Η υποκρισία της βουλευτικής επερώτησης – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η υποκρισία της βουλευτικής επερώτησης

.

Το χειρότερο όλων είναι ο ισχυρισμός του ΚΙΝΑΛ, προφανώς για να ξεπλύνει το βρώμικο παρελθόν του, πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με το 2009 – όταν το δημόσιο χρέος της θα υπερβεί σύντομα το 200% του ΑΕΠ έναντι 127% τότε, όταν τα κόκκινα δάνεια είναι στο 180% έναντι 10-20% τότε, όταν οι μισθοί είναι 50% χαμηλότεροι, όταν έχει χαθεί ΑΕΠ της τάξης των 60 δις €, όταν οι τράπεζες είναι χρεοκοπημένες όταν τότε ήταν απόλυτα υγιείς, όταν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει, όταν οι Έλληνες έχουν εξαθλιωθεί κοκ. Μας φαίνεται ειλικρινά απίστευτο – μία τερατώδης υποκρισία.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή που με το «λεφτά υπάρχουν» υπεξαίρεσε την κυβέρνηση το 2009, διέσυρε όλους τους Έλληνες διεθνώς ως φοροφυγάδες, οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ, συμμετείχε στο έγκλημα του PSI, καθώς επίσης στην υπογραφή του 3ου μνημονίου, με το οποίο παραδόθηκαν τα πάντα στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, υπέβαλλε επερώτηση για τα μέτρα του COVID 19 –  προβάλλοντας τα προτεινόμενα δικά του και αναφερόμενο με θράσος στο 2009.

Προηγήθηκαν δύο επερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, ενώ φαίνεται πως εντείνεται η μάχη της κεντροαριστεράς – με την προβολή πλουσιοπάροχων προτάσεων, σαν να μην γνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, καθώς επίσης με επιλεκτική αμνησία σχετικά με όλα όσα έχουν ψηφίσει.

Εν προκειμένω, το ΚΙΝΑΛ πρότεινε ένα Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, χωρίς καμία κοστολόγηση που, από ότι αναφέρεται στην επερώτηση, περιλαμβάνει τα εξής:

(1) Στήριξη του ΕΣΥ – κάτι που είναι προφανές και όλοι συμφωνούμε.  Φαίνεται όμως ότι δεν έγινε στον βαθμό που θα ικανοποιούσε τις υγειονομικές υπηρεσίες – πόσο μάλλον μετά από τη σημασία που είχε δοθεί στο θέμα, μέσα από την προβολή των 20 εκ. € των ΜΜΕ.

(2) Στήριξη όλων των εργαζόμενων χωρίς μειώσεις μισθών – δηλαδή, χωρίς τη μείωση του 20% που προκύπτει μέσα από το Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς επίσης με τη διεύρυνση των ΚΑΔ, έτσι ώστε να καλύπτονται περισσότερες επιχειρήσεις.

Εμείς συμφωνούμε πως το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν είναι αρκετό, αλλά προτείναμε την επιδότηση της απασχόλησης σε τομείς που υπάρχει δραστηριότητα – όχι την επιδότηση της ανεργίας.

(3) Κάλυψη όλων των ανέργων. Εδώ αναφέρεται στους 300.000 μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι δεν καλύφθηκαν από τα έκτακτα επιδόματα – επειδή, όπως ανέφερε ο υπουργός ανάπτυξης, εργάζονται κρυφά ή μαύρα και τα καταφέρνουν (πρακτικά).

(4) Φορολογικές ελαφρύνσεις και ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σωστό είναι, αλλά από πού θα βρεθούν τα χρήματα, αφού το ΤΕΠΙΧ έχει ήδη εξαντληθεί; Υπεβλήθησαν προτάσεις για 175.000 δάνεια ύψους 28 δις €, όταν δίνονται μόλις 5,4 δις € (πρακτικά).

Εμείς πάντως υποβάλλαμε γραπτή ερώτηση για την ακριβή ανάλυση των  μέτρων της κυβέρνησης – επειδή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, δεν προέκυπταν από πουθενά τα 14,5 δις € δημοσιονομικά μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση. Σύμφωνα δε με την απάντηση που πήραμε και θα καταθέσουμε στα (πρακτικά), ήταν πράγματι πολύ λιγότερα.

(5) Πρόταση για εκτεταμένο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Είναι σωστή, αφού το ποσόν των 30 εκ. € που δίνεται είναι αστείο – ενώ  καλύπτει μόνο 250.000 δικαιούχους κατά τους υπολογισμούς μας. Δηλαδή μόλις το 2,3% του πληθυσμού, ούτε καν τους φτωχούς, όταν στην Πολωνία καλύπτει το 18%.

(6) Προστασία της πρώτης κατοικίας με το νόμο Ν3869/2010 – το λεγόμενο νόμο ΚΑΤΣΕΛΗ του ΠΑΣΟΚ που κάλυπτε μόνο τους μισούς από τους 300.000 με κόκκινα δάνεια, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά), ενώ έχει αντικατασταθεί από τον Ν. 4549/2018 όπως επίσης θα καταθέσουμε στα (πρακτικά).

Εν προκειμένω, εμείς έχουμε κάνει πρόταση για τη διαχείριση όλων των κόκκινων δανείων από το κράτος – όπως οι ΗΠΑ το 1933.

Τέλος, το ΚΙΝΑΛ δίνει μεγάλο βάρος σε έναν κλάδο που φαίνεται πως έχει κομματικό ενδιαφέρον για το ίδιο – στον τουρισμό που κάποια πρώην υπουργός του είχε αποκαλέσει βαριά βιομηχανία, παρά το ότι πρόκειται ξεκάθαρα για υπηρεσίες.

Προτείνει λοιπόν το ΚΙΝΑΛ ξενοδοχεία καραντίνα, μείωση του ΦΠΑ, κάλυψη του μισθού όλων των υπάλληλων και δικαίωμα επαναπρόσληψης των εποχικών, καθώς επίσης την υπαγωγή τους στο καθεστώς ανεργίας μετά το τέλος της σεζόν. Δεν λέει όμως πόσο θα είναι το κόστος και ποιός θα το πληρώσει.   

Αναφέρεται επίσης στη μείωση των τελών των αεροδρομίων – όταν το ίδιο δρομολόγησε, συνυπογράφοντας το 3ο μνημόνιο, το ξεπούλημα τους στη Fraport που ζητάει από το δημόσιο σήμερα αποζημίωση  175 εκ. € λόγω του Lock down.

Προφανώς λοιπόν πάσχει από επιλεκτική αμνησία – κάτι που διαπιστώσαμε από την προηγούμενη επερώτηση του για το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, προσποιούμενο πως δεν το είχε ψηφίσει με το 3ο μνημόνιο.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα που αναφέρει, πολύ σωστά τα 150 εκ. € που έδωσε η κυβέρνηση είναι λίγα – ακριβώς για το λόγιο αυτό στο δικό μας πρόγραμμα για τον COVID 19 είχαμε 1 δις €. Ποιός όμως αλήθεια κατέστρεψε τον τομέα στο παρελθόν; Ποιός κυβερνούσε;

Κλείνοντας, το χειρότερο όλων είναι ο ισχυρισμός του ΚΙΝΑΛ πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με το 2009 – όταν το δημόσιο χρέος της θα υπερβεί σύντομα το 200% του ΑΕΠ έναντι 127% τότε, όταν τα κόκκινα δάνεια είναι στο 180% έναντι 10-20% τότε, όταν οι μισθοί είναι 50% χαμηλότεροι, όταν έχει χαθεί ΑΕΠ της τάξης των 60 δις €, όταν οι τράπεζες είναι χρεοκοπημένες όταν τότε ήταν απόλυτα υγιείς, όταν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει, όταν οι Έλληνες έχουν εξαθλιωθεί κοκ. Μας φαίνεται ειλικρινά απίστευτο – μία τερατώδης υποκρισία.

Σε σχέση δε με τα 750 δις € του Ταμείου Ανασυγκρότησης, δεν θα έπρεπε πρώτα να συμφωνηθούν από τη Γαλλία και τη Γερμανία, να εγκριθούν από 28 κοινοβούλια και να δούμε τις προϋποθέσεις;  

Παρεμπιπτόντως κ. υπουργέ, δεν θα έπρεπε να είχατε καταθέσει νέο προϋπολογισμό αφού ο προηγούμενος δεν ισχύει πια, όπως η Γερμανία;

Εκτός αυτού, δεν είναι ντροπή να υποχρεώνει η κυβέρνηση σας τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν ενίσχυση για τον COVID-19, όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 € και 533 € ή την επιστρεπτέα προκαταβολή να εκτυπώνουν, να συμπληρώνουν και να αναρτούν σε εμφανές σημείο τους ταμπέλα ΕΣΠΑ, την οποία έχουμε μαζί μας, όπου η μη συμμόρφωση τους τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου; Με ΕΣΠΑ τις στηρίζετε;


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!