ρητορικά βέβαια τα ερωτήματα, αλλά κρίσιμα για την πολιτική ζωή στην Ελλάδα – ειδικά σε επικίνδυνες εποχές όπως η σημερινή, όπου η μία αποτυχία της κυβέρνησης διαδέχεται την άλλη.

Ξεκινώντας από το θέμα της Τουρκίας, όπου προηγήθηκε ο μεταναστευτικός-υβριδικός πόλεμος εναντίον μας με στόχο το βίαιο εποικισμό των νησιών μας (άρθρο), είναι δεδομένη η προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας – με τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας που διεξάγει το τουρκικό ναυτικό από καιρό τώρα, όπως αποκαλύφθηκε από την Καθημερινή (εικόνα). Εν προκειμένω αναφερθήκαμε στον κίνδυνο του πολέμου (άρθρο), στον τρόπο που σκέφτεται ο Τούρκος δικτάτορας, καθώς επίσης στη γερμανό-τουρκικό άξονα που δεν επιτρέπει καμία ελπίδα στήριξης μας από την Ευρώπη. Εύλογα λοιπόν δεν εκπλαγήκαμε καθόλου από την υπονόμευση της κοινής δήλωσης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ εκ μέρους του Γερμανού, σε συνεργασία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ένωσης – μίας δήλωσης που απλά θα καταδίκαζε την τουρκική επεκτατική πολιτική στη Μεσόγειο και την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο (ανάλυση).

Αντί αυτού όμως ο Γερμανός, με προκλητικό και προσβλητικό για την Ελλάδα ύφος και τόνο, αγνοώντας πλήρως τις τουρκικές προκλήσεις και τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, δήλωσε πως η χώρα μας ευθύνεται για τις ενέργειες της Τουρκίας (πηγή) – λόγω της υπογραφής της συμφωνίας μερικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, παρά το ότι υπάρχουν τεράστια κενά εις βάρος της Ελλάδας (πηγή). Έτσι δεν επέτρεψε την έκδοση κοινής δήλωσης της ΕΕ – κάτι για το οποίο όμως είχε προϊδεάσει η καγκελάριος τον κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, χωρίς δυστυχώς ο τελευταίος να έχει ενημερώσει κανένα άλλο κόμμα. Φίλοι μας οι Γερμανοί; Ανόητη ερώτηση – αφού οι δουλοπρεπείς, οι αδύναμοι και οι εξαρτημένοι δεν έχουν ποτέ φίλους. Αφεντικά έχουν.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, πώς να επιτευχθεί η απαιτούμενη εθνική ομοψυχία; Γιατί να λέει ένας πρωθυπουργός ψέματα και γιατί να αποκρύπτει την αλήθεια για τόσο σοβαρά θέματα; Δεν αναρωτιέται κανείς εύλογα μήπως πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι, γνωρίζοντας πως η οικογένεια του πρωθυπουργού ήταν ανέκαθεν υπέρ της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με τους Τούρκους, όπως ακριβώς επιθυμεί η εγχώρια οικονομική ελίτ; Οι «Έλληνες», όπως αυτοί που προβάλουν στα κανάλια τους από το 2000 τουρκικά μη μεταγλωττισμένα σήριαλ επειδή επιδοτούνται από την Τουρκία, αδιαφορώντας για την τουρκική προπαγάνδα που ασκείται μέσω αυτών;

Η δεύτερη μεγάλη αποτυχία αφορά τη οικονομία που ευρισκόταν ήδη σε καθοδική πορεία από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και η οποία ασφαλώς δεν αντιστρέφεται με ασκήσεις επί χάρτου κατ’ επίφαση «σοφών» – ενώ είναι ξεκάθαρο πως η συγκρότηση της επιτροπής και η έκθεση της (ανάλυση) αποτελεί προπαγάνδα της κυβέρνησης, όπως δυστυχώς συμβαίνει με πολλά άλλα. Εν προκειμένω η Ελλάδα βαδίζει ξανά προς το χάος, με υπέρογκα δίδυμα ελλείμματα και δίδυμα χρέη – με τις ελπίδες του οικονομικού επιτελείου να βασίζονται στο Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ, άρα ξανά στους Γερμανούς που δεν θα μας στηρίξουν ούτε εδώ.

Το γεγονός αυτό φαίνεται καθαρά από τη συνεργασία της ΕΚΤ με τη Γερμανία, με στόχο την υπαγωγή στο γερμανικό ΔΝΤ, στον ESM, όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (πηγή) – υπενθυμίζοντας πως είχαμε χαρακτηρίσει το πακέτο των δωρεάν 500 δις € που μειώθηκαν τελικά στα 390 δις €, ως μία γερμανική παγίδα (ανάλυση). Μπορεί δε η κυβέρνηση να δικαιολογεί τις οικονομικές της αποτυχίες με τον COVID 19, να τις κρύβει δηλαδή πίσω του, αλλά αυτό που μετράει τελικά στη ζωή είναι το αποτέλεσμα – ποτέ οι λόγοι για τους οποίους αποτύχαμε, ακόμη και αν είναι αντικειμενικοί. Προφανώς δε, μία χώρα με τόσο μεγάλα οικονομικά και εθνικά προβλήματα, δεν «κλειδώνει» ποτέ – αφού δεν έχει την πολυτέλεια των άλλων, ενώ σε τέτοιες περιπτώσεις το «κλείδωμα» με τη φτώχεια και με την αδυναμία που συνεπάγεται, προκαλεί περισσότερους θανάτους, από ότι μία επιδημία.

Ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό που αποτελεί το βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, με άμεσα και έμμεσα έσοδα το 2019 στα 40 δις € περίπου ή στο 21% του ΑΕΠ μας σύμφωνα με τη EUROSTAT (έγκλημα για μία χώρα σαν τη δική μας ,η οποία το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν η αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στην άμυνα και στην τεχνολογία – όπως το Ισραήλ που βρίσκεται σε μία πολύ χειρότερη γεωγραφική θέση), η διαχείριση του από την κυβέρνηση είναι το λιγότερο εγκληματική – ακόμη και σήμερα, όπου ο ανεκδιήγητος «υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων» απαγόρευσε ξαφνικά το άνοιγμα των εστιατορίων μετά τις 12 το βράδυ, με αποτέλεσμα να διώχνουν τους μη ενημερωμένους τουρίστες που πηγαίνουν για φαγητό!

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από τη μεγαλύτερη πτώση της τουριστικής μας αγοράς, συγκριτικά με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, παρά το ότι είχαμε τα λιγότερα κρούσματα όλων – από μία ασθένεια που θεωρείται διεθνώς ως γρίφος (ανάλυση). Η βασική αιτία σύμφωνα με έρευνες είναι η κακή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό – μεταξύ άλλων λόγω των μνημονίων που μας επέβαλλαν εφόρου ζωής οι κυβερνήσεις μας, παρά το ότι είχαν πολλές λύσεις στη διάθεση τους (ανάλυση).

Οι εικόνες που προβάλλονταν διεθνώς, με τα ράντζα στα νοσοκομεία, με τη μη ύπαρξη βασικού ιατροφαρμακευτικού υλικού, με τη φτώχεια κοκ., δεν αλλάζουν εύκολα – πόσο μάλλον σε μία χώρα που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Ακόμη πιο πολύ, με τα τουρκικά πολεμικά να κάνουν ανενόχλητα βόλτες στη θαλάσσια επικράτεια της – κάτι που, σε συνδυασμό με τους παράνομους μετανάστες, αποτρέπει τους τουρίστες από την επίσκεψη των νησιών μας.

Σύμφωνα τώρα με τις προβλέψεις, τα άμεσα τουριστικά μας έσοδα θα μειωθούν κάτω από τα 4 δις € – οπότε οι απώλειες στο ΑΕΠ μας θα υπερβούν άμεσα τα 14 δις € και έμμεσα τα 28 δις €, παρά τα συνεχή μέτρα τόνωσης της ζήτησης που δρομολογεί, ξανά με δανεικά δυστυχώς, η κυβέρνηση. Κάτι ανάλογο διαπιστώνεται στις εξαγωγές (μείωση 13,5% στο πεντάμηνο του 2020), με τελικό αποτέλεσμα την εκτόξευση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών  μας – με τα έσοδα του δημοσίου στο ναδίρ. Ως εκ τούτου, το Φθινόπωρο προβλέπεται εφιαλτικό – χωρίς καμία διάθεση υπερβολής.

Ποιά είναι τώρα η λύση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διαρροές που χρησιμοποιεί για να προετοιμάζει την κοινή γνώμη; Δυστυχώς το νέο κλείδωμα (Lockdown) της οικονομίας, έτσι ώστε να δικαιολογήσει τις συνεχιζόμενες αποτυχίες της με το κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί, όπως συνηθίζει. Τι μπορεί να κάνει εν προκειμένω μία σοβαρή αντιπολίτευση για να μην παραμένει στη θεωρία, όπως κατηγορείται συχνά από τους Πολίτες που δεν γνωρίζουν, αλλά δεν παύουν να επικρίνουν;

Τίποτα άλλο, από το να ελέγχει την κυβέρνηση καθημερινά και να προσπαθεί να ενημερώνει ακόμη και σε ημέρες όπως η σημερινή – της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου ο πρωθυπουργός «καπηλεύεται» με tweet που συστήνουν την προστασία μας (εικόνα). Όχι από τους Τούρκους, ούτε από τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που έχει δρομολογήσει – αλλά από τον COVID 19 που κλιμακώθηκε, επειδή άφησε ανοιχτά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα για να εισπράξει η χώρα μας κάτω από 4 δις €, με πολλαπλάσιο κόστος για την οικονομία και για την υγεία μας!

Κλείνοντας, ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και στις Ελληνίδες που βιώνουν απίστευτα μαρτύρια τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς σταματημό – μαρτύρια που επιδεινώνονται ραγδαία, από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις της που αποδεικνύονται όχι απλά κατώτερες των περιστάσεων, αλλά η μία χειρότερη από την άλλη. Εν τούτοις, είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει τελικά – δυστυχώς όμως, αφού προηγουμένως φτάσει χωρίς λόγο στο ναδίρ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading